Ihon suojaaminen auringolta: Aurinko armas, antaa paistaa!

Miten suojata hipiä auringon UV-säteiltä?
Ihon suojaaminen auringolta: Aurinko armas, antaa paistaa!

- Aurinkoon valmistautuminen on hyvä aloittaa ajoissa ihon kuivaharjauksella tai kuorinnalla viikottain. Tämän jälkeen iholle levitetään hoitovoide tai -öljy. Kun iho on hyvässä kunnossa, se on valmiimpi ottamaan vastaan aurinkoa, Ruohonjuuren kosmetologi Emmi kertoo.

Jos kalkkilaivan kapteenius kammottaa, saa halutessaan ihoon väriä jo etukäteen itseruskettavilla tuotteilla.

- Itse suosittelen Zuii Organin -sarjan itseruskettavia päivetyksen tueksi. Tuosta laadukkaasta sarjasta löytyy asteittain päivettäviä vartalovoiteita, kasvovesi sekä kuivaharjaukseen sopiva kuorintakinnas, joka sopii myös herkälle iholle.

- Ihon säännöllinen kuorinta ja kosteuttaminen on tärkeää tasaisen tuloksen saamiseksi, koska itseruskettavat tarttuvat ihon kuiviin ja paksuihin kohtiin tummemmin, kauneushoitolamme spesialisti perustelee.

Auringonotto tulee aloittaa rauhassa pieninä annoksina, jotta iho ehtii tottua aurinkoon. On hyvä tiedostaa, että nuorempana liiallisen UV-säteilyn merkit eivät vielä näy iholla. Merkit tulevat esiin takautuen vuosia myöhemmin.

Miten suojautua UV-säteiltä?

- Luontainen keino on ihon suojaamiseen on välttää kesällä keskipäivän aurinkoa. Varjossa oleskelu ja vaatteet on hyvä keino estää palamista ja lisäksi käyttöön on hyvä ottaa fysikaaliset aurinkosuojatuotteet, jos auringossa tulee oleskeltua enemmänkin, Emmi kertoo.

Aurinkovoiteita tulee levittää huolellisesti ja riittävän runsaasti. Rannalla tai uidessa olisi hyvä käyttää vedenkestäviä voiteita- ja muistaa lisäillä aurinkosuojaa tunnin tai parin välein. Aurinkopäivän päätteeksi suojavoide on syytä puhdistaa iholta hellävaraisella puhdistusaineella ja esimerkiksi konjac-sienellä tai musliiniliinalla.

Fysikaalisten aurinkosuojatuotteiden toiminta perustuu auringonsäteitä iholta pois heijastaviin mineraalisuodattimiin (titaani- ja sinkkioksidit). Sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa ei käytetä ympäristölle ja terveydelle haitallisia nanopartikkeleita.

Lapset ovat herkempiä UV-säteilyn haittavaikutuksille. Lasten ihon toistuva palaminen ja ilman palamisiakin syntynyt suuri elinikäinen UV-kertymä lisäävät heidän ihosyöpäriskiään tulevaisuudessa. Alle kaksivuotiaille ei suositella aurinkosuojavoiteiden käyttämistä. Alle kaksivuotiaiden lasten iho tulisi suojata ennen kaikkea vaatteilla ja välttämällä suoraa auringonpaistetta.

- Auringonottohommissa itse liputtaisin vahvasti kohtuuden puolesta. Aurinko tekee hyvää niin mielelle kuin keholle pienissä määrin, mutta yltiöpäinen auringonpalvominen sen sijaan aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja pahimmassa tapauksessa ihosyöpää. Ihon toistuva palaminen erityisesti nuoruusiässä ja ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä lisää ihosyöpien sairastumisriskiä, kosmetologi toppuuttelee.

Koska runsas auringonotto kuivattaa ihoa, kosteuttavaa ihovoidetta on hyvä käyttää aina auringonoton jälkeen. Mikäli iho on päässyt palamaan, voi sitä rauhoittamaan käyttää esimerkiksi Frantsilan Kehäkukkavoidetta tai Porkkana-kehäkukkaöljyä, aloe vera -ihogeeliä tai Frantsilan Kuisma-hierontaöljyä, johon sekoittaa pari tippaa laventelia.  Näin saat ihosi rauhoittumaan.