Oluthiivahiutaleet – helppo ja herkullinen B-vitamiinien lähde

Oluthiivahiutaleet ovat nousseet varsin suosituiksi Ruohonjuuren terveystietoisten asiakkaiden keskuudessa. Eikä mikään ihme; herkullisen juustoisilta maistuvilla oluthiivahiutaleilla ravintoaan saa rikastetuksi varsin vähällä vaivalla. Mutta mitä oluthiivahiutaleet oikein ovat ja miksi eri merkkisten hiutaleiden ravintoarvoissa on eroja?
Valiravinto oluthiivahiutaleet

Visaisiin kysymyksiimme vastaa Valioravinnon tuotepäällikkö, oluthiivahiutaleguru Juha Sihvonen, joka on ollut Valioravinnon palveluksessa oluthiivahiutaleiden parissa toimien viimeiset 12 vuotta. Taustaltaan Sihvonen on elintarvikekemisti, ja omaa täten laajan käsityksen paitsi kemiasta, myös ravitsemuksesta sekä siitä mitä ravintoaineet tekevät elimistössämme.

- Se että on parikymmentä vuotta sitten opiskellut yliopistossa, antaa hyvät pohjataidot, mutta ravintolisien parissa työskennellessä vaaditaan myös uteliaisuutta. Koko ajan saa oppia lisää! Siksikin on ihan mahtavaa olla töissä ravintolisiä valmistavassa yrityksessä, Sihvonen kertoo hyväntuulisesti.

Mikä ihmeen oluthiiva?

- Oluthiiva on aikanaan ollut nimensä mukaisesti oluen valmistuksesta koitunutta sivuvirtaa. Kun oluesta on suodatettu hiiva pois, on tuota ylijäämää sen jälkeen käytetty ihmisravinnoksi. Siksi oluthiivassa oli alun perin oluelle tyypillinen karvas ja kitkerä maku, Sihvonen valottaa oluthiivan nimen historiaa.

Oluthiivan valmistuksessa ei enää nykypäivänä tarvita olutta, vaan valmistuksessa hyödynnetään oluttehtaan sijaan sokeritehtaan sivuvirtaa, eli melassia. Oluen ylijäämähiiva puolestaan päätyy eläinrehuksi. Useimmat valmistajat kutsuvatkin tuotetta ennemmin ravintohiivahiutaleiksi. Valioravinnon Rikas Oluthiivahiutale on saanut pitää nimensä yrityksen pitkän historian ja perinteen vuoksi.

- Alkuperäinen oluthiivamme oli nimeltään Tohtori Myllerin oluthiiva, joka oli varmasti vuosikymmeniä markkinoilla - lähes Valioravinnon syntyajoista lähtien. Oluthiivahiutaleet ovat terveystuotteita aidoimmillaan, ja ne ovat kulkeneet Valioravinnon ajatuksissa aina.

Rikas Oluthiivahiutale kehittyi alkuperäisestä reseptistä aikojen saatossa, markkinoiden muutosten mukaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Valioravinnon oluthiivahiutaleen myynti on kasvanut räjähdysmäisesti. Sihvonen epäilee syyksi vegaanisen ruokavalion suosion kasvua.

Valmistustapa rikastaa oluthiivahiutaleet

Oluthiivahiutaleet valmistetaan siten, että hiivaa kasvatetaan melassiliuoksessa erilaisilla ravintoaineilla ruokkien. Prosessin lopputuloksena syntyvä ravintohiiva sisältää B-ryhmän vitamiineja ja kuituja sekä lähes puolet painostaan proteiinia. Valioravinnon Rikkaassa oluthiivassa ravintoaineita on vielä tavallistakin enemmän.

-  Meidän ravintohiivassamme on B-vitamiineja moninkertaisesti enemmän verrattuna tavanomaiseen ravintohiivaan, mikä johtuu siitä että hiivaa ruokitaan kasvatuksen aikana vitamiineilla. Vitamiinit joita hiivalle syötetään, ovat osittain synteettisiä eivätkä näin ollen ihmiselle optimaalisessa muodossa, mutta hiiva muokkaa ne hyvinkin orgaaniseen ja luonnolliseen muotoon, Sihvonen selittää.

Valioravinnolle oluthiivan toimittava valmistaja on kehittänyt valmistusprosesseja ja tuonut tarjolle erilaisia hiivoja. Näistä vaihtoehdoista Valioravintoa kiinnosti B-vitamiinilla ja erityisesti B12-vitamiinilla rikastettu versio. Siksi Valioravinnon Rikas oluthiivahiutale sisältää muiden B-ryhmän vitamiinien lisäksi B12-vitamiinia, jonka saannin turvaaminen on erityisen tärkeää ikäihmisille ja kasvissyöjille. Nykyisissä ravintohiivoissa ei B12:sta luonnostaan ole, vaikka historiallisessa muodossaan oluthiiva on sitä pienissä määrin sisältänyt.

-  Tosin paljon, paljon vähemmän kuin mitä meidän oluthiivassamme. Käytännössä meidän hiivalle annetaan synteettisessä muodossa olevaa B12-vitamiinia, joka kasvaessaan ja eläessään muokkaa siitä meille ihmisille hyvin käytettävässä muodossa olevaa B12-vitamiinia.

Ravintohiivoja on nykyään paljon erilaisia, myös hivenaineilla rikastettuja hiivoja. Ne ovat kuitenkin puhtaita ravintolisiä, ja nautitaan yleensä tabletiksi puristetussa muodossa. Tyypillisin ja tunnetuin hiivaperäinen ravintolisä on kenties seleeni. Hiiva muokkaa tavallista seleeniä siten, että sen aktiivisuudesta tulee huippuluokkaa.

Miten oluthiivahiutaleita käytetään?

Täyteläisen makuisten oluthiivahiutaleiden korkea ravintoarvo säilyy parhaiten, kun hiutaleita ei kuumenna. Ravintohiivahiutaleet sopivat melkeinpä kaikkeen. Niitä voi nakata smoothien joukkoon tai käyttää parmesaanin tapaan pastan päällä tai peston seassa aromia vahvistamassa. Ravintohiivahiutaleiden vaikutus ruuassa on aromeja vahvistava. Hiutaleiden ominaismaku on kuitenkin pehmeä, ja pari ruokalusikallista voi pistellä menemään vaikka suoraan purkista.  Päivittäinen käyttösuositus on yhdestä muutamaan ruokalusikallista.

-  Meillä suositus taitaa olla vain yksi ruokalusikallinen, mutta eipä siitä haittaa ole jos muutamakin maistuu. Itse tykkään käyttää oluthiivaa ihan viilin päällä, kun aina sitä mansikkahilloa ei halua tai muista, Sihvonen naurahtaa.

Osta Valioravinto Oluthiivahiutaleet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>