Luonnonkosmetiikka ja alkoholi

“Aloitatko aamusi alkoholilla?”, kysyttiin taannoin kosmetiikkamainoksessa. Senkin johdosta saattaa monien mieleen olla syöpynyt ajatus siitä, että alkoholi olisi paha ainesosa kosmetiikassa.
Luonnonkosmetiikka ja alkoholi

Alkoholia on tuhansien vuosien ajan käytetty monilla tavoin: juomien valmistuksessa, lääkkeiden ainesosana, siivousaineissa ja monissa muissakin erilaisissa tuotteissa. Antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta alkoholi on myös ollut tärkeä ainesosa luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Monet ovat kuitenkin huolissaan tästä, koska pelkäävät, että alkoholi kuivattaa tai ärsyttää ihoa. Mutta miten asia on oikeasti? Läpileikkaus tutkimuksista antaa vastauksia viiteen yleisimpään harhaluuloon aiheesta.

KUIVATTAAKO ALKOHOLI IHOA? EI

Hyvin yleinen harhaluulo on, että alkoholia sisältävä kosmetiikka kuivattaa ihoa. Kliinisten tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että alkoholin käyttö pinnallisesti ei lisää kosteuden haihtumista iholta. Eräässä tieteellisessä tutkimuksessa, jossa tutkittiin etanolipohjaisia käsien desinfiointiaineita, tultiin siihen tulokseen, että alkoholin käyttö käsihygieniassa on dermatologisesta näkökulmasta parempi vaihtoehto, kuin veden ja saippuan käyttö.

ÄRSYTTÄÄKÖ ALKOHOLI IHOA? EI

Useat tieteelliset ja kokeelliset tutkimukset osoittavat, että alkoholi ei ärsytä ehjää ihoa. Esimerkiksi käsidesien sisältämän alkoholin ihoärsyttävyys on erittäin minimaalinen. Vahvaa alkoholia (70-80% etanolia vedessä) on esimerkiksi käytetty jo vuosisatoja kirurgisten operaatioiden yhteydessä ihon desinfiointiin ilman ongelmia. Myöskään lapputestissä, jossa testattiin 100% etanolia iholle, ei havaittu punoitusta testatulla alueella.

AIHEUTTAAKO ALKOHOLI ALLERGIAA? EI

Jos iho on valmiiksi ärtynyt, alkoholi voi aiheuttaa hetkellistä polttavaa tunnetta iholla, tässä ei kuitenkaan ole kyse allergisesta reaktiosta, eikä ihon vaurioitumisesta. Varsinaisia allergisia reaktioita alkoholille ei ole raportoitu koskaan.

IMEYTYYKÖ ALKOHOLI IHOON? EI

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että alkoholin imeytyminen ihoon on merkityksettömän pientä. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöiden iholle siveltiin vahvaa alkoholia ja sen jälkeen heiltä otettiin verinäyte. Yhdenkään koehenkilön verinäytteestä ei löydetty alkoholia. Alkoholia ei imeydy mitattavia pitoisuuksia ihoon, koska se haihtuu nopeasti iholta heti levityksen jälkeen. Toisin sanoen alkoholin kemiallinen koostumus on sellainen, että ihoon imeytyminen on hyvin alhaista. Myös useissa muissa tieteellisissä tutkimuksissa on todistettu, että alkoholia voi turvallisesti käyttää iholla.

VAURIOITTAVATKO ALKOHOLIA SISÄLTÄVÄT KOSMETIIKKATUOTTEET IHOA? EI

Poiketen monista muista kosmetiikan säilyvyyttä lisäävistä aineista, alkoholi haihtuu iholta sekunneissa. Alkoholi auttaa takaamaan kosmetiikkatuotteen mikrobiologisen turvallisuuden koko säilyvyysajan mutta kun tuote levitetään iholle, alkoholi haihtuu nopeasti  – etanolin iholta haihtumisen puoliintumisaika on vain 11.7 sekuntia. Suurin osa kosmetiikan säilöntäaineista taas ei ole nopeasti haihtuvia, jolloin niitä imeytyy myös ihoon ja aineiden kerrostuminen nostaa ihovaurioiden ja allergisten reaktioiden riskiä, kun tuotteita käytetään pitkään. Kosmetiikan säilöntäaineiden haittoja kartoittavissa tutkimuksissa (altistus ihon ja suun limakalvojen kautta) on havaittu, että kasviperäinen etanoli on kaikista hellävaraisin.

Luonnollisesti, Ruohonjuuren kosmetiikka on luonnonkosmetiikkasertifioitua -  tutustu valikoimaamme täällä.