Kevätkauden terveysvinkkejä

Aurinko aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia keholle, mielelle ja iholle. Iso osa vaikutuksista on positiivisia: mieli esimerkiksi virkistyy ja D-vitamiinia ropisee kroppaan. Lue tästä Ruohonjuuren ravintoterapeutin vinkit kevätkauden terveytesi tueksi!
Aurinko aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia keholle, mielelle ja iholle. Lue tästä Ruohonjuuren ravintoterapeutin vinkit kevätkauden terveytesi tueksi!

Miten kannattaa nauttia keväisestä auringosta?

Auringon UVB-säteily saa ihon tuottamaan D-vitamiinia. Kuten hyvin tiedetään, D-vitamiini on tärkeä tekijä esimerkiksi kalsiumin imeytymisessä ja lihasten toiminnalle. 

- D-vitamiinia tankatakseen tulee olla auringossa päivittäin vartin verran iho paljaana ja ilman aurinkorasvaa, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu opastaa.

- Auringonvalo myös energisoi ja vaikuttaa mielialaan sekä vireystilaan. Parhaimmillaan auringonvalo toimiikin melkoisena mielialalääkkeenä, Koivu lisää.

Auringonpaiste aiheuttaa myös rasitusta iholle. Ihoa tuleekin suojata auringolta aurinkovoiteiden avulla, jotta säteiden haittavaikutuksilta vältyttäisiin. Voiko auringonsäteiden epäedullisia vaikutuksia pienentää ravintolisien tai ruokavalintojen avulla?

- Runsas altistus auringon UV-säteilylle tosiaan rasittaa ihoa ja voi aiheuttaa ryppyjä. Pahimmillaan ihon palaminen voi altistaa melanoomalle. Ihon suojaaminen niin ulkoisesti kuin ravintolisien avulla on erityisesti meille vaaleille suomalaisille tarpeellista. Antioksidantti beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, jota saadaan esimerkiksi porkkanasta tai kellertävistä vihanneksista. A-vitamiini puolestaan tukee ihon hyvinvointia.

- Ihopigmentin, melaniinin muodostumiseen vaikuttaa myös kupari, joka edistää ihon normaalia pigmentoitumista. Ravintolisinä myytävät “aurinkokapselit” sisältävät usein myös antioksidantteja, kuten esimerkiksi seleeniä, joka ehkäisee vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä. Seleeniä saadaan helposti ja herkullisesti esimerkiksi parapähkinöistä. Hyviä ravintolisiä juuri auringosta nauttivalle iholle on esimerkiksi Bertil´s sarjan Multikarosin-aurinkokapselit.

Astaksantiini puolestaan on karotenoidi, josta kesäiho tykkää. Atoopikoille sitä voi suositella ympäri vuoden. Luontaisia astaksantiinin lähteitä ovat äyriäiset ja lohi, joiden ravintoa ovat astaksantiinia tuottavia valtamerien mikroleviä syövät silakka ja kilohaili.

- Ulkoisesti käytettävä ravitseva porkkanaöljy sisältää A-, B-, C-, D-, E- ja F-vitamiineja. Se onkin mainio vitamiiniyhdistelmä ihon hyvinvointiin. Sisäisesti voit nauttia tehokuurin piristävää porkkanaa mehun muodossa.

 Millainen sitten olisi optimaalinen kevätruokavalio?

Mitä ravintolisiä Ruohonjuuren ravintoterapeutti suosittelee käytettäväksi erityisesti keväällä?

- Keväällä kannattaa lisätä ruokavalioon reilusti porkkanaa ja kellertäviä kasviksia sellaisenaan, raasteena tai mehuna niistä saatavan beerakaroteenin vuoksi. Siten saadaan helposti suojaa iholle, Eijaliisa Koivu opastaa.

Kevään edetessä osa ihmisistä kärsii siitepölyjen aiheuttamista allergiaoireista. Silloin on erityisen tärkeää vahvistaa immuunipuolustusta syömällä puhdasta ja värikästä ruokaa hyviä rasvoja ja proteiinia unohtamatta. Samalla tulee varmistaa riittävä vitamiinien ja ravintoaineiden saanti. 

- Kehon immuunipuolustusta vahvistavia vitamiineja ovat erityisesti C-, D-, B-ryhmän vitamiinit sekä sinkki. A-vitamiini vahvistaa tämän lisäksi ihoa ja limakalvoja, mikä on hyvä juttu allergia-aikaan.  Magnesium puolestaan auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, joka keväisin saattaa yllättää. Myös suoliston kunto on avainasemassa allergisilla, Koivu neuvoo. 

Ruohonjuuren B-vitamiinit löydät tästä > 
Bertil´sin suihkemuotoiset vitamiinit imeytyvät helposti ja maistuvatkin hyvälle. Saat napattua myös D-vitamiinin suihkeena >

- *Nokkonen on varsinainen ihmekasvi, jolla on monia hyvinvoinnin kannalta tärkeitä elementtejä. Nokkonen mm. vaikuttaa sydämen ja verisuonten sekä luiden, nivelten ja ihon hyvinvointiin. Tämän lisäksi se tukee immuunipuolustusta ja virkistää kroppaa. Kevään tullen sitä onkin hyvä kerätä tuoreeltaan ja valmistaa vaikka ihana keitto tai muhennos. Myös kuivattua nokkosta on helppoa lisätä vaikka smoothien sekaan, Eijaliisa vinkkaa. 

Jos nokkosen kerääminen ei innosta, niin nokkosta voi nauttia näppärästi myös ravintolisänä! Vogelin Urticalsin valmisteessa on tuoreena kerättyä nokkosta sekä kalsium- ja natriumsuoloja.

- Nokkosen kaveriksi kannattaa valita kversetiinia, jota saa ravintolisien lisäksi sipulista, sitrushedelmistä, omenoista, persiljasta, tomaatista, parsakaalista ja punaviinistä. Näitä vihanneksia ja hedelmiä, jotka muuten kannattaa syödä mahdollisimman vähän kuorta poistamatta on siis hyvä lisätä ruokavalioon. Solgarilta löytyy tähän tarkoitukseen laadukas Kvesertiinivalmiste >

Jos iho on herkkä palamiselle, aurinkoihottumalle tai maksaläiskille, Ruohonjuuren ravintoterapeutti suosittelee aloittamaan ihon hyvinvointiin vaikuttavien ravintolisien käytön hyvissä ajoin ennen kirkkainta paistetta.

- Muista myös suojata itsesi hatulla ja sopivilla vaatteilla. Lisääntyvä valo piristää ja on hyvä energianlähde, lähde siis ulos reippailemaan ja tankkaamaan valoa. Muistutan myös varsinaisten sesonkiruokien kuten korvasienten, nokkosen ja raparperin nauttimisesta. Ne herkullisia sekä tuovat iloa ja eloa taas uuteen ihanaan kasvukauteen!

Iloa ja energiaa kevääseen!

Kurkkaa Ruohonjuuren kuukausittain vaihtuva tarjoukset >

 

*M-2008-1061                   2152 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body

M-2008-1061                    2177 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Heart health

M-2008-1061                    2285 - Lamium album - common name :  white dead nettle - Renal

M-2008-1061                    2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health

M-2008-1061                    2732 - Nettle (Urtica dioica L.) - Vein health

M-2008-1061                    2766 - Plante : Ortie - Urtica dioica (Nettle) - Fonction säborrhäique de la peau

M-2008-1061                    2821 - Nettle - Bone, nails, hair

M-2008-1061                    3834 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body

M-2008-1061                    3835 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Joint health

M-2008-1061                    3853 - Galeopsis segetum (Common Name : Hemp-nettle) - Respiratory health

M-2008-1061                    3893 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Blood health

M-2008-1061                    3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health

M-2008-1061                    3936 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - prostate healt

M-2008-1061                    4498 - Urtica dioica-Herb-Nettle - Skin Health