Muista hengittää!

Hengittäminen on perusasia, johon toden totta kannattaa panostaa. Tiesithän, että syvästä, rennosti ja hyvin kulkevasta hengityksestä on kosolti hyötyä hyvinvoinnillesi? Tästä jutusta nappaat vinkkejä sekä hengittämiseen että hengityselimistösi tueksi.
Tiesithän, että syvästä ja hyvin kulkevasta hengityksestä on hyötyä hyvinvoinnillesi? Tästä jutusta nappaat vinkkejä sekä hengittämiseen.

Ollessamme kiireisiä tai stressaantuneita, hengittelemme usein pinnallisesti. Pinnallinen ja nopea hengitys saattaa saada niska- ja hartiaseudun juntturaan ja lisätä ylivireistä oloa entisestään. Pintapuolinen hengitys kohottaa sydämen lyöntitiheyttä ja saa verenpaineenkin kohoamaan.

Syvä ja hyvä hengittäminen tekee niin kehossa kuin mielessäkin pieniä ihmeitä!

Hengitykseen keskittyminen on rauhoittaa kehoa ja mieltä ja auttaa olemaan läsnä tässä hetkessä. Jos olo on kuin olmilla oravanpyörässä, pysähdy hetkeksi ja henkäise syvään!

Hengityksen hallitsemisen todetaan toisinaan olevan avain kehon ja mielen rentoutukseen. Hyvinvointia lisäävä, syvä ja hyvä hengittäminen on itse asiassa palleahengitystä, joka laittaa vatsanseudun liikkumaan. Oikea hengitystekniikka on arjen työkaluna varsinainen sampo, joka takoo jokaiseen päivään elinvoimaa, tasapainoa ja terveyttä.

Palleahengityksen hyödyt pähkinänkuoressa:

Stressi lievittyy - tutkitusti jopa 40 prosenttia! Hemostoa rauhoittava palleahengitys ikäänkuin hieroo vatsaa sisältäpäin. Se aktivoi suolistoaamme ja aivojamme yhdistävää vagus- eli kiertäjähermoa ja ehkäisten samalla stressihormonien eritystä.

Nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee. Hengitysharjoitukset ovat iltapuhde fiksuimmasta päästä - niiden jälkeen matka Höyhensaarille sujuu lempeästi.

Keskittyminen paranee. Aivot alkavat myös tuottaa enemmän endorfiinia - tietoisesta, syvästä ja hitaasta hengittämisestä saattaa siis seurata onnellista oloa. Syvähengitys tasapainottaa tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa sydämelle otolliseen suuntaan.

Verenpaine laskee, sydämensyke rauhoittuu ja vastustuskykykin petraantuu. Verenkiertoa vetreyttävä syvähengitys parantaa auttaa kroppaamme torjumaan toksiineita tehokkaasti.

Ruoansulatus paranee  ja kehon happamuuskin vähenee. Pinnallisessa hengitettäessä kehoon jää hiilidioksidia happamoittamaan kroppaamme. 

Treeniteho nousee.  Ennen urhelilutempauksia kannattaa hengittää syvään ja hitaasti. Syvähengitys lisää nimittäin hapen määrää lihaksissamme ja sen vuoksi parantaa harjoituksen tehoa ja tuloksia. Hengitys aktivoi keskivartalon lihaksiamme, joka saattaa pitkässä juoksussa kaventaa vyötäröäkin.

Lihasjumit saattavat helpottaa. Tietoinen, syvä hengittäminen voi myös auttaa lihasjumeihin korjatessaan yläkropamme asentoa. Kun henki kulkee rennosti, niska ja hartiat rentoutuvat ja mahdolliset kivutkin saattavat laantua.

Bonuksena mainitakoon yksi syvään hengitämisen lisähyödyistä: se saa olon tuntumaan vahvalta ja varmalta. Ei olekaan ihme, että hengittämisen tärkeydestä puhutaan myös niin itsensäpuolustusjuttujen kuin kehonhallintahommienkin yhteydessä.  

Vinkki hengityksen harjoitteluun

1. Käy selinmakuulle ja rentouta vatsalihakset. Laita oikea kätesi rintalastan päälle ja vasen käsi navan päälle. 

2. Hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos niin, että vasen kätösesi liikkuu vatsasi kohotessa ja laskiessa. Pallea tekee nyt töitä!

3. Pidä pieniä taukoja sisään- ja uloshengityksen välissä.

Jo muutama minuutin tuokio rentouttaa ja rauhoittaa varsin kokonaisvaltaisesti. 

Tiesithän, että syvästä ja hyvin kulkevasta hengityksestä on hyötyä hyvinvoinnillesi? Tästä jutusta nappaat vinkkejä sekä hengittämiseen.

Ravintolisiä keuhkojen ja hengittämisen tueksi

Keuhkojen toimintaa ja siten myös hengittämistä voi tukea ravintolisienkin avulla.

- Kversetiini ja nokkonen voivat tuoda helpotusta hengitysvaivoihin

- Pycnogel eli rannikkomännyn kuoriuute sisältää bioflavonoideja (kuten proantosyaaneja) voi tuoda helpotusta hengitysteille, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu neuvoo.

Höyryhengitykseen käytettäväksi tai suoraan rintakehälle hierottavaksi Koivu suosittelee Carmolis-yrttitippoja, jotka tuovat välittömän helpotuksen.

- Nämä “munkkitipat” sisältävät tehokkaan yhdentoista yrtin yhdistelmän. Siankärsämö on suomalainen yrtti hengitysteitä tukemaan. Sitä on on helppoa ottaa Frantsilan yrttitippoina vesitilkkaan sekoitettuna.  

 

C-vitamiini ja sinkki vahvistavat kehon vastustuskykyä ja siten ovat tärkeitä hyvinvoinnille. 

Nenähuuhtelukannun käyttäminen avaa poskionteloita, joka puolestaan helpottaa hengittämistä. Myös diffuusorin käytöstä voi myös saada apua, kun tuoksutettavaksi valitsee hengitystä avaavia eteerisiä öljyjä. Difuusori kosteuttaa huoneilmaa ja valitsemalla eteeriseksi öljyksi esimerkiksi piparminttua tai timjamia saa miellyttävää helpotusta hengitysteilleen.  

Ruokavaliovinkkinä mainittakoon, että hengitystievaivojen kärsittäessä kannattaa jättää maitotuotteet pois, koska niiden nauttiminen kerää limaa hengitysteihin. 

Ja selvää kuin pläkki on se, ettei tupakointi todellakaan helpota hengittämistä.