Macadamiapähkinät - terveellisen rasvan lähde välipalapöytään

Macadamia on vähähiilihydraattinen rasvapommi, jonka mahtavasta mausta kannattaa todella nauttia!
Pähkinät ovat fiksua purtavaa pitäen nälän loitolla ja ravitsee kehoa monipuolisesti. Myös macadamiapähkinöitä kannattaa popsia ravinteikkaana välipalana!

 

Macadamia-pähkinä, tunnetaan myös nimellä australianpähkinä, juontaa juurensa Australian maaperästä. Sen suosio perustuu sen ainutlaatuiseen, pehmeän kermaiseen makuun ja runsaaseen rasvapitoisuuteen, mikä tekee siitä ihanteellisen herkun välipalaksi ja monipuoliseksi ainesosaksi leivontaan.

 

Pähkinät ovat yleisesti tunnettuja terveellisenä herkkuna, jotka tarjoavat pitkäkestoista kylläisyyttä ja ravitsevat kehoa monipuolisesti. Erityisesti macadamiapähkinät antavat energiaa terveellisenä välipalavaihtoehtona niiden rikkaan ravintosisällön ansiosta. Ne erottuvat edukseen muihin pähkinöihin verrattuna niiden alhaisen hiilihydraattipitoisuuden (5.6 g/100 g) ja korkean laadukkaiden rasvojen määrän (75.8 g/100 g) vuoksi. Rikastettuina myös kalsiumilla (85.0 mg), kaliumilla (368.0 mg) ja magnesiumilla (130.0 mg), macadamiapähkinät ovat vakiinnuttaneet paikkansa monen terveellistä ruokavaliota noudattavan suosiossa.

Historiallisesti niiden ravinteikkuus ja energiaa antava luonne ovat olleet korvaamattomia Australian kuivilla alueilla, tarjoten tärkeän ravinto- ja energialähteen ja edesauttaen paikallisen ravitsemustilanteen parantamisessa.

Arvokas ja arvostettu macadamiapähkinä on työvoimavaltainen viljeltävä

Macadamiapähkinät ovat arvostettua ja arvokasta rouskuteltavaa - ne on jopa luokiteltu maailman kalleimmiksi pähkinöiksi. Mutta mikä macadamioissa oikein maksaa? Macadamiapähkinät ovat vaikeasti kasvatettavia eikä niiden kehitystä voi määräillä: macadamia kasvaa silloin, kun se haluaa. Vaatelias macadamia tarvistee myös optimaaliset olosuhteet menestyäkseen eikä jokavuotisesta sadosta sittenkään ole takeita.

Proteakasvien heimoon kuuluvan macadamian viljely ei ole pikapuuhaa: keskimäärin macadamia tuottaa ensimmäisen satonsa vasta seitsemän vuoden jälkeen sen istutuksesta. Kun satoa sitten vihdoin saadaan, on pähkinöiden käsittely on työvoimavaltaista ja monivaiheista. Haasteita macadamian tuotantoon tuo etenkin pähkinän erittäin kova kuori, jota ei saa helposti rikki. Macadamiapähkinöiden popsijat voivatkin siis kiittää itseään työllistävästä ja elantoa tarjoavasta vaikutuksesta!

Kosolti ravintoaineita - mojova määrä mahtavaa makua

Macadamiapähkinän maku on lempeän pehmeä - toisinaan kermaiseksi ja voimaiseksikin kuvailtu. Hyvien rasvojen kyytipoikana saa macadamiapähkinöitä popsiessaan ropautettua kroppaansa myös kaliumia, kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja (mm. B1-vitamiinia 1.20 mg/ 100 g), E-vitamiinia  (0.5 mg/ 100 g) ja fosforia (188.0 mg/ 100 g). Macadamia onkin varsin monipuolisesti ravitseva popsipala!

Macadamiapähkinän käyttö

Macadamiapähkinöitä voi tietysti napostella sellaiseen tai erilaisissa pähkinä- ja kuivahedelmäsekoituksissa. Macadamiapähkinät toki sulostuttavat myös salaatteja, sopivat loistavasti peston raaka-aineiksi sekä kastikkeisiin ja keittoihinkin. Makeampaa elämää haviteltaessa macadamia taipuu mainiosti leivontaan ja jälkiruokaherkkuihin. Ja macadamialla ryyditetty raakasuklaa - se vasta mainiolta maistuukin! 

Koska macadamia sisältää kosolti laadukasta rasvaa, käytetään sen öljyä viljalti myös ihonhoidossa ja luonnonkosmetiikassa.

Tiesithän, että pähkinöiden liottaminen tekee niiden mineraaleista ja kivennäisaineista helpommin imeytyviä ja paremmin sulavia. Liottamisen jälkeen pähkinät voi kuivattaa joko maustettuna tai sellaisenaan.

100 grammaa macadamiapähkinöitä sisältää:

Rasvaa: 75,8 g

Proteiinia: 7,9 g

Hiilihydraatteja: 13,8 g

Energiaa: 718 kcal

Ravintokuituja: 8,6 g