Hyvä ja huono Kiina

“Ai mistä tuote tulee? Kiinasta vai? Hui kauheeta!”. Näin kuulee usein sanottavan, kun juttelee ihmisten kanssa eri tuotteiden alkuperästä. Tässä jutussa valotetaan luomutuotteita Ruohonjuureenkin toimittavan Foodin -yrityksen perustajan Lasse Jalkasen kokemuksia monien vuosien yhteistyöstä kiinalaisten ruokatoimijoiden kanssa.
Hyvä ja huono Kiina

Voi vaan kysyä kuinkahan moni ympärilläsi olevista esineistä onkaan valmistettu kokonaan tai osittain Kiinassa? Sitä ei ole täysin helppo sanoa, koska Kiinasta tulee todella paljon... Noh kaikkea. Kiinassa on 1,1 miljardia ihmistä eli monta erilaista kaveria mahtuu sekaan.

Toisaalta Kiinassa on monia sellaisia toimijoita, joilla on pelkästään raha mielessä ja jotka hakevat vain nopeita voittoja, eli ihmisiä jotka ns. pistävät kaupan pystyyn ja yrittävät saada ostamaan heiltä edes kerran välittämättä siitä, ostaako hän uudestaan vai ei.

Toisessa ääripäässä ovat taas ne toimijat, joita etsin hymy korvissa. Ne ovat toimijoita, joiden suku on parhaimmillaan viljellyt tätä tiettyä raaka-ainetta vuosisatoja ja jolle raaka-aineen laatu ja puhtaus ovat kunnia-asia. Saan suurta nautintoa, että pystyn löytämään näitä toimijoita ja siten mahdollistamaan paremman elämänlaadun jokaiselle, jotka syövät näitä puhtaasti ja eettisesti tuotettuja ruokia.

Vierailin marraskuussa 2014 kahden viikon aikana kahdeksassa eri tehtaassa ja viljelijällä. Pääsinkin tutustumaan Kiinassa mm. goji-marjojen, vehnänoraan, ohranoraan, spirulinan ja chlorellan, ginkgo-biloban, cistanchen, alfalfan ja lehtikaalin viljelyyn sekä riisiproteiinin tuotantoon.

Kiinan vierailullani löysin aivan huikeat goji-marjat ja todella pehmeänmakuisen ja ravinteikkaan riisiproteiinin, joka sisältää proteiinia huimat 89 %. Goji-marjat ovat 3000 metrin korkeudesta Tiibetin Qinghai Plateau -alueen ylängoltä.

Qinghai Plateau -alue on syrjäinen seutu ja ilma siellä on erittäin raikasta, koska lähistöllä ei ole saastuttavaa teollisuutta. Korkeiden lämpötilavaihteluiden vuoksi Tiibetin goji-marjoissa on korkeampi polysakkaripitoisuus, ja siksi ne ovatkin erittäin arvostettuja kiinalaisessa lääketieteessä.

 


Riisiproteiinin tuottaja on ensimmäinen, joka on alkanut tuottamaan riisiproteiinia koko maailmassa.


Lähes kaikki maailman riisiproteiini valmistetaan Kiinassa. Jos käyttämässäsi tuotteessa siis lukee esim. valmistettu Euroopassa, niin se ei ole käytännössä mahdollista. Tuote on voitu pakata Euroopassa tai Kiinassa, mutta se ei tee tuotteesta vielä eurooppalaista tai suomalaista.

Syyt siihen, että suurin osa riisistä tuotetaan Kiinassa on, että:
a) riisintuotanto on Kiinassa monin kerroin halvempaa kuin muualla maailmassa, koska he viljelevät sitä todella suuria määriä
b) sen vuoksi, että kiinalaisilla on huikeasti parempi osaaminen valmistaa riisiä, koska se on ollut heidän kansanruokansa aina.

Kuinka sinä asiakkaana voit tietää mikä Kiinasta tuleva ruoka on hyvälaatuista?

Muistan, kun kerran pöydälläni oli kirjaimellisesti kymmeniä näytepusseja eri goji-marjoista, joista sitten yritin valita parhaimmat, mutta mikään niistä ei silloin miellyttänyt. Vasta kun pääsin vierailemaan Tiibetin ylängöillä, sain maistaa sellaisia gojeja, joiden maku ja puhtaus olivat aivan toista luokkaa. Laadukkaat gojit eivät ole pehmeän kosteita niin kuin usein ajatellaan laadukkaan gojin määritelmän olevan. Puhtaat ruoat maistuvat “aidommalta”, ravinteikkaamalta ja puhtaammalta. On hieman hassua sanoa, että joku maistuu puhtaammalta, mutta kyllä sen puhtauden oppii maistamaan, kun vertailee eri tuotteita.

”Ravinteikkaassa tuotteessa on enemmän makua”

Esimerkiksi Tiibetin gojit ovat hieman makeampia, kuin Kiinassa kasvatetut goji-marjat. Gojien viljelyssä ei käytetä torjunta- tai tehoaineita ja päivittäinen lämpötila vaihtelu on jopa yli 30 astetta, minkä johdosta gojeissamme on normaalia enemmän ravinteita ja polysakkarideja. Viileä ja kolea kasvuilmasto antavat Tiibetin goji-marjoille uniikin makunsa.

Vieraillessani Sisä-Mongoliassa eräällä viljelmällä vietin pari päivää siihen, että tutustuin viljelmiin ja kuinka viljely käytännössä tapahtuu. Marjat poimitaan käsin, jonka jälkeen ne levitetään olkimatoille kuivumaan. Kun kosteusprosentti lähenee 15%, ne kuivataan koneellisesti useimmiten niin, että kosteusprosentti on 6-8%, jotta ne säilyvät mahdollisimman hyvinä. Kuivat goji-marjat eivät siis ole laadun tae, mutta mitä kuivempi marja, sitä pienempi riski, että siinä elää bakteerit. Kosteat marjat toki maistuvat maukkaimmilta, mutta ne eivät välttämättä säily niin pitkään ja niihin saattaa syntyä bakteerikantaa.

Vaikka ei heti uskoisi, niin löysin Kiinasta myös erittäin laadukasta chlorellaa ja spirulinaa. On aika hauska huomata, kuinka monet ihmiset suorastaan hyppäävät ilmaan kun sanon, että meidän (eli Foodin -sarjan) chlorella ja spirulina tulevat Kiinasta.

Vähintään yhtä hauskaa on kuitenkin katsoa ilmeen muutos, kun kerron miten niitä todellisuudessa viljellään. Foodin -sarjan spirulina ja chlorella viljellään siis Kiinan luoteisosassa, Sisä-Mongolian rajalla, 3000 metrin korkeudessa vuoristoilla. Nämä levät kasvavat lähdevedessä, joka tulee 500 metrin syvyydestä.

Levien kasvualtaat on peitetty kasvihuoneilla, jolloin vältytään mahdollisilta kontaminaatioilta (mm. hyönteisten osalta) ja muilta epäpuhtauksilta. Tämän lisäksi kasvualtaat saavat sisä-Mongoliassa n. 3000 tuntia auringonvaloa vuosittain, joka takaa suuren fotosynteesin ja lehtivihreän määrän chlorellassa ja spirulinassa. Erittäin puhtaan kasvuympäristön vuoksi raskasmetallipitoisuudet ovat yksinkertaisesti minimissään ja ravinteet maksimissaan.

 


Löysin myös Kiinasta erittäin laadukasta vehnän- ja ohranorasta. Niitä viljellään Koillisessa osassa Kiinaa. Yhteistyökumppanimme on yksi arvostetuimmista ja useimmiten palkituista viljelijöistä Kiinasta.


He ovat aloittaneet Kiinassa ensimmäisten joukossa luomuviljelyn ja saavuttaneetkin pitkän historian myötä erinomaisia tuloksia puhtaan oraan viljelyssä. Oraat leikataan kerran vuodessa, syksyllä kerätään sato ja istutetaan uudet oraat. Ne kerkeävät juuri kasvaa maan pinnalle ennen talvea, jonka aikana ne kasvattavat juuria syvemmälle maahan saadakseen ravinteita talven yli. Keväällä lumien sulettua oraat kasvavat pinnalle ottamaan auringosta saatavan energian ja muuttaakseen sen elintärkeiksi ravinteiksi kuten lehtivihreäksi. Kesän aikana runsas aurinko kasvattaa ja ravitsee oraita yhdessä syvältä maasta saatavilla ravinteilla ja kun nuoret oraat alkavat olla n. 15-20cm pituisia, ne leikataan ja putsataan huolellisesti useaan kertaan lämpimällä vedellä. Putsauksen jälkeen ne kuivataan ja jauhetaan hienojakoiseksi jauhoksi pakattavaksi vientiä varten. Kiinan saasteista kannattaa olla tietoinen.

Eräänä aamuna herättyäni Shiziazhoungista huomasin, että meidät oli ympäröinyt suuri sumupilvi, mutta selvisikin, että se olikin saastetta. Kiinassa on alueita, joissa saasteet ovat todella suuri terveysriski, mutta siellä on myös alueita, joissa ilma on erittäin raikasta. Näitä alueita on mm. Yunnanin vuoristoilla ja sademetsissä.

Luomumerkki ei ole tae hyvästä laadusta tai sen puuttuminen tae huonosta laadusta. Jotkut suurtoimijat saattavat Kiinassa lahjoa viranomaisia, jotta saisivat luomusertifioinnin. Myöskään luomu sertifikaatin puuttuminen ei suoraan tarkoita, että tuote olisi huonoa. Kaikilla pienillä toimijoilla ei ole varaa hankkia luomusertifikaattia. Pikkuhiljaa luomusertifikaatti alkaa kuitenkin olla helpommin saatavilla kaikille.

Tutustuin reissullani useaan viljelijäyhteisöön ja perheeseen, jotka tekevät paljon töitä pienien viljelijöiden hyväksi ja pyrkivät viemään luonnonmukaista viljelyä eteenpäin.

Miten varmistamme, että yhteistyökumppanimme on luotettava?

● Selvitämme miten raaka-aine todella valmistetaan. Markkinoilla on monia raaka-aineita, joita saatetaan jatkaa edullisemmilla raaka-aineilla. Tämän huomasin kolme vuotta sitten vieraillessani Perussa, jossa paikallinen toimija yritti myydä minulle macaa, jota oli jatkettu tärkkelyksellä.

● Tutkimme ja kyselemme tietoja viljelyalueesta. Esimerkiksi Kiinan Koilisosat ovat hyvää aluetta ottaa kumppaneita, koska siellä on kokonaan kielletty torjunta-aineiden käyttö.

● Selvitämme toimijan taustat ja sen kuinka pitkään toimija on ollut olemassa.

● Arvioimme mikä on tuottajan sosiaali- ja ympäristövastuu.

● Varmistamme, että toimijalla on GMP, haccp ja iso -sertifioidut tilat ja että toiminta takaa myös sen, että tuotteiden käsittelyssä otetaan huomioon mahdolliset riskitekijät kontaminaatioiden varalta.

● Haluamme, että kumppanimme pystyy testaamaan ensin valmistusmaassa tuotteiden home, hiiva, bakteeri- ja mikrobiologiset arvot, jotta ne ovat turvallisia käyttää. Testaamme ne lopulta itse vielä kolmannen tahon kautta.

Miten sinä asiakkaana varmistat, että tuote on puhdas?

● Olemalla skeptinen siihen mitä yritykset ilmoittavat tuotteen puhtaudesta.

● Olemalla avoin sille, että yleisesti saasteisina alueina pidetyillä paikoilla voi löytyä myös erittäin puhtaita viljelymaita, jossa on mahdollista kasvattaa erittäin korkealaatuisia ja puhtaita ruokia.

● Olemalla kärsivällinen makunystyröidesi opettamiseen, miltä puhdas ja ravinteikas ruoka maistuu. Esimerkkinä jos kookosöljy tai maca maistuvat pistäviltä niin tällöin ei ole kyse ravinteikkuudesta vaan epäpuhtauksista. Patience my young Padawan!

Kiinalla on syystäkin huono maine. Siellä on paljon huonolaatuisia tuotteita. On kuitenkin naiivia sanoa, että kaikki Kiinasta tulevat ruoat olisivat epäpuhtaita tai epäeettisesti tuotettuja. Kiina on valtava maa, jossa on vuosituhansien kokemus eri ruoka-aineiden valmistamisesta ja meillä länsimaissa on heiltä paljon opittavaa. Kiinasta tulee monia erittäin hyviä tuotteita ja siellä on luotettavia toimijoita, jotka välittävät yhteisestä hyvästä. Heidät pitää vain löytää.

Juuri löytäminen on minun intohimoni. Haluamme parantaa viljelijöiden elämänlaatua, jotta he voivat valmistaa entistä parempia ruokia. Teemme yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa, jotta viljelijät saisivat paremmat ja puhtaammat olosuhteet viljelyyn ja omaan arkeensa.


Eräs yhteistyökumppanimme Kiinassa on DO-IT niminen organisaatio, jonka kanssa parannamme paikallisten elinolosuhteita ja koulutamme heille parempia viljelytekniikoita. Deltan kanssa yhteistyö mahdollistaa paremman luomuviljelyn. EcoSocial nimisen organisaation kanssa autamme paikallisia heidän lapsensa pääsevät kouluun.

Yleisesti mitä me Foodinilla haluamme saavuttaa on se, että voimme auttaa ja inspiroida ihmisiä löytämään elämänlaatuaan parantavia asioita. Mikäli sinäkin haluat edistää puhtaamman, ravinteikkaamman ja eettisemmän ruoan viljelyä ja lisääntyvää tuotantoa, käytä tuotteita, jotka täyttävät nämä kolme kriteeriä.

Ruohonjuuresta löydät kattavan valikoiman Foodin tuotteita, jotka eivät ole myynnissä vain sattuman oikusta vaan pitkällisen työn tuloksena. Jos näet hyllyssämme kiinalaisen Foodin-tuotteen, tiedät, että sen taustat on huolella selvitetty.

Sinun, ympäristön ja kiinalaistenkin parhaaksi.

Kirjoittaja: Lasse Jalkanen