Kehon kevätpuhdistus ayurvedan tapaan
Kevät on uudelleen heräämisen aikaa, jolloin lumi sulaa ja luontokin heräilee talvihorroksesta. Ayurvedassa kevät on kapha-vuodenaika. Se on raskas ja kostea. Pitkän pimeän talven jälkeen myös keho valmistautuu kevään tuloon. Keväällä talven aikana elimistöön kertynyt ama poistuu kehosta ja siitepölyallergiat, lima, tukkoisuus, nuha, ja väsymys ovat yleisiä riesoja.
Huolehdi kehon puhdistumisesta päivittäin
Kevät on suosittua aikaa kehon puhdistamiseen. Huolehtimalla säännöllisestä suolen toiminnasta tuet kehon puhdistumista päivittäin. Ayurveda-valmisteista Triphala tukee ruuansulatusta mm. sisältämänsä haritakin (Terminalia chebula) ansiosta. Triphala soveltuu hyvin päivittäiseen käyttöön. Ayurvedassa suositellaan elimistön ”tehopuhdistusta” esimerkiksi kitcharipaastolla keväällä ja syksyllä, koska tällöin vuodenajan muutokset ovat suurimmat.
Mitä kitchari on?
Kitchari on helposti sulavaa ruokaa, joka sisältää sopivassa suhteessa proteiinia, hiilihydraattia ja rasvoja hyvin imeytyvässä muodossa. Se on hyvä ateria silloin, kun olosi tuntuu raskaalta tai stressaantuneelta tai kun tunnet kehossasi jonkinlaista epätasapainoa esimerkiksi pitkän sairastelun jälkeen.
Ayurvedisessä kitchari-paastossa syödään ainoastaan kitcharia päivän jokaisella aterialla, kolme kertaa päivässä. Lisäksi on tärkeää juoda paljon vettä ja yrttiteetä. Hengitysteiden hyvinvointia tukeva tulsitee on erinomainen juoma kitchari-paastonkin aikana, sillä se sopii kaikille kehotyypeille. Tarvittaessa voit syödä hedelmiä välipalana, mutta se ei ole välttämätöntä. Kitchari-paasto voi kestää esimerkiksi yhdestä seitsemään päivään oman jaksamisesi ja omien tarpeidesi mukaan.
Näin valmistaudut kitcharipaastoon
Kitcharipaasto voi olla radikaali muutos normaaliin ruokavalioon, minkä vuoksi keholle täytyy antaa aikaa paastoon valmistautumiseen ja siitä palautumiseen. Hyvä nyrkkisääntö on pitää valmistautumis- ja palautumisaika yhtä pitkinä kuin itse paasto. Jos esimerkiksi suunnittelet tekeväsi kolmen päivän kitcharipaaston, varaa silloin kolme päivää aikaa sekä valmistautumiseen että palautumiseen.
Valmistaudu paastoon karsimalla ruokavaliostasi liha- ja eläinmaitotuotteiden lisäksi sokeri, kahvi sekä kasvimaitottuotteet ja muut piristeet. Palautumisaikana voit lisätä ruokavalioon pikkuhiljaa yksi kerrallaan ruoka-aineita, joita haluat takaisin ruokavalioosi.
Valmista kitchari alla olevan reseptin mukaan ja nauti:
Kitcharin perusraaka-aineina ovat riisi, halkaistut mungpavut ja ghee eli kirkastettu voi. Mausteita ja kasviksia on helppo varioida eri kehotyypin edustajille sopiviksi. Tämä kitchari sopii kaikille kehotyypeille ravitsevaksi arkiruoaksi tai paastoksi.
Kitcharin resepti:
- 1,5 dl basmatiriisiä
- 1,5 dl halkaistuja mungpapuja
- 3 rkl gheetä
- 1 kesäkurpitsa
- puolikas parsakaali
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl korianterijauhetta
- 1 tl fenkolijauhetta
- 2 tl kurkumaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl chiliä (pittalle mustapippuria)
- 2 l vettä
Lämmitä ghee kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää mausteet. Lisää hetken päästä vesi sekä hyvin huuhdotut riisi ja mungpavut. Anna kiehua noin 20 minuuttia keskilämmöllä. Lisää sekaan vihannekset ja jatka lämmittämistä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä. Kitchari on valmis, kun kauha liikkuu padassa sujuvasti ilman ponnisteluja. Tarjoilun yhteydessä lisää annokseen nokare gheetä ja nauti!
Vähennä tukkoisuutta lämmittävillä juomilla ja ruoilla
Keväällä olo voi olla tukkoinen, flunssainen ja väsynyt. Lämpimät juomat ja keitot helpottavat tukkoista oloa. Kevennä ruokavaliotasi suosimalla uudistavia yrttejä ja kasviksia kuten tankoparsaa, nokkosta, siankärsämöä, pinaattia ja muita lehtivihreitä. Mausta ruokasi esimerkiksi ruuansulatusta edistävällä inkiväärillä tai monipuolisesti hoitavilla valkosipulilla tai kurkumalla. Vähennä sen sijaan sokerin, valkoisten viljojen ja maitotuotteiden käyttöä, koska nämä lisäävät tukkoisuutta ja limaa ennestään.
Vuotava nenä ja silmät
Siitepölyallergioiden ja flunssan vuoksi nenä voi olla tukkoinen tai vuotava. Puhdista nenäontelot nenäkannulla, johon on lisätty hyppysellinen suolaa. Perusteellisen puhdistamisen jälkeen kosteuta nenäsi seesamiöljyllä. Voit laittaa muutaman tipan seesamiöljyä molempiin sieraimiin tai käyttää seesamiöljysuihketta.
Jos haluat saada tarkemmat ohjeet kehotyypillesi sopivasta ravinnosta ja elintavoista varaa aikasi ayurveda-vastaanotolle www.surya.fi.
Ruohonjuureen asiakkaana saat 15% alennuksen varauksestasi. Tarjous on voimassa 30.4.2021 saakka koodilla RJUURI15
Kirjoittaja: Dr. Pardaman Sharma on kolmannen sukupolven ayurveda-asiantuntija, joka on suorittanut ayurveda-lääketieteen tutkinnon Intiassa ja harjoittanut ayurvedaa Suomessa jo vuodesta 2007 lähtien. Voit varata ajan hänen vastaanotolle sähköisesti www.surya.fi.
M-2008-1061 2466 - Ocimum sanctum (Tulsi) - Respiratory health
M-2008-1061 2172 - Zingiber officinale (Common Name : Ginger) - Digestive health
M-2008-1061 4156 - Terminalia chebula, FRUIT PERICARP - Gastrointestinal health & nutrition/digestion
M-2008-1061 2744 - Turmeric (Curcuma longa L.) - Stimulation of appetite