Ayurvedisiä vinkkejä kutriesi kaunistukseksi

Kauneus on katsojan silmässä tukastakin puhuttaessa. Niin silkkisen hennot, harmaantuneet, pitkät, lyhyet kuin paksut ja kiiltävätkin hiukset ovat kauniita omalla tavallaan. Tukkasi hyvinvointia voit edistää ayurvedisin keinoin - lue niistä lisää tästä jutusta!
Ayurvedisiä vinkkejä kutriesi kaunistukseksi

Ayurvedasta eli ikivanhasta intialaisesta luonnonlääketieteestä löytyy kosolti neuvoja, joiden avulla voi loihtia tukkansa parhaat puolet esiin ja petrata hiustensa kasvua ja ehkäistä hiustenlähtöä.

Opitaan ensin perusasiat: ihminen on kokonaisuus ja kehomme kunto näkyy myös tukkamme kunnossa. Hiustemme terveyteen ja kauneuteen voimme siis vaikuttaa nauttimalla kehotyyppimme mukaista, monipuolista ravintoa ja elämällä tasapainoista elämää. Stressi on kauniin tukan pahin vihollinen: oravanpyörässä ravaaminen saa hiuksemme harmaantumaan tai jopa tippumaan.

Ayurvedan mukaan hiustemme kuntoon vaikuttaa stressin lisäksi esimerkiksi kehotyyppimme, ikä, uiminen ja lämpötila. Lempeästi hoitaen saat tukkasi kukoistamaan ja näyttämään elinvoimaiselta!

Ayurvediset hiustyypit

Ayurvedinen kehotyyppimme heijastuu myös hiuksiimme vaikka hiustyyppisi ei aina olekaan sama kuin päädoshasi. Ayurvedisen hiustyyppisi voit päätellä tämän tiedon avulla:

1. Kuivat hiukset ja kuiva päänahka - VATA
Vata-hiustyypin tukka ja päänahka ovat kuivat. Ne tarvitsevatkin paneutuvaa huolenpitoa voidakseen hyvin.

Vata-hius on yleensä karkea ja tukkaa saattaa olla vähemmän kuin muilla kehotyypeillä. Pulmia voi aiheuttaa myös hiustenlähtö on yleistä. Vata-tukka tarvitsee lempeän pesuaineen, joka hoitaa ja ravitsee myös kuivaa päänahkaa.

2. Ohuet hiukset, punainen tai vaalea tukka - PITTA
Pitta-hiustyyppi on hennon silkkinen - phutta tukkaa voi kuitenkin pukata runsaasti. Pittalla pulmaksi saattaa muodostua kaljuuntuminen tai hiusten ennenaikainen harmaantuminen. Jos pitta-dosha on epätasapainotta, päänahka voi olla ärtynyt. Pitta-hiuksia ja -päänahkaa hoidetaan rauhoittavilla, viilentävillä shampoilla. Esimerkiksi ruusua sisältävät hiustuotteet ovat hyvä valinta.

3. Paksu tukka - KAPHA
Kapha-hiukset ovat vahvat ja paksut ja tukka usein kiiltää kauniisti. Pulmana voi olla päänahan rasvoittuminen tai öljyinen hilse.

Ayurvedan mukaan olennaista on puhdistaa hiuksensa hellävaraisesti mahdollisimman luonnollisella shampoolla. Monet “perusmarketin” shampoot ja hiustenhoitotuotteet sisältävät runsaasti kemikaaleja, esimerkiksi lauryylisulfaattia, propyleeniglykolia, mineraaliöljyjä, silikoneja ja allergisoivia parabeenejä. Näistä voi kertyä hiuksiin jäämiä, jotka vahingoittavat niitä ja vähentävät hiusten luonnollista kiiltoa. Vierasaineet saattavat myös ärsyttää päänahkaa ja niistä osa voi jopa imeytyä päänahan verenkiertoon ihohuokosten kautta.

Tämän vuoksi luonnollisten, mahdollisimman vähän kovia kemikaaleja sisältävien hiustuotteiden suosiminen on tärkeää - niin tukkasi kuin ympäristönkin kannalta. Shampoopesun lopuksi on tärkeää aina huuhdella tukka haalealla vedellä, jotta hiussuomut sulkeutuvat.

Ruohonjuuri blogi Ayurveda

Harjaten hiusten kunto kohenee!

Hiuksia kannattaa harjata päivittäin, koska harjaaminen aktivoi karvatuppeja vaikuttaen siten tukkamme hyvinvointia lisäävästi. Hiukset harjataan mieluiten luonnonharjaksisella harjalla tai puisella kammalla lempein liikkein ja pitkin vedoin päänahasta latvoihin saakka.

Öljyllä hilsettä vastaan

Kuivasta hilseestä päästään eroon öljyhoidon avulla. Vata-kehotyypille suositellaan seesamöljyä ja pittalle kookosöljyä. Kapha kärsii hyvin harvoin kuivasta hilseestä ja öljyiselle hilseelle öljyhoitoa ei suositella.

Hiero öljy hiuksiin ja hiuspohjaan lempein liikkein ja anna sen vaikuttaa puolisen tuntia. Pese sitten öljy pois shampoon avulla ja toista shampoopesu tarvittaessa. Ayurvedisesti ajatellen hilse saattaa johtua heikosta ruoansulatuksesta, joten ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota.

Öljy hoitaa sekä hiuksia että päänahkaa

Hehkuvat helteet ja liiallinen porotus voi saada päänahan ärtymään ja aiheuttaa myös hiustenlähtöä. Liika auringossa oleskelu saattaa kuivattaa hiukset ja päänahaan ja saada aikaan päänahan punoitusta ja kutinaa.

Siksi kesällä sekä hiukset että päänahka kannattaakin suojata öljyllä. Viilentävä kookosöljy sopii hiusten suojaamiseen erinomaisesti.

Myös pään hemmottelevaa öljyhierontaa kannattaa kokeilla! Se tehdään seuraavasti:

Pään öljyhieronta

Päänahan öljyhieronta rentouttaa kehoa ja mieltä ja tuudittelee iltaisin tehtynä suloisiin uniin. Ruokalusikallinen öljyä lämmitetään kehonlämpöiseksi ja hierotaan sormenpäiden avulla hellästi päänahkaan ja hiusten latvoihin.

Pehmeästi öljyhieronta stimuloi ja kosteuttaa päänahan ihoa, jolloin hiusten kasvukin petraantuu. Jos päänahka on kuiva, kannattaa öljy jättää vaikuttamaan 1-2 tunnin ajaksi pyyhkeellä peitettynä. Pitta- ja Vata-tyypit voivat jättää öljyn imeytymään hiuksiin jopa yön yli, jolloin tyynyliina kannattaa suojata pyyhkeellä.

Ruohonjuuri blogi Ayurveda

Ruokavalintoja hiusten hyvinvoinnin tueksi

Ravinto ja ruuansulatus vaikuttavat myös hiuksiimme. Elottomat, nuupahtaneet ja veltot hiukset saattavat siis olla seurausta epätasapainoisesta ja ravinneköyhästä ruokavaliosta.

Luuston ja hampaiden tapaan myös hiukset ovat kalsiumperäistä kudosta, jota kutsutaan ayurvedassa Asthksi. Asthia ravitaan monipuolisella, laadultaan hyvällä, proteiinirikkaalla ruoalla ja erilaisilla yrteillä. Oleellista on huolehtia siitä, että saa riittävästi proteiineja ja kalsiumia.

Ayurvedinen Calcio Care-tuote on oikein oivallinen kalsiumin lähde. Maharishi Ayurveda -sarjan Calcio Care tukee kalsiumperäisten kudosten aineenvaihduntaa ja auttaa poistamaan kuona-aineita.

Monenlaiset marjat ovat tormakoittavaa tehoruokaa myös hiusten hyvinvoinnin vinkkelistä vilkuille. Marjoilla kannattaakin herkutella päivittäin. Sinkkipitoiset purtavat tukevat ihon, hiusten ja kynsien kauneutta. Sinkkiä voi nauttia ravintolisänä ja ruoka-aineista esimerkiksi pähkinät, pavut, linssit ja seesaminsiemenet ovat hyviä sinkin ja proteiinin lähteitä.

Kypsennetyt vihreät vihannekset ovat hiuksia vahvistavan ruokavalion vanttera perusta! Lautaselleen kannattaa siis lappaa kevyesti kypsennettyä parsakaalia, pinaatti, paksoita ja mangoldia. Myös avokadoa, bataattia, pähkinöitä ja manteleita kannattaa suosia hiustensa hyvinvointia ajatellen. Rasvoista suositeltavimpia ovat ghee ja oliiviöljy, joita käytetään ayurvedisen kehotyypin mukaan. Ayurveda-yrteistä ravintorikas Amla eli Amala on hiusten ylin ystävä.