Nyt muovit kierrätykseen!

Maapallo hukkuun muoviin -viestiä tulvii tuutista jos toisestakin. Kun maailman merissä on uumoiltu kohta olevan enemmän muovia kuin kalaa, ei ole ihme, jos moni tuntee ahdistusta muoviongelman edessä.
Muovin kierrätys

Kotitalouksien jätteistä suunnilleen 80 % on muovia, jotka tuhotaan joko polttamalla tai kierrättämällä. Muovinkierrätys onkin asia, johon toden teolla kannattaa panostaa.

Jotta muovinkierrätys oli kätevää, keräyspisteen olisi hyvä löytyä mahdollisimman läheltä. Taloyhtiöinsä isännöitsijää kannattaakin kannustaa muovinkeräyspisteen hankintaan: on tutkittua, että muovipakkausten vapaaehtoinen erilliskeräys on kiinteistölle halvempaa kuin sekajäteastian tyhjennys.

Kuka tahansa pääkaupunkiseudulla tai Kirkkonummella asuva voi nyt kysyä HSY:ltä, saisiko hän pihaansa oman keräysastian muovipakkauksia varten. Kerrostaloasujalla homma hoituu isännöitsijän kautta mutta omakotitaloasujat voivat ottaa suoraan yhteyttä HSY:hyn muovinkeräysastioita halutessaan.

HSY:ltä voi myös tilata muovinkeräysastian kyytipojaksi asukkaille jaettavia lajitteluohjeita sekä rappukäytävään laitettavan tiedotteen, jossa kerrotaan kiinteistön liittymisestä muovinkeräykseen. Myös neuvojan asukastilaisuuteen voi tilata kierrätysasioissa opastamaan.

Muovipakkausten kierrätys on Suomessa vielä lapsenkengissä, mutta kierrätysastetta on helppoa parantaa. Jotta kierrätys onnistuisi tarkoituksensa mukaan on luonnollisestikin tärkeää, että muovipakkausten keräysastiaan laitetaan oikeaa jätettä. Kun näin toimitaan, saadaan materiaali kiertämään optimaalisesti!

Mitä muovipakkausten keräykseen saa laittaa?

 • elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

 • tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot

 • muovikassit, -pussit ja -kääreet

 • tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen​

 • Huuhtaise tai pyyhkäise tyhjät pakkaukset tarvittaessa. Sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja.

 • Irrota korkit ja kannet. Se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.

 • Muovipakkauskeräykseen saa laittaa merkinnästä riippumatta kaikki muovipakkaukset paitsi PVC-muovipakkaukset (03) ja vaarallisen aineen jäämiä sisältävät pakkaukset kuten moottoriöljykanisterit.

Mitä keräykseen ei saa laittaa?

 • vaarallisten aineiden jäämiä kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä sisältäviä purkkeja ja tölkkejävie lääkkeet apteekkiin ja muut vaaralliset jätteet omaan keräykseen. Etsi lähin vaarallisen jätteen keräyspaikka: www.kierratys.info »

 • PVC-pakkauksia - tunnistat ne 03-merkinnästä

 • muita kuin pakkauksia - esimerkiksi lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut eivät ole pakkauksia

 • yritysten omassa toiminnassa syntyvää muovipakkausjätettä.

Kierrätysohjeet ja muovinkierrätyskaavio: HSY