Iho kuulaaksi slugging-metodilla

Kuivaihoisten keskuudessa suosittu ihonhoitovillitys, joka tunnetaan nimellä slugging. Mistä metodissa oikein on kyse?
Iho kuulaaksi slugging-metodilla

Alkuperältään korealaiseksi uumoillussa slugging-niksissä kasvoihin levitetään illalla paksu kerros tuhtia voidetta, joka kirjaimellisesti lukitsee kosteuden yön ajaksi ihoon. Slugging-nimi juontuu siitä, että vantteran voidekerroksen tuloksena ihon voi ajatella tuntuvan etanahtavalta, liman peittämältä nilviäiseltä.

Metodin hyödyksi hehkutetaan ihon “uudelleensyntynyttä”, superkosteutettua ja pehmentynyttä tunnetta aamulla öisen slugging-käsittelyn jälkeen.

Luonnonkosmetiikkaa suosivat “sluggaajat” käyttävät hommaan yleensä Bybi Beautyn Babe Balmia, Weledan Skin Food -voidetta tai Egyptiläistä ihmesalvaa.

Toimiiko slugging oikeasti?

Mutta mitä ihonhoidon asiantuntijat ovat slugging- trendistä? Kysyimme asiaa luonnonkosmetiikka-alan monitoiminaiselta, Maria Varonilta.

- Erittäin kuivalla iholla slugging voi olla väliaikaisesti hyvä ratkaisu - esimerkiksi talvella, kun ilman kosteuspitoisuus on alhainen ja iho kuivuu helposti. Se voi auttaa niin sanotusti pääsemään helpommin vaikeimman kauden yli, Maria Varon toteaa ja jatkaa:

- Kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon perehtyneenä minun on kuitenkin pakko tuoda myös se näkökulma esiin, että jatkuvassa käytössä tällainen ihonhoitomenetelmä voi laiskistaa ihon omaa rasvantuotantoa. 

Riskinä siis on, ettei iho ahkeran sluggailun tuloksena pärjääkään enää ilman paksua rasvakerrosta tai -kalvoa. Ilmiö on Varonin mukaan sama, kuin mitä ns. “huulirasvakoukussa” tapahtuu. 

Luonnonkosmetiikka-asiantuntija suositteleekin pitämään tällaisesta sluggailusta taukoa silloin, kun olosuhteet ovat sellaiset, että iho pärjää ilmankin. Ja jos ihon rasva-kosteustasapaino on normaali, ei tällaiselle ihonhoitorutiinille ole edes tarvetta.

Jos slugging-kikkaa tahtoo kuivan ihonsa auttamiseksi kokeilla, toimivat erilaiset täyteläiset voiteet, öljyt ja balmit Varonin mielestä hyvin.

Paksummat, hieman tahmeammat kasviöljyt estävät myös kosteutta haihtumasta iholta, ne kuitenkin usein myös imeytyvät paremmin ihoon kuin esimerkiksi vaseliini.

- Paksummat, hieman tahmeammat kasviöljyt estävät myös kosteutta haihtumasta iholta, ne kuitenkin usein myös imeytyvät paremmin ihoon kuin esimerkiksi vaseliini. Tämä on itse asiassa hyvä asia, sillä iho pystyy “hengittämään” eivätkä ihohuokoset tukkeudu, kuten vaseliinin kanssa olisi vaarana.

Luonnonkosmetiikalla toteutettuun sluggingiin sopii Varonin mukaan hyvin esimerkiksi seos, jossa on Haut Segalan risiiniöljyä ja Balmyoun karitevoita.

- Tahmean risiiniöljyn ja pehmeän karitevoin seos muistuttaa koostumukseltaan vaseliinia. Myös esimerkiksi Dr.Hauschkan Kosteuttava naamio on sen verran täyteläinen, että se reiluna kerroksena yöksi levitettynä sillä saa aikaan slugging-efektin.

Nämä edellä mainitut vaihtoehdot ovat siinäkin mielessä hyviä, että ne sopivat myös herkkäihoisille - kuten myös luonnonkosmetiikka-sluggailussa usein käytettävät Weledan Skin Food, Egyptiläinen ihmesalva ja Babe Balm.

Perus-sluggailussa hyödynnetään usein vaseliinia, joka ei tokikaan ole luonnonkosmetiikkaa - eikä ihon hyvinvoinninkaan kannalta ollenkaan optimaalinen vaihtoehto.

Vaseliini valmistetaan maaöljyn tislausjätteestä. Vaseliinilla epäillään myös olevan hormonitoimintaa häiritseviä sekä karsinogeenisiä vaikutuksia, joita taas kasviöljyillä ei ole. Vaseliini on niin sanottu mineraaliöljy, jolla on myös ihohuokosia tukkiva vaikutus, eivätkä ihomme tasapainoa ylläpitävät mikrobit tai ihosolut pysty samalla tavalla hyötymään vaseliinista, kuin kasviöljyistä ja -vahoista, Maria Varon opastaa.

Slugging-hoitoa naamion tapaan

Luonnonkosmetiikka-asiantuntija Maria Varoninin mielestä slugging saattaa hyvinkin toimia suurimmalle osalle ihmisistä viikoittaisena tehohoitona naamion tapaan.

- Alle voi halutessaan levitellä vaikkapa lempiseerumin tai muun kosteuttavan tuotteen tai tehdä vaikka guasharutiinin ennen sluggingia. Guashaan soveltuu täydellisesti vaikkapa Katja Kokon Sileä-kasvoöljy. Erittäin kuivaihoiset tai herkkäihoiset voivat tietenkin tehdä sluggingia useammin varsinkin silloin, jos on pakkasia ja huoneilma on erittäin kuiva. Tällöin on hyvä muistaa kuitenkin panostaa myös kosteuttaviin ja rauhoittaviin kasvovesiin tai kukkaisvesiin päivittäisessä ihonhoidossa sekä mahdollisuuksien mukaan miettiä, voisiko huoneilmaa kostuttaa myös tilapäisesti jollain konstilla, hän suosittelee.