Keliakia ja gluteeniton ruokavalio

Gluteenittoman ruokavalion suosio on viime vuosina ollut suuressa nousussa. Myös keliakia-diagnoosin saaneiden määrä on kasvanut. Mistä tässä on kyse? Aiheen tiimoilta kysymyksiimme vastasi keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén.
Eliisa Girsén: Gluteenittoman ruokavalion suosio on viime vuosina ollut suuressa nousussa. Myös keliakia-diagnoosin saaneiden määrä on kasvanut. Mistä tässä on kyse?

Miten luontaisesti gluteenittomat tuotteet eroavat keliaakikoille sopivista tuotteista?

- Luontaisesti gluteeniton -merkintää ei saa enää laittaa tuotepakkauksiin, mutta termi elää yhä puhekielessä. Toisille se tarkoittaa tuotetta, jossa ei ole käytetty vehnä- tai ohratärkkelystä, ja toiset eivät laske kauraakaan luontaisesti gluteenittomaksi tuotteeksi, keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén toteaa.

- Tuote sopii keliaakikolle, kun siinä ei ole käytetty vehnää, ohraa tai ruista eikä pakkauksessa ole ”saattaa sisältää gluteenia” -varoitusmerkintöjä. Esimerkiksi vehnä- ja ohratärkkelystä tuotteessa voi olla, kunhan ne ovat gluteenittomia. Varminta on valita tuote, jossa on Gluteenittoman tuotteen merkki (viljatähkä, jonka yli on vedetty viiva) tai tuotteessa on merkintä ”gluteeniton, Girsén neuvoo.

Suomalaisista noin 2 % eli yli 70 000 henkilöä sairastaa keliakiaa, mutta vain reilu 40 000 on saanut siitä diagnoosin. Muusta syystä gluteenitonta ruokavaliota noudattavien määrästä voidaan heittää vain arvauksia. Tarkkaa tilastotietoa tästä ei ole saatavilla mutta on arvioitu,  että heitä olisi jopa kymmenisen prosenttia koko väestöstä eli noin 500 000.

Gluteeniton ruokavalio on ollut trendikäs jo usean vuoden ajan. Tämä on näkynyt esimerkiksi kauppojen kohonneena gluteenittomien tuotteiden kysyntänä. Myös gluteenittomien tuotteiden tarjonta on kasvanut.

- Sen lisäksi, että gluteenittomuus on noussut trendiksi, ovat myös muut syyt gluteenittomuudelle olleet kasvussa. Tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen, diagnoosit ovat lisääntyneet viime vuosina. Samoin ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaa yhä useampi suomalainen. Näiden hoidossa kokeillaan usein gluteenitonta ruokavaliota, ja moni sairastunut saa siitä apua oireisiin, Eliisa Girsén kertoo.

 - Yhä useampi saa nykyään keliakiadiagnoosin, mutta se ei välttämättä tarkoita, että keliakian määrä Suomessa olisi kasvussa. Enemmän se kertoo siitä, että keliakia osataan terveydenhuollossa tunnistaa yhä varhaisemmassa vaiheessa. Terveydenhuollon ammattilaisten tietoisuus keliakiasta on lisääntynyt, Girsen toteaa.

Mikä keliakia on?

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus. Keliakian diagnosoiminen ja gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ovat keliaakikolle erittäin tärkeitä. Hoitamaton keliakia voi altistaa lisäsairauksille, kuten anemialle, osteoporoosille, lapsettomuudelle tai pahimmillaan suolistosyövälle. 

- Jos jostain syystä haluaa kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, on aina ensin poissuljettava keliakian mahdollisuus. Keliakia voidaan nykyisin todeta verikokeella tehtävällä vasta-ainetestillä. Mikäli gluteenittoman ruokavalion aloittaa ennen keliakian testaamista, voi keliakian todentaminen myöhemmin olla vaikeaa tai lähes mahdotonta, Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija opastaa.

Osta gluteenittomia tuotteita Ruohonjuuren verkkokaupasta >>