Näin voitetaan alkusyksyn terveyshaasteet

Syksy on saapunut keskuutemme viimoineen, sateineen ja kuulaan kauniine päivineen. Kun ulkolämpötilat ovat pudonneet kesästä, kehomme paiskiikin uutterasti hommia sopeutuakseen tähänkin muutokseen. Voit auttaa kroppasi sopeutumista pukeutumalla sään mukaisesti; riittävän lämpimästi. Syksyllä kannattaa reippailla luonnossa asianmukaisesti varustautuneena -  se vahvistaa kehoa ja virkistää myös mieltä!
Näin voitetaan alkusyksyn terveyshaasteet

Kesän mentyä keho kaipaa aiempaa enemmän lepoa. Hyvinvoinnin kannalta säännöllinen unirytmi on tärkeää ja päivälläkin kannattaa mahdollisuuksien mukaan levätä, jos väsyttää.

Ayurvedinen näkökulma syksyiseen hyvinvointiin

Ayurvedisesti ajatellen vuodenaikojen vaihtuminen lisää vataa sekä kehossa että mielessä. Kesä on lämmin pitta-vuodenaika, joka nyt vaihtuu kylmään ja tuuliseen vata-aikaan. Vata-aika jatkuu Suomessa kevääseen saakka, jolloin taas alkaa kapha-aika. Syksyn kylmähköjen öiden saavuttua olemme murrosvaiheessa. Vuodenaikojen vaihtuessa kannattaa keskittyä vatan tasapainottamiseen - säännöllinen elämänrytmi ja riittävä lepo on tärkeää syksyisen hyvinvoinnin kannalta.   

Jos vata häiriintyy, olo saattaa muuttua levottomaksi ja elämä tuntua hullunmyllyltä. Aktiviteetteja on tuntuu olevan liikaa, jonka seurauksena pääkin on sekaisin kuin Haminan kaupunki. Vatan epätasapainotilassa kylmänsietokyky heikkenee ja vitaliteettikin vaihtelee. Ruoansulatus saattaa heikentyä ja yöunet häiriintyä. Vatan epätasapainon ensioireet näkyvät yleensä helpoimmin hermostossa: olo ei tunnu tasapainoiselta vaan mielessä pyörii liikaa ajatuksia ja huolia. 

Vata saadaan tasapainoon riittävällä levolla ja noudattamalla säännöllistä ruokailu- ja vuorokausirytmiä. Myös lämpimänä tulee pysytellä ja viimalta suojatua. Iltaisin voit nauttia kupin tasapainottavaa Vata-teetä ja kääriytyä lämpimän viltin alle lukemaan hyvää kirjaa kaikessa rauhassa.

Vahvista vastustuskykyäsi vuodenaikojen vaihtuessa

Koska vuodenajan vaihtuminen saa suuria muutoksia aikaan niin luonnossa kuin kehossammekin, on immuniteettimme tällöin heikompi kuin normaalisti. Siksi kannattaakin huolehtia vastustuskyvystä: levätä, ulkoilla ja syödä vähän kevyemmin. Syksyllä kannattaa vatan tasapainottamiseksi ruokavalioonsa lisätä lämmintä ruokaa ja vähentää puolestaan kylmiä salaatteja.

Vahva ruoansulatus tekee vahvan kehon

Levon ja ulkoilun lisäksi itseään voi voimistaa huolehtimalla ruoansulatuksen ”tulesta” (agni), joka on ayurvedisesti ajatellen terveyden perusta. Voit tehdä parin viikon mittaisen, ruoansulatusta aktivoivan teekuurin juomalla päivän mittaan 0,5 – 1 litraa haudutettua teetä. Esimerkiksi Digest Plus -tee sopii tähän hyvin. Ruoan jälkeen voit herättää ruoansulatusnesteesi Digest Special -yrttipuristeilla – yksi tabletti nautitaan lounaan ja päivällisen yhteydessä.  

Jos huomaat kylmettymisen ensioireita (kuten nenän tai nielun kutinaa, pistelyä tai kirvelyä), jätä ruokavaliostasi pois maitotuotteet, sokeri ja makeutusaineet. Edellä mainitut tuotteet edistävät liman muodostusta hengitysteihin ja koko kehoon. Käsien huolellinen saippuapesu on parasta ennaltaehkäisyä. 

For the Cold Season -yrttipuristeet ovat myös erinomainen tuki syksyisten terveyshaasteiden voittamiseen. Voit käyttää puristeita joko ennaltaehkäisevästi yksi puriste päivässä, tai kylmettymisen ensioireisiin 2 – 3 tablettia päivässä. Muista myös riittävä lepo.