Proteiinit - paljonko niistä tarvitaan ja miten niitä saa?

Ravinnosta saatavat proteiinit eli valkuaisaineet ovat välttämättömiä elämälle ja toimivat sekä suoja- että energia- ravintoaineita.
Proteiinit - paljonko niistä tarvitaan ja miten niitä saa?

Proteiinit tulee saada ravinnosta ja ne osallistuvat olennaisesti lihasmassan kasvun lisäksi myös sen ja luuston normaaliin ylläpitoon sekä kudosten uusiutumiseen kaikenikäisillä. Ilman proteiineja keho alkaa kuihtua eikä edes tukka kasva kunnolla. Tämän lisäksi proteiinit osallistuvat elimistön vastustuskyvyn ylläpitoon sekä entsyymi- ja hormonitoimintaan. Proteiinit pitävät myös kylläisenä ja antavat pitkäkestoista energiaa, jolloin ne toimivat usein tehokkaana painonhallinnan tukena.


Paljon proteiinia tarvitaan?

Proteiinia saadaan lihan lisäksi mm. palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä ja proteiinilisistä. Jotta elimistö pystyy hyödyntämään näissä muodoissa olevan proteiinin kunnolla, ruuansulatuksen tulee olla kunnossa.

Suuntaa antava sääntö riittävälle proteiinisaannille on noin 1,1–1,5 g proteiinia päivässä painokiloa kohden.

Saannin tarve kasvaa urheilijoilla, kasvavilla lapsilla, ruuansulatusvaivoista kärsivillä ja ikääntyvillä. Esimerkiksi kevyttä hyötyliikuntaa harrastava 18–64 vuotias 60 kiloinen nainen tarvitsee noin 72 g proteiinia päivässä ja yli 64 vuotias 82 g. Tämä tarkoittaa esim. 200 g kalaa, 100 g papuja ja 1-2 kananmunaa. Samankokoisella aktiiviliikkujalla määrä nousee 90-100 g, jolloin jaksamisen tueksi on monesti syytä ottaa hyvin imeytyvät proteiinilisät. 85 kiloisella aktiivitreenaavalla miehellä protskun tarve liikkuu 130 -145 g välillä vuorokaudessa.

Helppo ja tehokas kolmen viikon aamiaiskuuri

Jos tuntuu, ettet malta syödä proteiinia tarpeeksi pitkin päivää, aloita aamiaisesta. Runsasenerginen ja proteiinipitoinen aamupala on nimittäin päivän tärkein ateria, joka rytmittää loppupäivän syömisen ja energiatasot. Tasapainoinen aamiainen käynnistää elimistön sekä aineenvaihdunnan ja pitää kylläisenä pitkään. Oikeanlainen, proteiinipitoinen aamiainen heijastuu kehossa energisyytenä ja mässäilyn vähenemisenä. Vaikutukset näkyvät jaksamisen ohella kehon rasvamassassa.

Korvaa esimerkiksi Voimaruoka Wholefood 360 -aamiaisella leivät, myslit ja murot ja huomaat positiivisia vaikutuksia muutamassa viikossa. Käytä kuten haluat: mitallinen jugurtin tai chiavanukkaan sekaan, lisää puuroon, valmista smoothie tai kiireaamuina sekoita nopeasti shakerissa nesteeseen. Kaikki tärkeimmät ravintoaineet ovat oikeassa suhteessa, samasta pussista helposti ja nopeasti päivittäin. Kaikki siis tarvitsevat proteiinia, mutta yksistään sekään ei kyllä riitä. Jos siis tuntuu, että ravintotottumuksissasi olisi ainakin tämän osalta petraamisen varaa, ota vastaan kolmen viikon aamiaiskuuri.