Maapähkinävoi on tuhti puhdintuoja!

Voiko terveellinen olla näin herkullista, aprikoi moni Ruohonjuuren notkuvilla pähkinätahnahyllyillä sompaillessaan.
A photo by paul morris. unsplash.com/photos/c9OfrVeD_tQ
Cashew-tahnaa, hasseltahnaa, mantelitahnaa, parapähkinätahnaa, saksanpähkinätahnaa, pähkinäsekoitustahnaa - ja maapähkinätahnaa! Terveellisten ja herkullisten pähkinöiden noustua huikean suureen suosioon, myös niistä valmistettuja levitteitä on tarjolla moneen menoon. Tässä jutussa keskitytään maapähkinätahnaan eli maapähkinävoihin, joka on tuon tuoteryhmän “klassikko”.

Pähkinöiden terveyshyödyt saa tahnojen muodossa napattua varsin tehokkaassa muodossa - ja ennen kaikkea: huisin herkullisesti.

Oma suhteeni maapähkinätahnaan on nostalginen - se oli 90-luvun alussa likipitäen ainoa vegaaninen levite, jolla leipänsä sai päällystettyä. Luontaistuotekaupasta pyydystetty Kurre-tahna oli hohdokasta herkkua, joka varsin vaatimattomien valikoimien aikaan toi ripauksen luksusta arjen keskelle. Mutta nyt päivät ovat onneksi tuon suhteen paremmat - leivälle löytyy fiksuja päällisiä tuhansittain!

Nykyisin käytän maapähkinävoita ehkä kaikkein eniten kokkaamiseen. Maapähkinävoi näytteleekin olennaista osaa esimerkiksi useissa eteläintialaisissa ja indonesialaisissa murkinoissa, eritoten kastikkeissa.  Mainio maapähkinävoi tuo suloisen säväyksen mukavaa makeutta suolaisiin ruokiin ja toimii oivallisesti myös kuorrutteissa ja leivonnassa.

Maapähkinävoikansa jakautuu karkeasti kahteen ryhmään: heihin, jotka tykkäävät sileästä tahnasta ja heihin, jotka rakastavat rouheisuutta - eli tahnaa, jossa on mukana maapähkinän palasia.

Tiesitkö, että maapähkinä ei ole pähkinä lainkaan - se kuuluu itse asiassa papuihin?

Maapähkinävoi on tuhtia, runsaskalorista ja rasvaista herkkua - mutta tuon lempeän levitteen kalorit eivät ole turhia! Maapähkinävoi on nimittäin mojova proteiinin (25.6 g/ 100 g)  ja magnesiumin (180.0 mg/ 100 g) lähde.

Maapähkinävoi on sisältää tietysti ihan samoja terveellisiä aineita kuin kuivatut maapähkinätkin. Maapähkinävoissa on mm. seleeniä (3.0 µg/ 100 g), sinkkiä (3.1 µg/ 100 g) E-vitamiinia (10.9 mg/ 100 g), kaliumia (670.0 mg/ 100 g) ja kalsiumia (78.0 mg/ 100 g). Näissä päräyttävissä pähkinöissä on myös ihmiselle välttämätöntä folaattia (110.0 µg/ 100 g).

Maapähkinät ovatkin mitä mainioin valinta esimerkiksi raskaana oleville. Maapähkinän sisältämät ravintoaineet eivät häviä yhtään minnekään vaikka pähkinöistä tehdäänkin levitettä.  Siksipä maapähkinätahna onkin terveellinen herkku, jota kannattaa nauttia hyvillä mielin!

Maapähkinätahnoissa on kuitenkin eroja

Kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää. Laadukkaassa maapähkinätahnassa aineksina on pelkkää maapähkinää (ja ripaus suolaa) - ei muita aineita. Markettien hyllyiltä tapaa joskus tahnaveijareita, joita on halvemman hinnankin toivossa ryyditetty palmuöljyllä ja sokerilla - sellaiset suosittelemme jättämään oman onnensa nojaan.

Maapähkinävoista puhtia päivään!

Sehän on selvä, että maapähkinätahna (jota maapähkinävoiksikin kutsutaan) voi on huisin herkullista vaikkapa leivälle leviteltynä! Mutta oletkos kokeillut sitä pastakastikkeeksi?

Mahtavalla maapähkinävoilla vaa varsin veikeää vaihtelua papupasta-ateriaan - ja homma hoituu yhtä vikkelään, kuin pestopastan väsättäessä! Homma nopeuttaa, kun kasvikset ja pastan keittää keskenään samassa kattilassa. Ja parsakaalista kannattaa toki hyödyntää muutakin kuin sen kukkinnot - suupaloiksi paloiteltuna ja nopsasti kiehauttetuna parsakaalin ”jalkakin” on varsin  mukavaa pureskeltavaa.

Pastaksi me Ruohonjuuressa suosittelemme tottakai papu- tai linssipastaa - ne ovat ravinnetiheä, proteiini- ja kuiturikas valinta, joiden nauttimisen jälkeen kylläisenä pysyy kauan.

Maapähkinävoipasta
1 parsakaali pilkottuna
kevätsipulin varsia hienonnettuna
300 g papu- tai linssipastaa
1 rkl suolaa
hyppysellinen suolaa
2 dl vettä
1 dl maapähkinätahnaa
2 rkl tomaattipyreetä

Maapähkinät sisältävät ihmiselle välttämätöntä folaatti-mineraalia, joka tukee aivojen kehitystä. Maapähkinät ovat loistava valinta kasvissyöjille ja raskaana oleville suojelemaan sikiön kehitystä. Kuten useimmat pähkinät, myös maapähkinät sisältävät aivoille välttämättömiä rasvoja ja E-vitamiinia. Annos maapähkinöitä sisältää 7 grammaa proteiinia ja 14 grammaa rasvaa.  Suosi kuitenkin suolaamattomia maapähkinöitä hyödyt saadaksesi.

Maapähkinävoi on ihanteellista nautittavaksi leivän päällä ja käytettäväksi mm. jälkiruokiin, ruoanlaittoon. Maapähkinävoi sopii myös mainiosti hiilihydraattitietoisille ja proteiinirikasta levitettä etsiville. Luomulaatuiset maapähkinätahnat poikineen löydät Ruohonjuuresta - sekä rouheisina että sileinä versioina.

Kiehauta maapähkinäkastike, tomaattipyree, vesi, soijakastike (ja chilikastike) pikkukattilassa ja laita sivuun vetäytymään.

Mittaa isoon kattilaan nelisen litraa vettä, mausta se suolalla ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pasta kiehuvaan veteen keittele pastaa nelisen minuuttia. Lisää sekaan pilkotut parsakaalit ja keittele toinen mokoma lisää. Siivilöi pasta ja parsakaalit ja kaada takaisin kattilaan. Sekoita maapähkinäkastike joukoon ja koristele pilkotulla kevätsipulilla.

Nauti hyvillä mielin!