Mustapavut kunniaan!

Tiesitkö, että mustapavut parantavat aivojen toimintaa, ovat hyväksi sydämelle ja mikä oleellisinta: maistuvat mainiointa ja vievät tehokkaasti nälän mennessään!?
Mustapavut kunniaan!

Kyllä talvella ihmisen tekee mieli tuhtia perusruokaa. Ja mikäpä olisi papuja puhdikkaampaa purtavaa? Papulajikkeita riittää moneen lähtöön, mutta nyt keskitymme mustapapuun - sillä juurikin mustat pavut ovat minulle sydämen asia. Olipa nimittäin kerran pieni aika elämässäni, jolloin olin ruokapalkalla hommissa ravintolan keittiössä Nicaraguassa. Ja se ruokapalkka: vegaanille se tarkoitti joka päivä kahmalokaupalla Gallo Pintoa - mustapapumurkinaa keittobanaanien kaverina! Nälkä lähti ja makukin oli mitä mainioin - ja ajan kullattua muistot ei tuohon ruokaan kyllästynyt ikinä!

Mustapavuista (tai vaihtoehtoisesti pienistä punaisista pavuista) valmistettu gallo pinto lienee Nigaraguan tavallisin ruoka, jota nautitaan usein myös aamupalaksi. Suomeksi gallo pinto tarkoittaa kirjavaa tai täplikästä kukkoa - nimi juontunee siitä, että riisiä ja papuja sekoitettaessa pavut värjäävät riisin. Maailmanlaajuisesti katsottuna mustapavut ovat yksi eniten käytetyistä papulajikkeista. Suomessa niiden käyttö toistaiseksi on melko vähäistä - vaikka meksilolaisen ruuan buumi varmasti onkin lisännyt tuon uljaan papulajikkeen suosiota. Ja syystäkin - mustapavut maistuvat mahtavilta ja ovat terveyttä tulvillaan!

Mustapavuissa on kosolti ravinteita - esimerkiksi proteiinia 21.2 /g/ 100 g, kaliumia 1500 mg/ 100g, fosforia 440.0 mg, magnesiumia 160.0 mg ja kalsiumia 160.0 mg.
Ihan kaikki pavut ovat ravinteikasta ruokaa ja hyväksi kehollemme. Mustapapujen tumma väri kertoo niiden antosyaniinipitoisuudesta. Antosyaniini on antioksidantti - ja terveytemme vankka tukipilari.. Kaikki pavut sisältävät tunnetusti kuitua, joka saa vatsan toimimaan ja nälän helpottamaan.

Papuruuan puputtaneet tuntevat olonsa kylläiseksi pitkään, koska papujen sisältämä proteiini ja kuitu hihastavat molemmat vatsan tyhjenemistä. Mustat pavut ovat sekä kuitu- että proteiinipitoinen kokemus: reilussa desistä mustia papuja saa napatuksi jo 8 grammaa proteiinia ja 7,5 grammaa kuituja.

Mustapavut ovat ravinteikkuuteensa verrattuna varsin vähäkalorisia eikä niissä ole tippaakaan tyydyttynyttä rasvaa. Runsaasti kuituja sisältävänä pavut tekevät hyvää ruoansulatukselle. Papujen liukeneva kuitu pitää näläntunteen loitolla kun taas niiden liukenematon kuitu saa suolen toimimaan. Jotta mustapapujen rautavarannot saisi elimistönsä hyödynnettäväksi parhaiten, kannattaa papuja popsiskella C-vitamiinipitoisten ruokien kanssa. Esimerkiksi gallo pinton kaverina maistuu mainiosti salaatti, jossa on vaikkapa punaista paprikaa, tomaattia ja avocadoa.

Ruohonjuuresta löydät mustapapuja kuivattuna luomuversioina. Niitä liotetaan yön yli ja keitetään sen jälkeen noin tunnin verran.

VINKKI: Kannattaa liottaa ja keittää papuja iso satsi kerrallaan ja pakastaa niitä sitten muutaman delin annoksissa - näin saat papuruljanssin sujumaan tanssin lailla! Kun on ihmisellä valmiiksi keitettyjä papuja pakastimessa aina valmiina, sujuu meksikolaishenkisenkin murkinan väsäämisen käden käänteessä!

”Elämä ei ole toivotonta, kun ihmisellä on hyvät talvivarastot”, totesi Veikko Huovisen Hamsterit -kirjan päähenkilö toiveikasta talvimieltä kohottaessaan. Hyvät talvivarastot voi kehkeyttää myös talvella - vaikkapa sitten keittämällä pakastimen täyteen mustapapuja!

PS: Helpoin tapa päästä käsiksi mustapapujen iloista lienee suuren suosion saavuttanut mustapapuspagetti - se on fiksua pikaruokaa. Kannattaa kokeilla!Gallo pinto - mustapapumuhennos

3 rkl oliiviöljyä

5 dl keitettyä riisiä4 dl mustia papuja keitettynä1 sipuli silputtuna1 rkl jauhettua korianteriachiliä ja suolaa maun mukaan
sitruunaa puristettuna

(Lisukkeeksi, jos niin haluat: esim. paistettuja keittobanaaninsiivuja tai paistettuja tomaattisiivuja tai avokadoa)

Kuullota sipulisilppu öljyssä, isossa pannussa. Lisää sekaan mausteet ja keitetyt mustapavut. Paistele muutaman minuutin ajan. Nakkaa sitten sekaan keitetty riisi, sekoittele ja paistele viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja purista joukkoon hiukan sitruunaa.

Tarjoile lisukkeiden kera tai sellaisenaan - hyvillä mielin!

VINKKI: Gallo pinton voit myös mainiosti tehdä kookosmaitoon. Tällöin maku on lempeämpi, kermaisempi ja vieläkin herkullisempi!