Macadamiapähkinä on ketoilijan kaveri: hyvää rasvaa on turha pelätä!

Macadamia- eli australianpähkinät ovat nostaneet suosiotaan ketogeenisen ruokavalion yleistymisen myötä. Macadamia on vähähiilihydraattinen rasvapommi, jonka mahtavasta mausta kannattaa todella nauttia!
Pähkinät ovat fiksua purtavaa pitäen nälän loitolla ja ravitsee kehoa monipuolisesti. Myös macadamiapähkinöitä kannattaa popsia ravinteikkaana välipalana!

Pähkinät ylipäätään ovat fiksua purtavaa, joka pitävät nälän loitolla ja ravitsevat kehoa monipuolisesti. Myös macadamiapähkinöitä kannattaa popsia ravinteikkaana välipalana!

Macadamiapähkinät sisältävät muihin pähkinöihinkin verrattuna hyvin vähän hiilihydraatteja (5.6 g/ 100 g) mutta paljon hyviä rasvoja (75.8 g/ 100 g) ja  myös kalsiumia (85.0 mg), kaliumia (368.0 mg) ja magnesiumia (130.0 mg). Siksi ne ovatkin nousseet suureen suosioon ketogeenistä ruokavaliota noudattavien keskuudessa. Macadamiapähkinöillä on toki paljon annettavaa ihan kenelle tahansa!

Peräti 75 % macadamiapähkinästä on rasvaa, jonka korkean pitoisuuden todella huomaa, kun pitää pähkinöitä kädessään. Rasvaisuus on ollut aikoinaan arvossaan, koska Australian kuivilla mailla kasvaessaan macadamia tarjosi jo muinoin ravinteikkaan ja runsasenergisen purtavan ja helpotti siten sikäläistä ravitsemustilannetta.

Arvokas ja arvostettu macadamiapähkinä on työvoimavaltainen viljeltävä

Macadamiapähkinät ovat arvostettua ja arvokasta rouskuteltavaa - ne on jopa luokiteltu maailman kalleimmiksi pähkinöiksi. Mutta mikä macadamioissa oikein maksaa? Macadamiapähkinät ovat vaikeasti kasvatettavia eikä niiden kehitystä voi määräillä: macadamia kasvaa silloin, kun se haluaa. Vaatelias macadamia tarvistee myös optimaaliset olosuhteet menestyäkseen eikä jokavuotisesta sadosta sittenkään ole takeita.

Proteakasvien heimoon kuuluvan macadamian viljely ei ole pikapuuhaa: keskimäärin macadamia tuottaa ensimmäisen satonsa vasta seitsemän vuoden jälkeen sen istutuksesta. Kun satoa sitten vihdoin saadaan, on pähkinöiden käsittely on työvoimavaltaista ja monivaiheista. Haasteita macadamian tuotantoon tuo etenkin pähkinän erittäin kova kuori, jota ei saa helposti rikki. Macadamiapähkinöiden popsijat voivatkin siis kiittää itseään työllistävästä ja elantoa tarjoavasta vaikutuksesta!

Kosolti ravintoaineita - mojova määrä mahtavaa makua

Macadamiapähkinän maku on lempeän pehmeä - toisinaan kermaiseksi ja voimaiseksikin kuvailtu. Hyvien rasvojen kyytipoikana saa macadamiapähkinöitä popsiessaan ropautettua kroppaansa myös kaliumia, kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja (mm. B1-vitamiinia 1.20 mg/ 100 g), E-vitamiinia  (0.5 mg/ 100 g) ja fosforia (188.0 mg/ 100 g). Macadamia onkin varsin monipuolisesti ravitseva popsipala!

Macadamiapähkinän käyttö

Macadamiapähkinöitä voi tietysti napostella sellaiseen tai erilaisissa pähkinä- ja kuivahedelmäsekoituksissa. Macadamiapähkinät toki sulostuttavat myös salaatteja, sopivat loistavasti peston raaka-aineiksi sekä kastikkeisiin ja keittoihinkin. Makeampaa elämää haviteltaessa macadamia taipuu mainiosti leivontaan ja jälkiruokaherkkuihin. Ja macadamialla ryyditetty raakasuklaa - se vasta mainiolta maistuukin! 

Koska macadamia sisältää kosolti laadukasta rasvaa, käytetään sen öljyä viljalti myös ihonhoidossa ja luonnonkosmetiikassa.

Tiesithän, että pähkinöiden liottaminen tekee niiden mineraaleista ja kivennäisaineista helpommin imeytyviä ja paremmin sulavia. Liottamisen jälkeen pähkinät voi kuivattaa joko maustettuna tai sellaisenaan.

100 grammaa macadamiapähkinöitä sisältää:

Rasvaa: 75,8 g

Proteiinia: 7,9 g

Hiilihydraatteja: 13,8 g

Energiaa: 718 kcal

Ravintokuituja: 8,6 g