Mitä voin tehdä, jotta rauta imeytyisi paremmin?

Mitä voin tehdä, jotta rauta imeytyisi paremmin?

RAUDANPUUTTEEN syiden selvittäminen ei ole yksinkertaista. Ruokavalion ja elintapojen kohentaminen voivat parantaa tilannetta. Tarvittaessa rautaa otetaan ravintolisänä.

Rauta-arvojen selvittäminen vaatii ferritiinin eli varastoraudan mittauksen. Alhaiset rauta-arvot voivat johtua suoliston kunnosta, ruokavaliosta, runsaista kuukautisista, lääkityksistä tai perinnöllisistä syistä.

 

Rautaa saa punaisesta lihasta, täysjyväviljatuotteista, verivalmisteista ja sisäelimistä, varsinkin maksasta. Soijarouhe ja hampunsiemenet sisältävät myös rautaa. Eläinperäisestä raudasta imeytyy 15–35 prosenttia, kun kasviperäisestä imeytyy vain 1–20 prosenttia. Sekasyöjät saavat yleensä riittävästi rautaa, mutta kasvissyöjien ja vegaanien kannattaa harkita rautalisää.

Arvojen tuijottamista tärkeämpää on miettiä vointia

Tunnenko oloni elinvoimaiseksi ja pirteäksi? Jos rauta ei imeydy kunnolla, syy voi olla suolistossa. Varoitusmerkkejä ovat turvotus ja röyhtäily sekä se, että vatsa ei toimi säännöllisesti tai kerää ilmaa.

Hyvä ruoansulatus edellyttää syömistä hitaasti pureskellen. Ruokarauha tarkoittaa, että syödessä ei vilkuilla somea tai tehdä töitä. Ruoan kanssa ei tule juurikaan juoda, edes vettä. Jos isot ruokapalat huuhdellaan nesteellä alas, niitä ei tule pureskeltua kunnolla.

Joskus suolisto-ongelmat eivät oireile vatsan tuntemuksina vaan esimerkiksi iholla. On hyvä testata mahdolliset ruoka-aineyliherkkyydet. Sen voi aloittaa jättämällä maidon ja gluteenin pois pariksi viikoksi. Jos vointi näin paranee, maidon ja gluteenin välttämistä voi jatkaa.

Keliakia vaatii täysin gluteenittoman ruokavalion

Keliakian mahdollisuus on tärkeää poissulkea testein jo ennen kuin kokeilee omatoimisesti gluteenitonta ruokavaliota. Silloin keliakiatesti antaa luotettavan tuloksen.

Jos vatsan yläosa turpoaa syönnin jälkeen, ohutsuolessa voi olla mikrobeja, jotka eivät sinne kuulu. Avuksi suoliston normaaliin toimintaan ja bakteerikannan korjaamiseen voi kokeilla oreganovalmisteita sekä kysyä lisää neuvoja ammattilaisilta.

 

Raudan imeytyminen mustaherukka

Rauta tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia - erityisesti mustaherukka on hyvä C-vitamiinin lähde.

Rauta tarvitsee imeytyäkseen C-vitamiinia

Sekä B12-vitamiinia että folaattia tarvitaan veren punasolujen muodostumisessa. B12- ja B9-vitamiinien puute voi johtaa anemiaan. B12-vitamiinia on erityisesti rasvaisissa kaloissa, maksassa, lihassa, kananmunissa ja maitotuotteissa. B9-vitamiinia on tummanvihreissä lehtivihanneksissa, maksassa, täysjyväviljoissa, avokadossa, munankeltuaisessa ja palkokasveissa. Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat hedelmät ja kasvikset, kuten porkkana, paprikat, lehtikaali, parsakaali ja marjat, erityisesti mustaherukka.

 

"Kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Niitä ei tule nauttia yhdessä raudan kanssa, kuten ei maitotuotteitakaan."

 

 

Raudan imeytymisongelmat voivat johtua myös hapetusstressistä. Jos keho on liian kuormittunut, niin sanotut vapaat radikaalit aiheuttavat solujen hapettumista. Syynä voi olla epäterveellinen ruoka, alkoholi, kahvi, tupakka, ilmansaasteet tai stressi. Myös liian raju liikunta voi kuluttaa soluja kehossa ja heikentää raudan imeytymistä.

Hapetusstressiä korjaa monipuolinen, värikäs ruokavalio, joka sisältää paljon antioksidantteja. Niihin kuuluvat A-, E-, C- ja eräät B-ryhmät vitamiinit sekä sinkki, seleeni, mangaani ja kupari.

Raudan imeytymisen ja aineenvaihdunnan kannalta myös maksan hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Siihen voi käyttää viher­jauheita ja detox-­kuureja sekä sitruunamehua aamuisin.

Vatsalle tavanomaista hellävaraisempi rautavalmiste auttaa saavuttamaan ja ylläpitämään hyvinvoinnin kannalta optimaalisia ferritiiniarvoja. Korkealaatuisen rautalisän sisältämä laktoferriini sitoo itseensä rautaa jo suolistossa. Laktoferriini edistää raudan siirtymistä solujen varastoista verenkiertoon ja ehkäisee ylimääräisen raudan kertymistä soluihin. 

 

On hyvä muistaa, että rauta-arvojen nousemiseen voi mennä kuukausia, jopa vuosi.

Ravintoterapeutin tuotesuositukset raudanpuutteen ehkäisyyn

Rautavalmisteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tuote on mahdollisimman hellä vatsalle sekä imeytyy mahdollisimman hyvin.

 

Puhdistamon Tripla-Rauta sisältää laktoferriiniä sekä C-vitamiinia raudan imeytymisen optimoimiseksi. Bioteekin Laktoferriini -valmiste puolestaan sisältää myös rautaa ja C-vitamiinia. Nordaidin uutuus Rautasuihke sopii erinomaisesti herkkävatsaisille ja erilaisista imeytymishäiriöistä kärsiville, sillä rauta imeytyy suoraan poskien limakalvoilta.

 

Biomedin Iocidin+ tukee suoliston normaalia bakteerikantaa – kun suolisto on hyvässä kunnossa, ravintoaineetkin imeytyvät kuten pitää. Toinen suolistoa hellivä valmiste on Living Nutritionin Fermentoitu yrttisekoitus, joka on bioaktiivinen yhdistelmä suolistolle suotuisia yrttejä. Puhdas+:n tehokas C-vitaminilisä toimii raudan kaverina, tukee vastustuskykyä ja auttaa omalta osaltaan vähentämään väsymystä ja uupumusta. 

Biomed
Iocidin+
Living Nutrition
Fermentoitu yrttisekoitus suolistolle, 60 kaps.
Puhdas+
C-vitamiinijauhe, 1000 mg, 200 g
Tukee suoliston normaalia bakteerikantaa - hyvinvoiva
suolisto hyödyntää ravintoaineet tehokkaasti.
Bioaktiivinen yhdistelmä suolistolle suotuisia yrttejä,
kuten valkosipulia, oreganoa, timjamia ja neilikkaa.
Tehokas C-vitaminilisä toimii raudan kaverina, tukee vastustuskykyä ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

  

 
Puhdistamo
Tripla-Rauta
Bioteekki
Super Laktoferriini + Rauta & C
Nordaid
Rautasuihke
Tripla-Rauta sisältää laktoferriiniä sekä C-vitamiinia
raudan imeytymisen optimoimiseksi.
Laktoferriini -valmiste sisältää myös rautaa ja C-vitamiinia,
joista molemmat tehostavat raudan imeytymistä.
Sopii erinomaisesti herkkävatsaisille ja erilaisista imeytymishäiriöistä
kärsiville, sillä rauta imeytyy suoraan poskien limakalvoilta.

 


Asiantuntija: Ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu
Teksti: Kirsi Hemanus

 

Teksti on julkaistu alun perin Ruohonjuuri-lehden numerossa 2/2023.