Nurme: luonnonkosmetiikkaa Viron niityiltä

Ruohonjuureen uutuutena saapuneet Nurmen luonnonkosmetiikkatuotteet ovat saaneet innoituksensa niityltä, jossa yrityksen perustaja Marit vietti lapsuutensa. Ensin vain joululahjoiksi tarkoitetut saippuat tarjosivat Maritille ja hänen äidilleen mahdollisuuden perustaa oman yrityksen.
Nurme: luonnonkosmetiikkaa Viron niityiltä

Syksyllä 2006 Marit Tiits oli kotona vastasyntyneen vauvansa kanssa ja mietti, mitä voisi tehdä ystävilleen joululahjaksi. Vaikka käsityöt olivat Maritin intohimo, hän halusi tehdä jotain täysin muuta. Ensin hän mietti kynttilöiden ja suklaatryffeleiden tekoa, mutta törmäsi vahingossa netissä käsintehtyjen saippuoiden resepteihin. Tuohon aikaan ei ollut kovin helppoa ostaa kookosöljyä tai sheavoita ja muidenkin raaka-aineiden löytäminen oli todella hankalaa. Hänen täytyi jopa pyytää laboratoriossa työskentelevän anoppinsa apua, saadakseen kylmäprosessissa tarvittavaa lipeää.

Vaati muutaman testierän ja paljon aikaa, mutta viimein monet ystävät ja sukulaiset saivat ihanat käsintehdyt saippuat joululahjaksi. Koska saippuanvalmistus oli niin hauskaa, Marit jatkoi sitä ja saippuoiden lahjoittamista. Joidenkin kuukausien jälkeen ystävät kertoivat, että pestyään itseään näillä saippuoilla, heidän ihonsa tuntui paljon pehmeämmältä ja ne, joilla oli ollut kuiva iho, tunsivat ihonsa paljon paremmaksi. Valmistettuaan saippuoita puoli vuotta, Marit päätti kokeilla saippuoita myös itse.

Käytettyään itsetekemiään saippuoita Maritin elämä muuttui.

Hän oli kärsinyt todella kuivasta ihosta koko lapsuutensa ja kuvitteli, että se on normaalia. Tuntui miltei ihmeeltä, että yksi yksinkertainen saippua voi tehdä niin suuren muutoksen. Nyt hän tiesi että oikeanlaisella pesuaineella on merkittävä osuus ihmisen ihon hyvinvoinnissa. Marit jakoi ilmaiseksi 800 saippuaa ennen kuin hänellä riitti rohkeutta pyytää niistä rahaa.

Harrastuksesta yritykseksi

Vuonna 2009 Maritin äiti Luule ryhtyi auttamaan tytärtään. Luule menetti työnsä laman aikana ja tarvitsi uuden työn. Yhdessä äiti ja tytär löysivät keinon perustaa yrityksen, kehittää lisää tuotteita ja aloittaa Nurmen tuotteiden myynnin Virossa.

Heidän ajatuksensa oli valmistaa luonnonkosmetiikkaa, joka olisi kaikkien saatavilla. Nykyään Nurmen valikoimassa on jo yli sata tuotetta. Monet tuotteista ovat hajusteettomia ja tuoksullisetkin tuotteet on hajustettu luonnon eteerisillä öljyillä. Myös kaikki värit ovat luonnollisia – vihreä avocadosta, pinkki vaaleanpunaisesta savesta jne.

Myöhemmin tuotevalikoimaan tuli myös kynttilöitä, jotka ovat nekin täysin luonnollisia ja valmistettu soijavahasta ilman väriaineita ja hajustettu luonnon eteerisillä öljyillä – niin kuin kuuluu ollakin, sillä Nurme tarkoittaa niittyä, missä luonto, ilo ja turvallisuudentunne yhdistyvät.

Tänä päivänä Nurme on perheyritys, jossa äidillä, isällä ja tyttärellä on jokaisella iso rooli. Yritys työllistää myös ihmisiä perheen ulkopuolelta. Uusi sukupolvi on kasvamassa ja näyttää siltä että pikku Miialla on kova kiinnostus jatkaa äitinsä ja mumminsa polkua.

Teksti ja kuva: Hanna Karjalainen