Kylmä ja kuuma tukevat terveyttä!

Myöhäissyksyn saavuttua avautuu mahdollisuus kylmävesiuinnille. Hyisissä vesissä polskuttelu tekee eetvarttia - etenkin kun sen yhdistää saunomiseen. Tervetuloa talvi!
Kylmä ja kuuma tukevat terveyttä!

Olkaamme kiitollisia maamme pohjoisesta sijainnista sen mukanaan tuomista vaihtelevista vuodenajoista, jotka tarjoavat mahdollisuuksia myös pitkän kauden kylmävesiuinnille! Harvassa maassa voi hyvin helposti nauttia niin avannon kuin saunomisenkin vaikutuksista. Sen sijaan että kylmyyttä tai kuumuutta vastaan pyristeltäisiin, ääriolosuhteille kannattaa antautua ja ottaa niistä ilo irti myös terveytensä tukemisen saralla.

Jos mieli matelee maata myöten tai kroppa käy ylikierroksilla, viileään veteen pistäytyminen voi helpottaa. Moni kylmävesikonkari kertoo niin kipujen ja kolotusten kuin stressin, mielipahan ja ahdistuksenkin jäävän avantoon. Mutta onko kylmissä vesissä kärvistely vain hullun hommaa? Jos on, niin yllättävän moni siitä on mielissään – yli sadantuhannen suomalaisen lasketaan nimittäin visiteeraavan avannossa säännöllisesti. 

Kylmävesiuinti on ikivanha luonnonparannusmenetelmä ja moni käyttääkin sitä edelleen nimenomaan itsehoitokeinona. On tutkittua, että talviuinti kasvattaa kylmänsietokykyä ja lisää ruskean rasvan määrää kropassa. Ruskean rasvakudoksen tarkoitus on tuottaa lämpöä samalla kun se kuluttaa energiaa. Kaloreita polttamalla ruskea rasvakudos auttaa ylläpitämään sopivan ruumiinlämmön. Avantouinti on siis yksi keino pitää kroppansa solakkana ja mielensä vireänä. 

Tutkimusten mukaan talviuimarin virkistyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta: stressihormonien eritys lisääntyy suurten lämpötilan vaihteluiden myötä. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Säännöllisesti avannossa pistäytyvien verenpaineen on todettu myös laskevan merkittävästi. 

Kylmävesiuinti lievittää siis stressin oireita ja vahvistaa immuunipuolustusta. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei avantoon ampaista sairaana, alkoholin vaikutuksen alaisena tai sydänoireista kärsittäessä.

Saunominen hoitaa ja hemmottelee

Kylmän lisäksi terveyttä hoitaa myös kuuma. Saunomisella on tutkitusti etenkin aivotoimintaa hyödyttäviä terveysvaikutuksia. Ihan pieni hikimajahetki ei terveysvaikutusten nappaamiseen riitä vaan saunoa kannattaisi nelisen kertaa viikossa. Terveyden tuunaamisen kannalta ihanteellisinta on saunoa noin 80 asteen lämpötilassa parisenkymmentä minuuttia kerrallaan, rauhallisissa ja hälyttömissä olosuhteissa.

Myös kylmyyden ja kylmä-kuuma -vaihtelun terveyshyödyt ovat kiistattomat. Moni avanto-sauna -aktivisti puhuukin palavasti esimerkiksi vastustuskykyyn ja mielialaan liittyvien etujen edestä. Kylmävesiuinnin hoitavaa vaikutusta voi tehostaa entisestään yhdistämällä vilpoisessa viilettämiseen hengitysharjoitukset.

Moni onkin jäänyt koukkuun kylmä-kuuma -vaihtelun aikaansaaman levolliseen ja euforiseksikin kuvailtuun oloon. Kun mieli tyyntyy, olo tuntuu tyytyväisemmältä. Kaikki on hyvin.

Kylmän lisäksi terveyttä hoitaa myös kuuma. Saunomisella on tutkitusti etenkin aivotoimintaa hyödyttäviä terveysvaikutuksia.

Hemmotteluhetkiä saunassa

Sauna on mainio paikka sekä terveytensä hoitamiseen että itsensä hemmotteluun. Saunassa mieli parhaimmillaan hiljenee ja hyvä olo hiipii kehoon. Saunahetkeensä voi helposti tuoda hemmottelevia elementtejä aina saunahunajasta ja savinaamioista turvehoitoihin ja vartalokuorintoihin saakka.

Saunahunaja

Pesosen mehiläistarhojen kotimainen saunahunaja on uutterien mouhijärveläismehiläisten taidonnäyte. Saunahunaja sisältää hunajan lisäksi katajaöljyä, jota on käytetty perinteisesti lievittämään erilaisia kolotuksia. Saunahunaja ravitsee, kosteuttaa ja puhdistaa ihoa aina jalkapohjista kasvoihin saakka. Saunahunajaa levitellään kostealle iholle ja sen annetaan vaikuttaa saunassa saunomisen ajan. Suihkussa hunaja huuhdellaan pois - lopputuloksena on ihanan pehmeä, terveen tuntuinen iho. Saunahunajaa voi käyttää myös "partavaahtona" sekä rauhoittajana auringon polttamalle iholle.

Turve

Turve on luonnon oma monitaituri. Ulkoisesti iholla käytetty turve on tutkitusti tehokasta iho-ongelmissa, hormonaalisen toiminnan tasapainottamisessa sekä nivelvaivoissa, kivuissa ja urheiluvammoissa. Se on erinomainen apu laihduttajille ja selluliitin hoitoon. Kasvoilla ja hiuksissa turvehoidot elvyttävät, puhdistavat ja rauhoittavat ihoa ja päänahkaa.

Turpeen hoitavat vaikutukset perustuvat paljolti siihen, että turve tehostaa merkittävästi aineenvaihduntaa samalla kun hoitoturpeessa temmeltävät, bioaktiiviset aineet hoitavat ihoa. 

Saunassa turpeen hoitava vaikutus tehostuu, koska lämpö laajentaa ihohuokosia, jolloin vaikuttavat aineet pääsevät tekemään”taikojaan” tavallista paremmin. 

Kasvonaamio hoitoturpeesta tehdään näin: Pese kasvosi huolellisesti. Levitä hoitoturvetta paksuna kerroksena kasvoillesi ja kaulallesi. Anna hoitavan turvenaamion vaikuttaa ihollasi 10-15 minuutin ajan. Helpointa on poistaa kasvonaamio kuorimalla sitä ensin lastalla ja sitten lämpimällä pyyhkeellä. Turvenaamio sopii sekä kuivalle että rasvaiselle iholle - ja myös atooppiselle ja akneiholle. Vilkastuneen verenkierron vuoksi iho saattaa punoittaa jonkin aikaa turvenaamion jälkeen. Älä kuitenkin hätäänny, punoitus rauhoittuu pian ja ihosi tuntuu entistäkin ehommalta!

Ruohonjuuresta löydät kotimaista hoitoturvetta Frantsilan ja Kaurilan Saunan sarjoista.

Vartalo- ja kasvokuorinnat

Ihonkuorinta kannattaa tehdä ihon ollessa lämmin – sauna tai suihku ennen kuorintaa on siis mitä mainioin idea. Kostealle iholle pyörivin liikkein levitellyn kuorinta-aineen voi halutessaan myös jättää iholle saunomisen ajaksi ja huuhdella pois vasta suihkuun saavuttua.

Ihon kuoriminen viikon tai kahden välein kannattaa. Kun ihoa kuoritaan, lähtee kuollut ihosolukko pois. Tämän jälkeen myös iholle levitetyt hoitotuotteet imeytyvät paremmin. Ihon säännöllinen kuoriminen auttaa siis saamaan ihonhoitotuotteista irti niiden täyden tehon.

Kuorinta myös vilkastuttaa ihon pintaverenkiertoa, vähentää selluliitin muodostumista ja saa ihon näyttämään sileämmältä ja tasaisemmalta - ja tuntumaan ihanan pehmeältä. Kuorinta pitää myös näpyt ja mustapäät poissa ja auttaa siihen, että myös sääret ja bikinirajat säästyvät sisäänpäin kasvaneilta karvoilta. Myös itseruskettavat voiteet levittyvät tasaisemmin, kun ihoa kuoritaan säännöllisesti.

Ruohonjuuresta löytyy sekä kasvo- että vartalokuorintoja moneen menoon. Eniten niistä kehuja lienee kerännyt ylellistä kuorintajoukkoa edustava Flow Cosmeticsin Ametisti-vartalokuorinta, johon monet asiakkaista ja henkilökunnastammekin ovat suorastaan hullaantuneet.