Mitä terveyteen liittyviä arvoja on mielekästä mitata? Miten tulkitsen laboratoriokokeiden tulokset itse?

Oman terveyden seuranta on tehty nykyään helpoksi. Laitteita ja mittareita on saatavilla useita, ja laboratorioonkin pääsee tutkimuksiin ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Ruohonjuuren kumppani Puhti on palvelu, jonka kautta laboratoriotutkimuksiin pääsee helposti ja nopeasti, ja tulokset saa helppolukuiselle raportille yleensä jo heti seuraavana päivänä. Puhti terveystarkastus kertoo, miten elimistösi voi ja miten on mahdollista edistää omaa jaksamista!
Mitä terveyteen liittyviä arvoja on mielekästä mitata? Miten tulkitsen laboratoriokokeiden tulokset itse?

Mitä tutkimuksia on mielekästä teettää?

Useat tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja
minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi kehon rautavarastot ja vitamiinitasot voivat vaikuttaa jaksamiseen. Toisaalta kaikkia tekijöitä ei voi itse välttämättä tuntea: esimerkiksi kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata.

Tunnetko nämä kehosi tärkeät mittarit?

D-vitamiini

D-vitamiini vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen, luustoon, osteoporoosin ehkäisyyn ja vastustuskykyyn. D-vitamiinin saanti ja imeytyminen on yksilöllistä. Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän ja D-vitamiinia on yleensä tarpeellista nauttia lisäravinteena riittävän tason takaamiseksi. Riittävän D-vitamiinin tason alarajana pidetään 50 nmol/l. Osteoporoosipotilaiden tavoitetaso on 75-120 nmol/l.

Ferritiini (varastorauta)

Rauta on ravintoaine, jota on välttämätöntä saada ruoasta päivittäin. Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta raudanpuute selviää. Alhainen ferritiini on merkki raudanpuutteesta. Ferritiinillä voidaan todeta raudanpuute ennen kuin on kehittynyt raudanpuuteanemia. Matalien rautavarastojen korjaamisella voidaan ehkäistä raudanpuuteanemiaa ja siihen liittyviä oireita kuten väsymystä ja heikotusta.

Täydellinen verenkuva

Täydellinen verenkuva koostuu 18:sta testistä. Mukana on muun muassa hemoglobiini, joka paljastaa anemian. Matala hemoglobiini kertoo anemiasta. Anemian yleisin muoto on raudanpuuteanemia.

Kolesteroliarvot

Kolesterolin mittauksessa (lipidit) tutkitaan veren rasva-arvot: kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli, HDL-kolesteroli, non-HDL ja Kol/HDL-suhde. Omiin kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa erityisesti vähentämällä kovien rasvojen käyttöä, lisäämällä liikuntaa, pyrkimällä normaalipainoon ja lopettamalla tupakoinnin.

Verensokeri

Terveellä ihmisellä verensokeri pysyy riittävän tasaisena elimistön säätelemänä. Kohonneen verensokerin oireet voivat olla hyvin lieviä, minkä vuoksi verensokeri on mielekästä mittauttaa herkästi. Elintapamuutoksilla voi vaikuttaa 2 tyypin diabeteksen riskiin. B-HbA1c eli pitkäaikainen sokeri kertoo pitkän ajan verensokeriarvon.

Kreatiniini fP-Krea ja Pt-GFRe

Kreatiniiniarvon perusteella arvioidaan munuaisten toimintaa. Pt-GFRe-tutkimus kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta eli poistamaan ylimääräisen veden ja kuona-aineet elimistöstä.

Tyreotropiini TSH

Hyvin toimiva kilpirauhanen on ihmiselle välttämättömyys. Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Sen pitoisuuden muutokset heijastelevat kilpirauhasen toimintaa.

Maksa-arvo ALAT

ALAT kertoo maksan hyvinvoinnista ja reagoi esimerkiksi pitkäaikaiseen alkoholinkäyttöön ja lihavuuden aiheuttamaan rasvamaksaan. Arvo on usein koholla maksasairauksissa. Kohonnut arvo voi myös viitata maksan ärtymiseen muista syistä.

Tulehdusarvo herkkä CRP

Herkkä CRP -tutkimusta käytetään tulehdusten selvittämiseksi sekä sydän- ja
verisuonitaudin riskin arvioinnissa.

Kuinka tulkitsen laboratoriokokeiden tuloksia?

Puhdin kautta tehtyjen tutkimusten tulokset tulevat helppolukuiselle ja selkeälle Oma Puhti -raportille, jota tarkastelemaan kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Tulokset on esitetty raportilla myös visuaalisesti.

Mikäli arvo on punaisella, on arvo viitearvojen ulkopuolella. Jos arvo on vihreällä, on se viitearvojen sisällä. Osassa arvoista on myös keltainen alue näiden välissä, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista.

Kun käyt testeissä seuraavan kerran, päivittyvät uudet tulokset samoihin graafeihin. Näin sinun on helppoa seurata edistymistäsi ja arvojen paranemista. Oma Puhti -raportilta löydät myös paljon lisätietoa terveyteen ja arvoihin liittyen!

Tarvittaessa voit aina ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli esimerkiksi herää epäilys sairaudesta. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erillisenä lisäpalveluna suoraan Puhdin tulosraportin lopusta. Saatavilla on myös hoitaja-chat, jossa voit kysyä tuloksista, saada arvion tarpeesta jatkohoitoon ja keskustella hyvinvointisi edistämisestä.

Ruohonjuuren asiakkaana saat 10€ edun kaikista Puhdin testipaketeista

Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.

  • Tilaa testipaketti Puhdin verkkosivuilta: www.puhti.fi
  • Valitse haluamasi testit ja syötä ostoskorissa koodi: RUOHONJUURI10
  • Ilman lääkärin lähetettä.
  • Näytteenotossa voi käydä Mehiläisen laboratoriossa noin 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen.
  • Näytteet analysoidaan Suomessa.
  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana päivänä.