Ombar on hyvän mielen suklaa

Ombar on raakasuklaiden pioneeri, jonka taival alkoi taittua jo 12 vuotta sitten. Lue lisää näiden mahtisuklaiden tarinasta tästä jutusta!
Ombar on hyvän mielen suklaa

Vuonna 2007 ei raakasuklaa vielä  ollut saanut samanlaista jalansijaa kuin nyt. Ombarin perustaja Richard Turner oli törmännyt raakaan kaakaoon 2000-luvun alussa ja joogina ja meditation harrastajana innostui kaakaosta ja suklaasta luonnollisesti heti.

Richard aloitti suklaakokeilut keittiössään jauhaen kaakaonibsejä kahvimyllyllään - hän sai kuin saikin suklaata aikaiseksi! Vuoden 2006 nurkilla ensimmäiset sydämenmuotoiset suklaalevyt saivat kääreen päälleen ja näitä myytiin pienessä mittakaavassa festivaaleilla ja tapahtumissa. Levyt menivät kaupaksi siitä huolimatta, että tuotemerkillä ei ollut vielä edes nimeä! Tämä pieni yksityiskohta oli kaikessa kiireessä jäänyt huomaamatta ja nimi pitikin keksiä vasta kuluttajien ja jälleenmyyjien vaatimuksesta. Koska suklaan tiedettiin tekevän hyvää ja suklaamaakareista toinen (Jim Jones) harrasti myös joogaa, nimeksi valittiin Ombar.

2000-luvun loppu oli kiireistä aikaa lähes kaikille superfood- ja raakaruokafirmoille: kasvu oli huimaa ja tietoisuus kuluttajien keskuudessa kasvoi nopeasti. Kuluttajista tuli samaan aikaan vaativampia ja useat tuottajat joutuivat kamppailemaan pysyäkseen kuluttajien kyydissä raaka-aineiden ja kestävyysvaateiden kanssa.

- Tämä oli ainoastaan hyvää aikaa Ombarille, sanoo Richard miettiessään aikaa taaksepäin.

- Alalle oli tullut yrittäjiä joiden tarina ja todellisuus eivät välttämättä kohdanneet ja kuluttajia onkin kiittäminen paljosta. Erityinen kiitos kuuluu suomalaisille kuluttajille, olihan Suomi Ombarin ensimmäinen vientimaa!

Suomessa oltiin myös ajoissa herätty uuteen makeuttajaan, kookossokeriin. Siinä missä raakasuklaafirmat keskittyivät melkein yksinomaan agavesiirappiin, Ombar teki kokeiluja matalan glykeemisen indeksin ja runsaasti ravinteita sisältävän kookossokerin kanssa. Alku oli tietysti erehdyksen kautta oppimista, mutta alalla toimivien ystävien ja oikeanlaisten laitehankintojen kautta Ombarilla opittiin keinot, joilla kookossokeri saatiin toimimaan suklaan makeuttajana. Ombar olikin yksi ensimmäisistä kookossokerilla suklaan makeuttavista yrityksistä - ja sama sokeri sulostuttaa Ombar-herkkuja vielä tänäkin päivänä.  

- Kookossokerin maku on uniikki ja se sopii erinomaisesti paahtamattoman kaakaon kanssa, se täydentää kaakaon ravinneprofiilia upeasti, Ombar:in Richard kertoilee.

Cambridgessä sijaitseva Ombar on toiminut samoissa tiloissa vuodesta 2012 asti. Kahdesta työntekijästä on kasvanut 15 henkilöä työllistävä yritys, jolla on oma laadunvalvoja ja työntekijä kaakaon lähteillä Ecuadorissa.

- Ecuadorilainen Paulamme on kaakaon hankkimisesa yksi avainasemassa, Richard toteaa.

- Paula on päivittäisessä yhteydessä viljelijöihin ja huolehtii toisaalta siitä, että raaka-aineemme on laadukasta ja että viljelijät saavat kaakaostaan oikeudenmukaisen hinnan. Ecuadorissa on tuhansia kaakaontuottajia ja kauko-ohjauksella emme voisi olla varmoja laadusta emmekä reiluudesta, Ombarin perustaja kertoo ylpeänä.

Osta Ombar-raakasuklaat Ruohonjuuren verkkokaupasta, maista ja ihastu itsekin >>