Piikkimatto - kokonaisvaltaista hyvinvointia keholle ja mielelle

Piikkimatto on varsin edullinen tapa kohentaa oloaan monipuolisesti. Mitkä sitten ovat piikkimaton terveyshyödyt ja mihin ne perustuvat? Tässä jutussa perehdytään piikkimaton ja piikkityynyn hyötyihin niiden salat tuntevan Anna Convertinon avulla.
Piikkimatto on varsin edullinen tapa kohentaa oloaan monipuolisesti. Mitkä sitten ovat piikkimaton terveyshyödyt ja mihin ne perustuvat?

Piikkimatolla on pitkät perinteet etenkin itämaisen lääketieteen historiassa. Piikkimattoja on käytetty tuhansien vuosien ajan kehon sekä mielen hoivaamiseen. Piikkimattoa ovat käyttäneet intialaiset joogan harjoittajat kautta aikojen parantaakseen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan sekä mielen ja kehon tasapainoa. 

Piikkimaton terveyshyödyt perustuvat akupainantaan

Piikkimaton tervehdyttävät vaikutukset perustuvat pitkälti akupainantaan. Joskus piikkimattoa kutsutaankin myös akupainantamatoksi. 

- Akupainanta on itämaisen akupunktioon perustuva hoitomuoto. Akupainannalla stimuloidaan kehon akupisteitä ja aktivoidaan kehon energiavirtausta. Yhdessä piikkimatossa on yli 6000 piikkiä ja piikeillä aktivoidaan tuhansia kehon akupisteitä. Piikkimatto on oiva apu avaamaan eri jännitystiloja kehossa, aktivoimaan kehon energiavirtausta ja näin pystytään auttaa kehoa ja se hyvinvointia eri häiriötilanteissa,  Anna Convertino kertoo.

- Akupainanta perustuu itämaiseen lääketieteeseen, jonka mukaan kehon ja mielen ongelmat johtuvat kehon energiavirtausten estymisestä. Säännöllisesti käytettynä piikkimatto on myös oiva kaveri henkisen tasapainon ylläpitämiselle. Se lisää kehon energiavirtausta, laukaisee jännityksiä ja erilaisia stressitekijöitä sekä tunnepohjaisia tukoksia, Convertino jatkaa.

Parempaa unta ja virkeämpi aamu piikkimaton avulla

Monet liittävät piikkimaton käytön hyödyt aivan erityisesti rentoutumiseen, stressinpoistoon ja unentuonnin avittamiseen. Mistä piikkimaton rentouttavat ja rauhoittavat vaikutukset johtuvat?

- Jokainen piikkimattoa testannut tietää, että silloin kun asettuu makuulle piikkimaton päälle, niin ensin voi kokea lievää kipua. Hiljalleen kivun tunne häviää hyvän olon hormonien alkaessa virrata. Kehon omat kipua lievittävät ja tyytyväisyyttä lisäävät hormonit tekevät siis “taikojaan”. Verenkierron vilkastuessa tulee miellyttävä lämmön tunne ja raukea olo. Ei olekaan ihme, että moni nukahtaa piikkimaton päälle. Piikkimatto onkin oiva apu unensaannissa ja moni unettomuudesta kärsivä on saanut piikkimatosta paljonkin hyötyä, Anna toteaa. 

Kun osa porukasta siis rauhoittuu piikkimatolla pötkötellessään, vannovat toiset puolestaan piikkimaton nimeen kehon energisoinnin saralla. Joka-aamuisen piikkimatolla seisomisen kehutaan karistavan unenrippeet silmistä ja saavat kropan energiseksi heti herättyä. Mistä tämä elinvoimaisuutta lisäävä vaikutus johtuu?

- Jalkapohjissa on niin paljon akupisteitä, että aamun aloittaminen piikkimatolla seisten on loistava idea. Piikit aktivoivat verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja kehon energiavirtausta. Tämä on oiva tapa saada buustia päivään, olo on pirteä ja energinen, kun on aloittanut aamun piikkimatolla seisten, vinkkaa Anna, viitaten myös omiin aamurutiineihinsa.

Piikkimatto on varsin edullinen tapa kohentaa oloaan monipuolisesti. Mitkä sitten ovat piikkimaton terveyshyödyt ja mihin ne perustuvat?

Piikkimatolla voi pötkötellä tai seistä

Osa porukasta siis makoilee piikkimatollaan ja toiset seisovat sen päällä. Onko piikkimaton vaikutuksissa eroaa jos sitä pitää selän alla tai seisoo sen päällä?

- Kun piikkimaton päällä seisoo piikkimatto, se vaikuttaa erityisesti energisoivasti. Maaten piikkimatto selkää vasten vaikutus on sen sijaan rauhoittava ja tyynnyttävä, Convertino neuvoo. 

- Piikkimaton kanssa voi siis maata paljaalla iholla tai seistä paljain jaloin. Jos on hyvin herkkä kivulle tai herkkäihoinen, voi käyttää ohuita sukkia, ohutta kangasta tai muuta suojaavaa ohutta vaatekappaletta kokemusta pehmittämään. 

- Piikkimatolla seisoessa kannattaa myös vaihtaa painoa jalalta toiselle, jolloin saa aikaiseksi entistä voimakkaamman vaikutuksen. Iltaa kohden piikkimatolla kannattaa maata. Tehoaluetta voi itse säätää, jos haluaa mattoa pitää enemmänkin alaselän alueelle tai pään ja niskan seudulle, opastaa Anna. 

Piikkimaton hyödyt ovat lukuisat

Yleisesti piikkimattoa käytetään helpottamaan rentoutumista ja unensaantia. Sitä hyödynnetään laajalti myös selkä- ja issiasvaivoiossa sekä erilaisten lihaskipujen ja -jumien iskieessä. Urheilijat käyttävät mielellään piikkimattoa auttaakseen lihaksia palautumaan ja rentoutumaan. Moni migreenistä ja päänsäryistä kärsivä on myös saanut apua piikkimatosta. Lisäksi ruoansulatusvaivoihin voi saada apua, kun piikkimatolla makoillaan.  Myös naiset ovat kertoneet saavansa helpotusta kuukautiskipuihinsa ja vaihdevuosiongelmiinsa. Piikkimatto toimii myös laihdutuksen tukena ja selluliitin vähentämiseen paikallisesti käytettynä.

Anna Convertino on käyttänyt itse piikkimattoa useiden vuosien ajan. Jokainen aamu alkaa piikkimaton päällä paljain jaloin seistessä.

- Jo ihan pari minuuttia riittää, jotta tuntee aktivoivat ja piristävät hyödyt. Samoin iltaisin kiireisimpinä ja stressaavina aikoina piikkimatto auttaa tosi hyvin unensaantiin. Joskus keskellä päivää on ihana tehdä piikkimaton avulla pieni rentoutusharjoitus. Parasta on laittaa se kovalle lattialle ja mennä maton päälle makaamaan, kertoo Anna innostuneesti. 

Piikkityynyn hyödyt

Piikkimaton lisäksi Ruohonjuuren valikoimista löytyy myös pään alle laitettava piikkityyny.

- Piikkityyny on apua niska- ja hartiaseudulle sekä pään alueelle. Se on loistava apuri hartia- tai niskajumeja tai vaikkapa migreeniä lievitettäesää. Piikkityynyä voi käyttää esimerkiksi nojatuolissa tai makuulla. Se toimii myös loistavana parina piikkimaton kanssa, ikäänkuin jatkona, jolloin hoidon saa vaikuttamaan laajemmalle alueelle, Anna suosittelee. 

Milloin valita piikkimatto - milloin piikkityyny?

- Piikkimatto on käytössä isompi ja monipuolisempi. Jos ei ole piikkityynyä, niin piikkimaton kanssa voi käyttää tyynyä tai rullattua pyyhettä tukemaan niskaa ja päätä. Niskavaivoista kärsiville piikkityyny on toki ihan ykkösvalinta, koska se on suunniteltu sopimaan pään ja niskan alueelle ideaalisesti. Piikkityyny on myös näppärä ottaa mukaan töihin: jo ihan muutama minuutti voi helpottaa oloa merkittävästi, valaisee Anna. 

Kauanko piikkimatolla/ piikkityynyllä kannattaa kerrallaan olla?

- Ideaali käyttöaika olisi 15 minuutista puoleen tuntiin. Monihan saattaa nukahtaa piikkimatolle, eikä se ole millään lailla vaarallista. Yleensä sitä sitten herää jossain vaiheessa ja vetäisee sen pois ja jatkaa unia, kertoo Anna. 

Toki erilaisissa vaivoissa ja häiriötilanteissa piikkimaton päälle kannattaa hakeutua säännöllisesti. Kun piikkimaton avulla hoidattaa itseään päivittäin tai useamman kerran viikossa saaa kaikkein tehokkaimman hyödyn irti. 

Vinkkejä piikkimaton käyttöön liittyen?

- Vedenjuonti on tärkeää - se kannattaa muistaa, koska piikkimattohoito aktivoi aineenvaihduntaa ja puhdistaa kehoa. Aina käytön jälkeen on hyvä juoda lasillinen tai pari vettä, Anna vinkkaa.

- Kannattaa muistaa, että piikkimaton käyttö on hyvin yksilöllistä. Jotkut voivat olla todella herkkiä piikeille, esimerkiksi herkän ihon vuoksi. Silloin kannattaa käyttää jotain ohutta kangasta piikkimaton kanssa. Kannattaa rohkeasti kokeilla. Kivun jälkeen tulee se ihana rentoutunut olo ja lämmön tunne. Se pistävä kipu on niin nopeasti ohimenevä ja sen jälkeen tulee niin mahtava ja rentoutunut olo, kannustaa Anna. 

- Vinkki matkalle tai mökille! Piikkimatto on helppo kuljettaa mukana. Sisuksen voi ottaa pois ja kuljettaa ainoastaan itse lakanaosio rullattun.

- Piikkimatto on monivuotinen investointi ja yksi parhaista, ja monipuolisista hoidoista, jonka voit antaa itsellesi omassa kodissasi.

Rohkeasti siis kokeilemaan ja ihastumaan! Piikkimattoja sekä piikkityynyjä löydät Ruohonjuuren myymälöistä ja verkkokaupasta. Osta omaksesi oitis >>