Luonnonkosmetiikka - ihollesi hyvää tekevä ekoteko

Luonnonkosmetiikka tekee ihollesi hyvää, sillä valtavan synteettisen kemikaalikuorman sijaan ihosi saa nauttia ravinteikkaista, luonnollisista ja turvallisista ainesosista. Voit iloita myös pienestä ekoteosta, sillä raaka-aineissa ja valmistuksessa pyritään mahdollisimman ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Lue lisää blogistamme!
Luonnonkosmetiikka - ihollesi hyvää tekevä ekoteko

Moni on havahtunut jo siihen, kuinka valtavan kemikaalikuorman alle sitä tulee jääneeksi erilaisten kosmetiikkatuotteiden tulvassa ja luonnon pahoinvointikin huolettaa. Luonnonkosmetiikka kiinnostaa yhä useampaa ja herättää paljon kysymyksiäkin. Kokosimme pienen tietopankin luonnonkosmetiikan perusjutuista sekä muutaman suosituksemme luonnonkosmetiikan ihanuuksista, joilla pääset alkuun. Sinun ei siis suinkaan kannata vaihtaa suinpäin koko kylppärin kaapiston sisältöä, vaan voit kokeilla luonnonkosmetiikan vaihtoehtoja tutustuen niihin vaikka yksi kerrallaan jahka edellinen tuote on palveluksensa suorittanut.

Mitä luonnonkosmetiikka on? 

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan synteettisiä raaka-aineita ja valmistuksessa pyritään kunnioittamaan ympäristöä, sekä terveyttä. Tuotteiden pakkausmateriaaleissa suositaan ekologisia, kierrätettäviä materiaaleja, sekä vähentämällä pakkausjäte minimiin.

Luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan erot

Niin luonnonkosmetiikka kuin synteettinen kosmetiikkakin noudattavat kosmetiikan voimassa olevaa lainsäädäntöä. Tuotteiden tulee olla lainsäädännön mukaan ihmiselle turvallisia oikein käytettyinä.

Ero on siinä, ettei luonnonkosmetiikassa saa käyttää synteettisiä hajusteita, -väriaineita, -säilöntäaineita, -antioksidantteja, alkyylisulfaatteja, PEG- ja PPG-yhdisteitä, maaöljyperäisiä raaka-aineita eikä kemiallisia UV-filttereitä. Luonnonkosmetiikka pyrkii toiminnassaan ajattelemaan ja toimimaan luontoa säästäen ja mahdollisimman ekologisesti.

Herkkä kuva ojennetusta kädestä, jonka ranteessa on kukka.

Luonnonkosmetiikan erilaiset sertifikaatit

Sertifiointi tarkoittaa sitä, että valmistajasta riippumaton asiantuntijataho on todennut, että tuote on valmistettu ja pakattu luonnonkosmetiikan vaatimusten mukaisesti. Eri sertifikaattien vaatimukset vaihtelevat. Sertifikaatin avulla kuluttajan on helpompi valita aitoa, tiukat kriteerit täyttävää luonnonkosmetiikkaa luotettavasti. Luonnonkosmetiikan kriteerit muualla maailmassa voivat poiketa Euroopan vallitsevista kriteereistä. Yleisimmin tunnettuja sertifikaatteja Euroopassa ovat Ecocert, BDIH, NaTrue, Cosmebio, EcoGarantie, ICEA, Soil Association ja AIAB. Eurooppalaisten sertifikaattien kattojärjestönä toimii COSMOS, joka on perustettu vuonna 2010. Sen tarkoitus on luoda sertifikaateille kansainvälistä tunnettuutta.

Voiko olla luonnononkosmetiikkaa ilman sertifikaattia?

Kyllä voi, sertifikaatit maksavat ja joillain pienillä toimijoilla sertifiointi voi jäädä sen vuoksi tekemättä, vaikka tuotteet täyttävätkin luonnonkosmetiikalle asetetut kriteerit. Lisäksi muualla maailmassa luonnonkosmetiikan kriteerit saattavat poiketa Euroopassa vallitsevista kriteereistä eikä tuotteilla välttämättä ole eurooppalaista sertifikaattia, jolloin sitä on vaikea luotettavasti tunnistaa luonnonkosmetiikaksi.

Mitä luonnonkosmetiikan tuotteelta vaaditaan sertifikaatin saamiseksi?

Eurooppalaisen sertifikaatin saaneen tuotteen valmistuksessa tulee aina suosia luonnollisia raaka-aineita (100 % aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä, kasviuutteita) ja öljyjen ja rasvojen tulee aina olla kasviperäisiä. Kaikkien kasviraaka-aineiden tulee olla mahdollisimman tarkoin luomuviljeltyjä tai kerättynä luonnonvaraisista kasveista valvotuilta alueilta. Tuotteen luomuraaka-aineen osuutta voi vähentää villinä kasvavat kasvit, jotka eivät välttämättä saa luomusertifikaattia. Tuotteiden tulee olla 100 % vapaita synteettisistä rasvoista, hajuste- ja väriaineista ja niissä tulee aina suosia mietoja ja kasviperäisiä emulgaattoreita sekä pesutensidejä. Muun muassa alkyylisulfaatit (Sodium Lauryl Sulfate ja Sodium Laureth Sulfate) sekä etyksoloidut raaka-aineet, mitkä tunnistaa kirjainyhdistelmistä PEG tai PPG, ovat kiellettyjä. Tuotteissa ei sallita synteettisten UV-filttereiden tai synteettisten antioksidanttien käyttöä.

Luonnonkosmetiikassa yleisimmin käytettävät raaka-aineet

* Luonnonöljyt ja luonnonvahat
* Kasviuutteet ja -mehut
* Kuivatut ja jauhetut kasvinosat
* Eteeriset öljyt
* Levät
* Suolat ja sokerit
* Erilaiset savet
* Mineraalit meikkituotteissa
* Tietyt eläinperäiset aineet, kuten mehiläisvaha, hunaja, maito, lanoliini - luonnonkosmetiikan tuotteet eivät siis automaattisesti ole myös vegaanisia
* Biokemian keinoin valmistetut aineet, näitä ovat muun muassa ksantaanikumi ja etanoli

Käsi pitelee läpinäkyvää pipettipulloa kirjan yläpuolella.

LUONNONKOSMETIIKAN IHANUUKSIA

Tiukan asiapaketin jälkeen pääsemmekin niihin ihanuuksiin! Ihonhoitohan on kaikessa yksinkertaisuudessaan hellävaraista puhdistusta ja huolellista kosteutusta - mitä ei aina uskoisi markkinoiden valtavan ylitarjonnan, keksittyjenkin tarpeiden ja epärealististen lupausten vuoksi. Puhdistukseen ja kosteutukseen löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ja ihosi sekä omat mieltymyksesi ratkaisevat, mitkä tuotteet pääsevät jatkoon. Kausivaihtelut, stressi ym. vaikuttavat ihon tarpeisiin kaivaten aina vähän eri twistiä, mutta perusasiat pysyvät samana: puhdistus ja kosteutus.

Meillä Ruohonjuuressa on varsin ammattitaitoinen asiakaspalvelu niin kivijalkamyymälöissä kuin verkossakin, joten ihan kaikille ihoille löytyy taatusti oikeat tuotteet. Ruohonjuuresta voit myös aina pyytää näytteen sinua kiinnostavasta tuotteesta. Haluamme, että asiakkaamme löytävät juuri heille sopivat ihonhoitorutiinit ilman hutiostoksia. Näin säästämme niin asiakkaan kuin maapallonkin resursseja.

Tässä blogissa esittelemme Mossan oivallisia luonnonkosmetiikan vaihtoehtoja päivittäiseen ihonhoitoon.

Kädet sydämen muodossa pitelemässä vadelmia.

Mossa - luomuisaa ihonhoitoa

Mossa on luomulaatuinen ECOCERT-sertifioitu kosmetiikkasarja, joka sisältää raikkaita ja lempeitä tuotteita luonnolliseen päivittäiseen ihonhoitoon. Ihonhoitotuotteet perustuvat ainutlaatuisiin, pohjoisen marjoista saataviin vitamiinikoostumuksiin. Siksi ne sisältävät erittäin runsaasti vitamiineja ja vaikuttavia aineita. Iho tunnistaa luonnolliset ainesosat ja osaa käyttää niitä tehokkaasti hyödykseen. Valitse ihotyypillesi sopiva cocktail tyrnin, vadelman, karhuvatukan, luumun, lakan, mustikan ja valkoherukan parista.

Puhdistusvaahto (Purifying creme-mousse) sisältää valkoherukan AHA-hedelmähappoa, joka jättää kasvojen ihon puhtaaksi, raikkaaksi ja hehkuvaksi.

Puhdistava kasvovesi (Radiance toner) sisältää ruusuvettä sekä lakka- ja mustikkauutteita. Kasvovesi tasapainottaa ihon pH:n ja jättää sen hyvinvointia hehkuvaksi.

Misellivesi (Juicy Clean) puhdistaa, tasapainottaa ja kosteuttaa ihoa. Vitamiinirikas mansikkauute ja ylellinen ruusuvesi tekevät ihosta hyvinvointia hehkuvan heleän.

Silmämeikinpuhdistusaine (Juicy Shake) on kaksifaasinen meikinpuhdistaja, joten puhdistusaine toimii niin vesi- kuin rasvaliukoisenkin meikin puhdistuksessa. Hyaluronihappouute kosteuttaa ja sileyttää, tyrniuute heleyttää ja vadelmauute korjaa, rauhoittaa ja elvyttää ihoa. Sopii myös herkemmille silmille!

Ravitseva päivävoide (Nutritive antioxidant) sisältää lakan eli suomuuraimen C-vitamiinia. Voiteen vaikutus on kolmitehoinen, se ravitsee ja kosteuttaa ihoa sekä silottaa juonteita. Lakan antioksidantit suojaavat haitallisilta ympäristösaasteilta ja viivästyttävät ikääntymistä.

Glow Cocktail-seerumi (Illuminating antipigmentation serum) kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä. Tehoaineina tässä ylellisen tuntuisessa seerumissa temmeltävät mm. pohjoisen luonnosta peräisin olevan hillan ja ravinteikkaan kvittenin uutteet. Heleyttävä seerumi parantaa ihon rakennetta ja ehkäisee ikääntymisen, auringon ja ilmansaasteiden aiheuttamia ihon pigmenttimuutoksia.

Vihreäsävytteisessä kuvassa luonnonkosmetiikan hammasharja tahnalla.

Luonnonkosmetiikan hygieniatuotteet

Luonnonkosmetiikka mielletään joskus pelkästään ihonhoitoon ja kauneustuotteisiin liittyväksi, mutta sieltä löytyvät ihan kaikki arjen perustarpeet hygieniatuotteista hemmotteluun juhlaakaan unohtamatta. Hampaita voi pestä esimeriksi Laveran NaTrue-sertifioidulla minttuhammastahnahnalla, joka antaa tehokasta suojaa ja maistuu raikkaalle mintulle. Laveran hammastahnoista löytyy myös fluoriton versio sekä lasten oma hammastahna. Mansikanmakuinen, fluoriton luonnonhammastahna on mainio valinta perheen pienimmille, jotka pesua harjoitellessaan usein tulevat nielleeksi tahnaa.

Weleda tarjoaa suihkunautintoja Refresh- ja Tyrni-suihkuvoiteiden muodossa. Weledan suihkuvoiteiden puhdistavat ainesosat ovat peräisin sokerista ja kookoksesta, jotka yhdessä muiden ainesosien kanssa pesevät, kosteuttavat ja hoitavat ihoa lempeästi ja luonnonmukaisesti. Weledan tuotteet eivät kuormita ympäristöä vaan ne hajoavat täysin luonnossa.
 

Nurmen ihanat käsintehdyt saippuat on valmistettu kylmäpuristustekniikalla. Tuotteet eivät sisällä keinotekoisia säilöntä-, väri tai tuoksuaineita ja niitä löytyy moniin eri tarpeisiin. Pääraaka-aineina ovat erilaiset kasviöljyt sekä yrttiuutteet ja kasvinosat.

Merisuolasaippua sisältää runsaasti mineraaleja, jotka auttavat pitämään ihoa pehmeänä ja nuorekkaana. Runsaasti vaahtoavana saippuana se sopii myös hyvin parranajoon. Virkistävänä tuoksuna on käytetty Citronellaa, joka energisoi ja nostaa mielialaa.

Tyrni-Appelsiini palasaippua sopii koko vartalolle. Herkullinen tuoksu hivelee aisteja tyrniöljyn sisältämien antioksidanttien helliessä ihoasi. Tehokasta pesua, joka ei kuivata ihoa.

Vuohenmaitosaippua sisältää A-vitamiinia, tukee ihon luonnollista uusiutumista ja kosteuttaa ihoa. Ihanalta tuntuva saippua on oivallinen “talvisaippua” ihoa kosteuttavien ominaisuuksiensa vuoksi!

Vaahtoavan sitruunaruohosaippuan tuoksu yllättää käyttäjänsä kirpeällä, virkistävällä tuoksullaan. Saippuan sisältämä kookosöljy muodostaa ylellisen vaahdon, joka pesee hellävaraisesti suojaten ihoa.

Luonnononkosmetiikan Ben & Anna deodorantit ovat luonnollisia ja alumiinittomia voidemaisia deodorantteja. Sarjan perustajat kyllästyivät luonnollisten deodoranttien tehottomuuteen ja päättivät luoda maailman parhaan luonnollisen deodorantin. Tavoitteessa on mitä ilmeisimminkin onnistuttu aika hyvin, koska yhä useampi uskaltaa napata ostoskoriinsa Ben & Annan deon synteettisen sijaan. Kosteuttavien ainesosiensa ansiosta dödöt ovat tehokkaasti ihoa hoitavia, eivätkä ärsytä. Hellä koostumus sisältää soodan tilalla hyvin siedettyä magnesiumia, joka häätää tehokkaasti hajua. Pahvipakkaus kruunaa koko komeuden täydellisellä kierrätettävyydellään.

Kokeile vaikkapa Japanese Cherry Blossom Sensitive -deodoranttia, jonka hempeän kukkainen ja aistikas tuoksu luo mielikuvan eteerisen kauniista kirsikkapuutarhasta täydessä loistossaan. Highland Breeze tuoksuu yrittisen raikkaalle ja saa mielen kirmaamaan raikkaaseen vuoristomaisemaan. Sensitive Lemon & Lime miellyttää raikkaasta sitruksen tuoksusta tykkääviä.

Tässäpä tiivis tietopakettimme, toivottavasti sait vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin luonnonkosmetiikasta ja sait inspiroivia ideoita ihanuuksista!

Me Ruohonjuuressa haluamme tehdä hyvän puolella olemisesta mahdollisimman helppoa. Siksi asiantuntijamme ovat kuratoineet sinulle valmiiksi kimaran helposti lähestyttäviä luonnonkosmetiikan tuotteita, jotka kunnioittavat niin maapalloamme, kuin kaikkea elämää sen sisällä. Meille voi siis vain saapastella sisään ja kaikki ostokset ovat parempi valinta niin oman hyvinvoinnin, kuin luonnonkin puolesta! Tervetuloa Ruohonjuureen hyvän olon ostoksille >