Mistä puhtia kevääseen? Väsymys voi yllättää mihin vuodenaikaan tahansa

Aina väsymyksessä ei ole kyse stressistä, arjen hallinnasta, varsinaisesta sairaudesta tai unen ongelmasta; myös esimerkiksi elimistön rautavarastot ja vitamiinitasot voivat vaikuttaa jaksamiseen. Keväällä oman haasteensa tuo lisääntyvä auringonvalo, joka saattaa joillain haitata nukahtamista ja unirytmiä. Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat väsymiseen ja miten omaa jaksamista voisi edistää?
Mistä puhtia kevääseen? Väsymys voi yllättää mihin vuodenaikaan tahansa

Ajoittainen väsymys ei ole vaarallista, eikä siitä kannata huolestua. Pitkäaikainen väsymys ei kuitenkaan kuulu kenenkään arkeen. Väsymys voi yllättää mihin vuodenaikaan tahansa, jopa keväällä. Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit jaksaa paremmin arjessa, saada lisää energiaa liikuntaan ja arjen touhuihin.

Kevät tuo ensimmäisenä mieleen lisääntyvän valon määrän ja luonnon heräämisen talviunien jälkeen. Toisille lisääntyvä valon määrä tuo energiaa. Osa taas voi kokea riittämättömyyttä, kun pitäisi jaksaa entistä enemmän, mutta energiavarastot ovat silti loppu. Lisääntyvä valo voi vaikeuttaa nukahtamista tai olo voi olla ylivirittynyt. Tilanne usein onneksi tasoittuu, kun unirytmistä saa jälleen kiinni.

Jaksamiseen vaikuttavat niin fyysiset kuin henkiset kuormitustekijät

Omia voimavaroja voi arvioida kuormitukseen nähden, ja laboratoriokokeet puolestaan auttavat selvittämään elimistön tilannetta pintaa syvemmältä. Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä. Puhti terveystarkastus kertoo, miten elimistösi voi ja miten on mahdollista edistää omaa jaksamista.

Vitamiinien ja hivenaineiden puutteiden syntymistä voidaan ehkäistä monipuolisella ruokavaliolla ja tarvittaessa ravintolisällä. Mikäli kaipaat esimerkiksi vitamiini- tai hivenainevarastojen kuten D-vitamiinin tai raudan täydennystä, löydät Ruohonjuuren kattavasta valikoimasta laadukkaat ravintolisät.

Mistä väsymys voi johtua?

Väsymys voi liittyä muun muassa seuraaviin tilanteisiin:

Vinkkejä arjen väsymyksen selättämiseen

Mielen hyvinvointia voi edistää ja väsymystä torjua huolehtimalla hyvistä elintavoista. Vaali ihmissuhteita, syö monipuolisesti ja anna itsellesi aikaa levätä. Pidä kiinni ruokarytmistä ja arjen rutiineista. Aamupala antaa energiaa päivään. Iltapala tukee hyvää unta ja nukahtamista, kunhan ei syö liian raskaasti yötä vasten.

Suuren kofeiinimäärän nauttiminen häiritsee normaalia unta, mikä voi lopulta johtaa jokapäiväiseen väsymykseen. Tästä syntyy nopeasti ikävä kierre, kun väsymystä taas yritetään paikkailla kofeiinilla.

Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua. Arkiliikunnan lisääminen auttaa väsymykseen ja tuo virkeyttä arkeen etenkin, jos ei liiku paljon. Lyhyt liikuntahetki rauhoittaa stressaantuneen kehon ja mielen. Toisaalta raskas liikunta lisää unen tarvetta, mikä tulee huomioida urheilijoilla ja muilla paljon liikkuvilla. Liian myöhään urheileminen voi vaikeuttaa nukahtamista.

Selvitä, miten kehosi jaksaa - Puhdin kautta laboratoriokokeisiin ilman lähetettä

Ruohonjuuren asiakkaana saat 10 € edun kaikista Puhdin testipaketeista! Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.

Tee tilaus Puhdin verkkosivuilta (ilman lähetettä) puhti.fi

  • Valitse haluamasi testipaketti ja syötä ostoskorissa koodi: RUOHONJUURI10
  • Näytteenotossa voi käydä Mehiläisen laboratoriossa noin 75 toimipisteessä 50 eri paikkakunnalla ympäri Suomen.
  • Tulokset saat yleensä jo heti seuraavana päivänä.
  • Tarvittaessa voit tilata erillisenä palveluna lääkärin tai hoitajan neuvonnan tutkimusten jälkeen, jos sinulla on terveyshuolia tai herää epäilys sairaudesta.