Koivusokeri – valkoisen sokerin ilot ihan ilman haittoja!

Koivusokeri eli xylitol (ksylitoli) on mainio luontainen ja terveellisempi korvike valkoiselle pöytäsokerille eli sakkaroosille. Se nimittäin toden totta maistuu lähestulkoon samalta – ei siis purukumilta kuten usein erehdytään luulemaan – ja on yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on noin 40 % vähemmän energiaa.
Koivusokeri – valkoisen sokerin ilot ihan ilman haittoja!

Koivusokeri on saavuttanut laajan suosion superfood-käyttäjien ja hyvinvointiaan aktiivisesti ylläpitävien ihmisten keskuudessa. Monelle koivusokeria tutumpi käsite on purukumeista tuttu ksylitoli. Ksylitolia valmistetaan esimerkiksi koivun kuituaineesta ja sen vuoksi sitä kutsutaan myös koivusokeriksi.

Ksylitoli vastaa makeudeltaan tavallista sokeria, mutta sokerialkoholina se imeytyy hitaasti ja nostaa verensokeria vain heikosti. Koivusokerin glykeeminen indeksi onkin vain 7 (vrt. sokeri 68). Tämän vuoksi koivusokeri onkin hyvin suosittua erityisesti hiilihydraattitietoisten keskuudessa.

Koivusokerilla on suurina annoksina laksatiivisia vaikutuksia, mutta usein aikuisen vatsa sietää sitä jopa 100 g päivässä. Pienemmillä määrillä voi saada jopa apua kiukuttelevan suolen toimintaan.  Koivusokerin käytön on useissa laajoissa tutkimuksissa todettu edistävän myös hammasterveyttä, joten mikäs sen parempi makeuttaja!

Miten koivusokeria käytetään?

Koivusokeria voi käyttää aivan valkoisen sokerin tapaan makeutukseen, ruuanlaittoon ja leivontaan. Koivusokeri kestää kuumentamista, joten se sopii mainiosti leivontaan sekä kuumien juomien makeuttamiseen. Leivonnassa kannattaa huomioida, että koivusokeri ei nostata hiivaa kuten tavallinen sokeri, eli kohotusta kaipaaviin leivonnaisiin on paras käyttää leivinjauhetta tai ruokasoodaa.

Hampaiden kannalta ksylitolia suositellaan käytettäväksi noin 5–10 g päivittäin (1–3 tl). Tällaiset määrät eivät yleensä aiheuta myöskään laksatiivisia ongelmia. 


Leipomisen iloa hieman terveellisemmin!