Kun välipalalla on väliä – terveelliset treenieväät ja paremmat palaveritarjoilut

Iltapäivällä iskee usein väsymys ja makeanhimo. Palaveripullat eivät paljoa piristä vaan jostain muusta pitäisi puhtia saada päiväänsä. PT Samuli Tolvasen vinkeillä jaksat painaa vaikka läpi harmaan kiven!
Kun välipalalla on väliä – terveelliset treenieväät ja paremmat palaveritarjoilut
Getraw -raakapatukat ovat terveellisempiä puhtipatukoita, joissa ainesosina on käytetty hedelmiä, pähkinöitä ja marjoja. Patukat ovat ainutlaatuisen toffeemaisia koostumukseltaan, minkä vuoksi sarja niittää uusia faneja perheen pienimmistä vanhimpiin.

Tyypillisin iltapäivän väsymykselle ja pullanmussutustarpeelle on liian vähäinen proteiinin saanti ruokavaliossa, personal trainer Samuli Tolvanen toteaa.

Tolvasen mukaan etenkin suomalaisten aamiaiset ovat usein proteiiniköyhiä. Tämä aiheuttaa väsymystä, sokerihimoja ja huonoja energiatasoja -  saattaapa proteiininpuute saada jopa rasvankin kertymään vyötärön seudulle.

- Kokeile proteiinipitoista aamiasta! Tulet yllättymään sen vaikutuksista. Lisää myös proteiinia jokaiselle aterialle päivän mittaan, Tolvanen kannustaa.

- Hyviä proteiininlähteitä ovat pähkinät, siemenet, laadukkaat proteiinijauheet, kananmunat, liha, kala ja hyvälaatuiset proteiinipatukat. Kun lisäät proteiinin saantia ruokavaliossasi, tulet huomaamaan eron niin energiatasoissasi kuin rasvanpoltossakin, valmentaja opastaa.

Ruoassa oleva proteiini tuottaa tehokkaasti kylläisyyden tunteen ja pitää nälän loitolla. Tämä on erityisen tärkeä hommaniin  jaksamisessa, painonhallinnassa jakuin rasvanpoltossakin.

Terveelliset välipalat

Tolvasen välipalasuosikkeihin lukeutuvat raakasuklaa, laadukkaat patukat ja hedelmät.

Smoothiet etenkin heraproteiinijauheilla rikastettuina ovat myös loistava tapa pitää nälkä poissa ja pitää vireystila skarppina. Myös kirsikkatomaatit tai porkkanat ovat helppoja eväitä, jotka saa nopeasti pakatuksi mukaan, Samuli suosittelee.

Järkevät välipalat pitävät verensokerin tasaisena, jolloin energiatasojen “romahtaminen” vältetään ja jaksaminen hyvä hyvällä tolalla aamusta iltaan saakka. Palaveripullia kuin muitakin ylimääräisiä hiilareita kannattaa olisi siis syytä välttää.

Parempi työteho fiksummilla palaveritarjoiluilla

Yritysten palaveritarjoiluita olisi siis varmasti syytä työtehonkin näkövinkkelistä katsottuna tuunata järkevämpään suuntaan. Mitäpä siis personal trainer suosittelisi kokouseväiksi, jos tavoitteena on lisätä palaveriin osallistujien vireyttä ja kognitiivistä suorituskykyä?

- Raakasuklaapatukat, hedelmät ja pähkinät ovat loistavia valintoja palaveritarjoiluiksi.

Nämä ruoat pitävät hyvin verensokeria tasaisena ja vireystilan optimaalisena. Jos kognitiivista suorituskykyä halutaan parantaa, verensokeri tulee saada pysymään tasaisena. Kahvipullat eivät valitettavasti auta asiaa vaan ne voivat itseasiassa saada syöjänsä suoriutumaan huonommin keskittymiskykyä vaativien tehtävien suorittamisessa, Tolvanen vastaa.

Tilaa paremmat palaveritarjoilut Ruohonjuuresta >>

Järkevät treenieväät auttavat jaksamaan

Entäpäs sitten treenaavat lapset ja nuoret. Mitä suosittelisit kasvuiässä oleville treenieväiksi?

- Paljon urheilevan nuoren on tärkeä huolehtia nestetasapainostaan. 30 minuuttia ennen treeniä olisi hyvä nauttia puolisen litraa vettä ja treenin aikana 2,5 dl jokaista 15 minuuttia kohden, Tolvanen ohjeistaa.

Kun tavoitteena on optimoida energiatasot varsinkin treenaamisessa, on ennen 30-60 minuuttia ennen treeniä suositeltavaa nauttia hedelmä ja kauhallinen laadukasta proteiinijauhetta.

- Tämä nostaa verensokerin sopivalle tasolle ja energiaa riittää koko treenin ajaksi. Lisäksi tällainen treenieväs on helposti sulavaa ruokaa, joka on tärkeä asia, Samuli neuvoo.

Parhaat vinkit optimaalisen ruokavalioon sekä painonpudotukseen löydät Samulin suositusta ja ilmaisesta Facebook-ryhmästä Optimaalinen ruokavalio suorituskykyyn, rasvanpolttoon ja painonhallintaan  sekä Samulin Instagram-tililtä @tolvanensamuli.

 

Lue myös:

Palaveripullien aika on ohi - vaihda oitis parempiin purtaviin >>