Paha ja hyvä palmuöljy

Palmuöljyn tehotuotannon syntilista on pitkä: se muun muassa pahentaa ilmastonmuutosta, rikkoo ihmisoikeuksia ja tuhoaa sademetsiä. Ilmasto, ihminen ja eläimet kärsivät. Palmuöljyn tuotanto ei kuitenkaan ole aina rikos - myös vastuullisesti tuotettua palmuöljyä on olemassa.
Paha ja hyvä palmuöljy

Ruohonjuuressa myytävissä tuotteissa käytetty palmuöljy on valmistajilta saamiamme tietojen mukaan vastuullisesti tuotettua ja sertifioitua (mm. RFSO-sertifikaatti).

Palmuöljy puhututtaa ja moni tahtookin sitä välttää. Palmuöljyä käytetään paitsi biodieselin valmistukseen, myös elintarvikkeisiin, kosmetiikkaan ja pesuaineisiin - toisinaan tuntuu, että sitä on melkeinpä kaikkialla.

Kokosimme tuotteiden valmistajien ja maahantuojien avulla listan Ruohonjuuressa myytävistä kosmetiikkatuotteista ja pesuaineista, jotka eivät lainkaan sisällä palmuöljyä. Lista ei ole täydellinen, mutta täydennämme sitä sen mukaa, kun saamme lisää tietoja tuotteiden valmistajilta.

 

Nämä Ruohonjuuren tuotesarjat eivät sisällä lainkaan palmuöljyä:


- Haute Segala -luonnonkosmetiikka

- Flow Kosmetiikka -luonnonkosmetiikka

- Khadi -luonnonkosmetiikka
- Provida -luonnonkosmetiikka

- Crazy Rumours -luonnonkosmetiikka

- Ekovista -luonnonkosmetiikka

- A&M-tuotteet -luonnonkosmetiikka

- Hurraw -huulivoiteet
- Dr. Hauschka -luonnonkosmetiikka
- Mr Bear Family -parran- ja viiksienhoitotuotteet
- Ole Hyvä -pesuaineet
- Planet pure -pesuaineetFlorame-sarjan tuotteissa palmuöljyä käytetään ainostaan saippuoissa, ei muissa tuotteissa.

Lavera käyttää joissain tuotteissaan palmuöljyn johdannaisia, mutta ne täyttävät tiukkakriteerisen NaTrue-serfitikaatin tarkat ohjeistukset.


Myös jossain Benecos-, Madara- ja Logona-tuotteissa on palmuöljyn johdannaisia, mutta käytetty öljy on vastuullisesti tuotettua (RSPO -sertifioitua, RSPO= the Roundtable on Sustainable Palm Oil)


Sonett- sarjan sappisaippuassa käytetään palmuöljyä osana kasvisöljyseosta. Sonett:in käyttämä palmuöljy on vastuullisesti tuotettua ja sertfioitua.

Pesuaineista sekä Ecover- että Lilly´s Eco Clean -sarjojen joissain tuotteissa on käytetty palmuöljyä, joka on vastuullisesti tuotettua ja RSPO-sertifioitua.

RSPO-sertifikaatti on laajalti arvostettu vastuullisuuden takaaja mutta sitäkin on joskus arvosteltu siksi, ettei se ole 100 % aukoton.Toimia voi myös toisin - paremman palmuöljyn löydät Ruohonjuuresta

Palmuöljyn tuotanto ei siis ole aina ympäristö- tai ihmisoikeusrikos. Esimerkiksi Ruohonjuuressa myytävä, Rapunzelin punainen palmuöljy tuotetaan reilusti ja vastuullisesti.


Hand-in-hand on Rapunzelin perustama, ulkopuolisen valvontajärjestön sertifioima sosiaalisen vastuullisuuden projekti, jonka myötä tuottajat saavat koulutusta, ohjausta, pitkäaikaiset taatut ostot sekä tuotteista reilun, maailman markkinoita korkeamman hinnan.

Tuottaja sitoutuu luomutuotannon kriteerien lisäksi kehittämään työntekijöiden työskentelyolosuhteita eikä lapsityövoimaa käytetä. Lisäksi tiloilla on useita toimintatapoja, joilla paikallisen luonnon monimuotoisuutta edistetään ja säilytetään.

Rapunzelin palmuöljyn tuotantokriteerit:

- ei sallita olemassa olevan metsän raivaamista palmupuiden istuttamiseksi


- palmuöljyn tuotannon sopeuttaminen olemassa olevan viljelyn rakenteeseen siten, että kunnioitetaan alkuperäiskasvien ja eläinten esiintymistä alueella

- selkeä ja läpinäkyvä rakenne tuottaja – jalostaja tuotantoketjussa

- 100 % luomutuotanto, tuottajaksi ei hyväksytä tuottajaosuuskuntia/yhteisöjä, joilla on luomutuotannon lisäksi myös tavanomaista tuotantoa

- korkeat sosiaaliset standardit, joita valvoo ulkopuolinen järjestö (Fair for Life ja Hand-in-hand)

- säännölliset vierailut tuottajien luokse


Länsi-Afrikka on öljypalmun alkukoti


Vuonna 2010 Rapunzel aloitti Ghanassa luomutuotannon kehittämisprojektin, jonka tuloksena nyt 150 pienviljelijää tuottaa palmuöljyä. Kylällä on oma öljynpuristamo, jonka avulla tuottajat voivat jalostaa tuotteen öljyksi asti.


Naiset ovat täällä suuressa roolissa ja luomutuotannon edistämisen ohella on autettu naisia oppimaan lukemaan ja kehitetty terveydenhuoltopalveluja.

Naisten työolosuhteiden parantaminen edesauttaa koko perheen hyvinvoinnin kehittymistä. Lukemaan oppineet naiset haluavat koulutusta myös tyttärilleen ja näin koko yhteiskunnassa osaaminen lisääntyy.


Luomutuotannon näkökulmasta Ghanassa on ollut erityiskohteena kompostin hyväksikäytön opettelu. Siten estetään maaperän köyhtyminen ja toisaalta luodaan alkuperäiselle kasvustolle tyypillinen kasvuympäristö. Tästä hyötyvät kasvien lisäksi erinäiset hyönteiset, perhoset, linnut ja monet muut eläimet.


Rapunzel-sarjan vastuullisesti tuotetun, punaisen palmuöljyn löydät Ruohonjuuresta.