Rannat puhtaiksi roskista - yhdessä muutamme maailmaa!

Ruohonjuuren työntekijöillä on mahdollisuus käyttää palkallista työaikaansa vapaaehtoistyöhön paremman maailman puolesta. Joka ikinen kuukausi yksi ruohonjuurelainen pääsee yhdeksi päiväksi töihin itse valitsemaansa järjestöön tai muuhun parempaa maailmaa rakentavaan projektiin. Palkan tästä vapaaehtoistyöpäivästä maksaa Ruohonjuuri. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan!
Rannat puhtaiksi roskista - yhdessä muutamme maailmaa!

Ruohonjuuren verkkokauppapäällikkönä ahertava Tiina vietti vapaaehtoistyöpäivän Stansvikin rantoja roskista siivoten.

Tiina järjesti Siisti Biitsi -talkoot Stansvikin rannoilla Naispurjehtijat ry:n porukan kanssa. Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n vesistöjen ja rantojen roskaisuuteen keskittyvä talkoo-ohjelma, jonka tavoitteena on paitsi siivota rannat myös kerätä tietoa rannoilta löytyvistä roskista.

- Rakastan merenrannoilla liikkumista ja valitettavan usein moni jaksaa kyllä kantaa rannalle eväitä, juomia ja muuta ryönää, mutta roskia ei jakseta viedä pois, vaan ne jäävät niille sijoilleen. Merenrannoille kulkeutuu myös jonkin verran roskaa veden mukana ja rannoilta löytyy viereisen Kruunuvuorenrannan asuinalueen rakentamisen ja maantäytön vuoksi esimerkiksi paljon räjähdelankoja, Tiina kertoo.

Ruohonjuuri blogi vapaaehtoistyö

Hänen vapaaehtoistyörupeamansa jakautui muutamalle päivälle:

- Aluksi suunnittelin tapahtuman Naispurjehtijoiden tapahtumatiimin kanssa, sen jälkeen sovin talkoista sekä tilasin tarvittavat siivousvälineet ja varsinaisen talkoopäivän jälkeen huolehdin välineiden palauttamisesta.

Sopivan ajankohdan löytäminen oli koronarajoitusten vuoksi haastavaa:

- Tapahtuma-ajaksi suunniteltu aikainen kevät venyi rajoitusten vuoksi kesään asti. Ulkona onneksi talkoot onnistuivat erittäin turvallisesti, Tiina toteaa.

Sopivaksi siivouskohteeksi valikoitui Laajasalossa sijaitseva Stansvikin niemi. Alueella on kartanon alueella toimivan ravintolan lisäksi Jyty ry:n jäsenille vuokrattavia kesämajoja ja se on Laajasalon ja Kruunuvuorenrannan asukkaiden ahkerassa virkistyskäytössä.

Siisti Biitsi -siivoustalkoista tulee aina sopia alueen omistajan tai vuokralaisen kanssa, joten otin yhteyttä Jytyyn sekä tilasin Helsingin kaupungilta siivousvälineet Puistotalkoot-sivun kautta. Kaupunki tukee asukkaiden itse järjestämiä talkoita lainaamalla välineitä ja viemällä kerätyn jätteen pois - ihan mahtava palvelu, Tiina kehuu.

- Saimme lainaan jokaiselle talkoolaiselle omat roskien keruupihdit sekä rullan roskapusseja ja jätesäkkejä. Siivousvälineet tuotiin kotiin edellisenä päivänä, ja ne ja täydet jätesäkit haettiin seuraavana päivänä pois. Lasit ja metallit kierrätimme niille varattuihin säiliöihin.

Varsinaisena talkoopäivänä Tiina paikalle siivousvälineet ja ohjeisti talkoolaiset tositoimiin.

- Siisti Biitsi -talkoiden jujuna on se, että perinteisten siivoustalkoiden lisäksi talkoolaiset luokittelevat ja laskevat rannalta löytyvät roskat. Raportoinnin voi tehdä joko paperilomakkeelle tai sovelluksella, joka löytyy niin Google Play -kaupassa että App Storessa.

Roskien kirjaaminen kappalemääräisesti noudattaa kansainvälisesti käytettyjä roskaantumisseurannan menetelmiä, ja tällöin tulokset ovat helpommin verrattavissa muihin roskaraportointeihin.

Pidimme kerätyistä roskista kirjaa paperilla, mutta syötimme lopuksi yhteiset tulokset sovellukseen raporttia varten. Kaiken kaikkiaan keräsimme yhteensä 1101 roskaa, jotka jakautuivat alla oleviin luokkiin:

Siisti biitsi raportti
Tänä vuonna kerättyjä roskia voi seurata Siisti biitsi -sivuilta, ja sieltä löytää myös suunnitteilla olevat tapahtumat sekä ohjeet oman tapahtuman järjestämiseen. 
Siisti biitsi ja hyvää seuraa

Parasta talkoopäivässä oli Tiinan mielestä työn lopputulos: kaunis ranta-alue, jolla hän usein iltaisin käy kävelemässä, on nyt siistimpi

- Siivoustalkoiden aikana oli myös mahdollisuus tavata ystäviä, joita en ole koronavuoden aikana voinut muuten tavata. Talkoissa yhdistyivät ulkoilu, kaunis kesäilta, hyvä työ ja hyvä seura, Tiina toteaa.

Hän arvostaa sitä, että Ruohonjuuren työntekijät voivat käyttää päivän valitsemansa hyvän asian puolesta.

- Monet muutkin yritykset ovat alkaneet tarjota mahdollisuutta, mutta usein asia liittyy läheisesti omaan ammattiin eli esimerkiksi IT-alalla koodataan tai mainostoimisto tekee mainoskampanjan hyvän asian puolesta laskuttamatta tehdystä työstä. Ruohonjuuren tapa antaa mahdollisuuden tehdä jotain aivan muuta, omasta ammattialasta poikkeavaa, ja vapaaehtoispäivä toimikin hyvin myös virkistävänä vaihteluna toimistotyöviikon keskellä, Tiina kertoo 
tyytyväisenä.
Mielenkiintoista siivousurakassa oli hänen mielestään se, että erilaisten roskien esiintyvyys vaihteli suhteellisen pienen alueen sisällä todella paljon:

- Stansvikin niemenkärki houkuttelee auringonlaskujen ihailuun kaveriporukassa ja paikalta löytyikin ehdottomasti eniten tupakantumppeja ja metalliroskaa (pullonkorkkeja ja tölkkien vetimiä).

Soutuveneiden luota siistijät löysivät paljon muoviroskaa ja harmittavasti myös styroksia, joka hajoaa pieniksi palleroiksi ympäri rantaa.
Ruohonjuuir blogi vapaa-ehtoistyö
Kuvassa suurin löytynyt muoviroska

- Läheiselle Kruunuvuorenrannan alueelle on tuotu täyttömaata ainakin länsimetron työmaalta, ja sen mukana mereen on huuhtoutunut paljon räjähdelankojen pätkiä. Näitä värikkäitä muovilankoja löytyy viereiseltä rannalta todella paljon.

- Harmittavinta oli, että vuokrattavan saunan edessä olevalta pieneltä hiekkarannalta löytyi erittäin paljon lasinsiruja, joten uimaan siitä ei voi paljain jaloin mennä. Vaikka näkyvät sirut kerättiin, on hiekan seassa todennäköisesti vielä paljon lisää ikäviä lasinsiruja ja teräviä metalliroskia. Onneksi sentään laiturilta pääsee pulahtamaan veteen. Oudoin löytö rannalla oli kokonainen valkosipuli. Lieneekö tipahtanut jonkun veneilijän kassista kaislikkoon? Muita suuria yllätyksiä ei päivän aikana oikeastaan tullut, Tiina raportoi.
Hän on monien muiden ruohonjuurelaisten tapaan tehnyt vapaaehtoishommia ennenkin:

- Vuosien varrella olen toiminut nuoriso-ohjaajana erilaisilla leireillä sekä gastina Suomen Purjelaivasäätiön nuorisopurjehduksilla. Tämä oli ensimmäinen Siisti Biitsi -talkookerta, mutta toivottavasti ensi keväänä saamme talkoot järjestettyä isommalla porukalla ja aiemmin, jolloin roskien kerääminen on helpompaa, kun kasvit eivät ole vielä ehtineet kasvaa niin pitkiksi, Tiina suunnittelee.

Tiinan kuva: Tuula Johansson
Muut kuvat: Tiina Tuohi