Ohakune-kombuchat vievät kielen mennessään!

Kombucha on kukkea kulauteltava, joka saa niin makunystyräsi kuin ruuansulatuselimistösikin iloiseksi. Tässä jutussa tutustumme Ohakune-kombuchoihin.
Ohakune-kombuchat vievät kielen mennessään!

Ohakune sai alkunsa perustajansa Matti Kukkosen halusta tehdä paremman makuisia, terveyttä ja hyvinvointia tukevia virvoitusjuomia vaihtoehdoksi korkean sokeripitoisuuden ja heikot ravitsemukselliset ominaisuudet omaaville virvoitusjuomille sekä myös vaihtoehdoksi miedoille alkoholijuomille.

- Oma taustani on elintarviketeollisuudessa, jossa työskentelin kymmenen vuoden ajan muun muassa maito- ja kauratuotteiden parissa ennen Ohakunen perustamista. Lisäksi vakavana harrastuksena sivussa ovat olleet pienpanimo-oluet. Olenkin yhdessä ystävieni kanssa perustanut yhden gastropubin sekä pienpanimotapahtuman, joka on järjestetty jo lähes kymmenen kertaa, Matti taustoittaa.

Idea uudesta yrityksestä syntyi keväällä 2020 Uudessa-Seelannissa, kun Matin ja puolisonsa maailmanympärysmatka keskeytyi koronaviruksen leviämisen myötä.

- Ennen kotiinpaluuta jäimme muutamaksi viikoksi jumiin pieneen kylään, jossa mietiskelin, mitä alkaisin tehdä työkseni Suomeen palattuamme. Tuon lockdownin aikana syntyi ajatus Ohakunesta, Kukkonen kertoo.

Yrtityksen nimi juontaa juurensa juurikin tuosta Ohakune-nimisestä kylästä, jossa pariskunta oli jumissa.

Ohakunen missiona on siis valmistaa entistä paremman makuisia, terveyttä ja hyvinvointia tukevia virvoitusjuomia. Heidän kombuchojensa kulmakiviä ovatkin paras mahdollinen maku, terveellisyys ja kestävä kehitys.

- Teemme kombuchamme aitoja valmistusmenetelmiä kunnioittaen, joka tarkoittaa muun muassa, että kombuchamme fermentoituvat tankeissamme useiden päivien ajan, jolloin hiivojen ja bakteerien (SCOBY) avulla syntyy aito kombucha, Matti kertoo.

Ensimmäisiä Ohakune-tuotteita ovat tosiaan kombuchat - mutta jatkoa seuraa vielä!

- Aloitimme kombuchoista, koska ne ovat tällä hetkellä tunnetuimpia fermentoimalla valmistetuista virvoitusjuomista. Näemme yleisesti paljon mahdollisuuksia korkealaatuisissa alkoholittomissa juomissa, koska ihmiset (etenkin nuoret) juovat entistä vähemmän alkoholia, mutta hakevat siitä huolimatta nautinnollisia makuelämyksiä erilaisista juomista. Fermentoimalla, tai tutummin käymisprosessin kautta, juomiin saadaan aikaan monimuotoinen ja syvä maku, kombuchamaakari visioi.

Ensimmäiset Ohakune-juomat ovat Citrus- ja Berry-kombuchat.

- Ne olivat myös ensimmäiset maut, joita aloin testailla myös viime keväänä, kun tein ensimmäiset kombucha-erät kotona. Näistä kahdesta Citrus taitaa se olla aivan ensimmäinen tuote, jota aloin suunnittelemaan sillä halusin kokeilla kombuchan aromihumalointia samaan tapaan kuin IPA-tyyppisissä oluissa.

Ohakunen-kombuchapanimo sijaitsee Espoon Juvanmalmilla.

- Alkuvaiheessa olen kasannut panimoa pystyyn pitkälti omin voimin, mutta viime aikoina työntekijämäärä on tuplaantunut kun puolisoni Amelie on ollut auttamassa erityisesti tuotteiden pakkaamisessa. Vuoden 2021 alkupuolella tarkoituksena on palkata ensimmäiset varsinaiset työntekijät, Matti valottaa yrityksensä alkutaivalta.

Enemmän makua, vähemmän sokeria

Ohakune tekee tuotekehityksenä huolella, jotta makukokemukset olisivat ihanteellisia. Myös siihen luonnollisesti panostetaan, että juoma todella maistuu sille mitä pakkauksessa lukee.

- Uskomme, että pääsemme huippulaatuisiin makukokemuksiin laadukkaita raaka-aineita käyttäen ja huolehtimalla valmistusmenetelmistämme. Pyrimme tuomaan tuotteisiin myös jotain erityistä twistiä. Siksi olemmekin lisänneet Citrukseen humalaa ja Berryyn rosmariinia. Lisäksi pyrimme käyttämään juomissamme mahdollisimman vähän sokeria. Tämä myös heijastuu tuotteidemme maussa, sillä ne eivät ole niin makeita kuin useat muut kaupoista löytyvät kombuchat, Kukkonen toteaa.

Hän suosittelee kombuchaa ihan kaikille ihmisille, jotka tahtovat nauttia terveellisemmistä kulauteltavista limonadien ja alkoholijuomien sijaan.

- Vaikka ajatus itsestäkin aluksi hieman oudolta tuntui, mutta kyllä kombucha toimii ihan niissä samoissa tilanteissa kuin vaikka olut tai siideri. Itsellä ainakin saunakombucha on noussut hyväksi vaihtoehdoksi sen perinteisen saunaoluen rinnalle. Suosittelen kokeilemaan, Matti kannustaa.

Usko kombuchan suosioon on kova ja Ohakune-yrittäjä toivookin kovasti, että kombuchan kuluttajat löytävät myös heidän juomansa ja pitävät niistä.

- Tavoitteenamme on saada houkuteltua uusia ihmisiä kokeilemaan kombuchaa ja laajentaa sen tunnettuutta ja kulutusta entisestään. Me lupaamme tehdä kovasti töitä valmistaaksemme maukkaita terveyttä ja hyvinvointia tukevia juomia kestävästi ympäristöä kunnioittaen, Matti Kukkonen julistaa.