Ayurveda ja vuodenajat - SYKSY

Monien muiden asioiden muassa myös vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa hyvinvointiimme, jonka tukemiseen tarvitaan eri keinoja eri aikoina. Etenkin vuodenaikojen taitekohdissa niin terveysrutiineihinsa kuin ihonhoitotapoihinsa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja olla valmiina muovaamaan niitä kunkin vuodenajan olosuhteiden mukaan.
Ayurveda ja vuodenajat - SYKSY

Mitä ayurveda on?

Ayurveda tarkoittaa sananmukaisesti elämän (ayur) tiedettä (veda). Maailman vanhimmaksi lääketieteelliseksi järjestelmäksikin usein mainittu ayurveda saattaa hyvinkin tuoda kaivattua apua myös moniin nykyihmisen vitsauksiin. 

Ayurvedan perusperiaate on simppeli: vastakkainen ominaisuus tasapainottaa kun taas samanlainen ominaisuus lisää epätasapainoa. Koska tavoitteena on kehon, mielen ja sielun tasapaino, sopeutetaan ruokavaliota ja elämäntapoja myös vuodenaikojen mukaan. Talvella kehoa ja mieltä pyritään lämmittämään ja kesän kuumuudessa fokus on viilentämisessä.

Ayurveda ja syksy

Syksyllä kohtaamme päiviä, joina aistinsa teroittaneena voi havaita ihan kaikki harmaan sävyt.  Syksyllä mennään metsään marjoja ja sieniä pyytämään - ei hakemaan, ei ottamaan ja nimenomaisesti pyytämään. Salskea sato odottaa kerääjäänsä! Myöhemmin syksyllä luonto alkaa valmistautua talveen lintujen lentäessä etelään, eläinten vaihtaessa turkkejaan talviasuun ja ruskan pukiessa kasvikunnan värikkäisiin kaapuihin. Syksylle ominaista onkin muutos, johon meidänkin tukee toimintamme sopeuttaman.

Ayurvedisesti ajatellen syksy on vata-vuodenaika sään ollessa usein tuulinen ja koleahko. Ilma on liikkeessä ja maisema muutosten kourissa. Syksyllä moni on valmis astumaan kohti uutta: testaamaan uusia harrastuksia tai opiskelemaan uusia asioita. Luovuuspuuskat kannattaakin hyödyntää, sillä pian vastassa on talvi, joka leimallisesti on levon ja energiansäästön aikaa. Maltti on toki valttia myös tekemisen määrässä: vaikka virtaa tuntuisi olevan kuin pienessä kylässä, kannattaa tekemisen paljoudelle laittaa rajat. Vaikka kaikki asiat tuntuisivatkin kiinnostavan, priorisointi kannattaa varmasti. 

Syksyllä arki alkaa ja kesän jälkeisten haasteiden kimara saattaa tuntua runsaalta. Selkeät ja säännölliset rutiinit helpottavat. Tyyneyttä ja tasapainoa kiireenkin keskellä lisäävät myös hengitysharjoitukset ja mediaatio.

Ayurveda ja vuodenajat - SYKSY

Koska syksyä hallitsee liikettä ja muutosta mukanaan tuova vata, tarvitaan sen vastapanoksi kosolti maadoittavia tekoja. Tasapainoon pyrkiäksemme nautimme syksyisin runsaasti maadoittavia juureksia miedosti maustettuina. Menemme myös metsään hengittelemään ja vaeltelemaan: iskemme töppösemme tukevasti maankamaralle. Kylmän kauden terveyshaasteilta välttyäksemme nautimme vastustuskykyä vahvistavia mausteita: kurkuma-latte ja inkiväärijuomat ovat syysajan juomia parhaasta päästä! Myös vitamiinitasoistamme pidämme huolta.

Syksyiset tuulet ja tuiverrukset tuovat mukanaan tarpeen ihonhoitorutiinien päivittämiseen. Syksyllä esimerkiksi kasvovoide saa olla kesäistä täyteläisempi ja ravitsevampi. Myös ruokavalioon kannattaa lisätä hyviä rasvoja ja hoitaa sen myötä ihoaan myös sisäisesti voidellen.