Ayurveda ja mielen kevätpuhdistus

Nappaa blogistamme ayurvediset vinkit kevätväsymyksen karkottamiseen ja siihen, miten saat lisää elinvoimaa elämääsi.
Ayurveda ja mielen kevätpuhdistus

Kevät on uudelleen heräämisen aika, jolloin lumi sulaa ja luontokin herää talvihorroksesta. Ayurvedassa kevät on kapha-vuodenaika. Se on raskas, kostea ja kevätväsymys vaivaakin monia. Huolehtimalla kehon ja mielen tasapainosta, lisäät elinvoimaa. Sumuinen olo ja väsymys johtuvatkin ayurvedan mukaan vähäisestä elinvoimasta eli pranasta.

Lisää elinvoimaa ayurvedan keinoin

Saat lisää elinvoimaa tuoreita kasviksia nauttimalla, kohtuullisen raskasta liikuntaa harrastamalla sekä hengitysharjoituksia tekemällä. Ulkoilu ja raikas ilma piristävät aina, mutta voit tehostaa hapenottokykyäsi ja piristää mieltäsi myös hengitysharjoituksilla.

Ayurvedassa tunnetaan monta hengitystekniikkaa, joilla keskushermostoa voidaan aktivoida tai rentouttaa. Yleisesti vata-kehotyypille sopivat rentouttavat hengitysharjoitukset ja kaphalle puolestaan aktivoivat. Pittana voit tehdä molempia tarpeen mukaan. Esimerkiksi aamulla voit tehdä aktivoivan harjoituksen ja illalla ennen nukkumaanmenoa taas rentouttavan.

Hengitysharjoituksissa tulee huomioida hengityksen rytmitys, sillä uloshengityksen tulisi kestää pitempään kuin sisäänhengityksen. Voit laskea sisäänhengityksen aikana vaikkapa kahteen ja uloshengityksen aikana neljään. Pikkuhiljaa huomaat, kuinka hengityksesi pitenee ja syvenee.

Rentouttava syvähengitys

 1. Istu tai makaa mukavassa asennossa tukevasti alustaa vasten. Rentouta koko keho ja erityisesti hartiat ja alaselkä.
 2. Sulje silmäsi, jotta voit keskittyä paremmin hengittämiseen.
 3. Aseta kädet navan molemmin puolin niin, että sormenpäät koskettavat toisiaan.
 4. Hengitä nenän kautta hitaasti sisään ja tunne kuinka rintakehäsi, kylkesi ja vatsasi laajenevat ja sormenpäät loittonevat toisistaan.
 5. Pidätä hengitystäsi sen aikaa kuin pystyt.
 6. Hengitä nenän kautta hitaasti ja rauhallisesti ulos.
 7. Toista muutaman minuutin ajan, kunnes olet rentoutunut.

Tasapainottava vuorohengitys

 1. Istu selkä suorana tukevasti alustaa vasten ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti silmät suljettuina.
 2. Sulje oikea sierain oikealla peukalolla ja hengitä vasemman sieraimen kautta syvään sisään. 

 3. Pidätä hengitystäsi sen verran kuin pystyt.
 4. Sulje vasen sierain oikealla etusormella ja hengitä ulos oikean sieraimen kautta.
 5. Pitta tai vata: voit tehdä tästä rauhoittavan hengitysharjoituksen niin, että hengität koko ajan vasemman sieraimen kautta sisään ja oikean sieraimen kautta ulos.
 6. Kapha tai vata: voit tehdä tästä lämmittävän hengitysharjoituksen niin, että hengität koko ajan oikean sieraimen kautta sisään ja vasemman kautta ulos.
 7. Hengitä 5-30 minuuttia.

Lisää puhtia ayurveda-valmisteista

Ayurveda-valmisteista ashwagandha ja brahmi ovat jaksamisrohtoja ja pitävät pään kasassa tiukimmissakin tilanteissa. Suosittelemme brahmia kaikille kehotyypeille. Ashwagandha puolestaan sopii erityisesti vatalle ja kaphalle.

Tukahdutetut tunteet painavat mieltä

Ayurvedassa tunnetaan kahdenlaista amaa: fyysistä ja henkistä. Henkinen ama johtuu tukahdetuista tunteista, käsittelemättömistä ajatuksista ja riittämättömästä unesta.  Korona-vuoden jälkeen yksinäisyys, ja sosiaalisen elämän rajoittuminen sekä pelko omasta ja läheisten terveydestä ovat aiheuttaneet epätoivoa, paniikkia ja huolta. Pitkään jatkuessa patoutuneet tunteet kasaantuvat ja voivat johtaa vakavampiin mielenterveyshäiriöihin.

Jokaisella kehotyypillä on kolme erilaista mielenlaatua harmoninen (satvik), aktiivinen (rajasik) ja passiivinen (tamasik). Tasapainossa ollessasi mielesi on harmoniassa ja luonteesi vahvuudet kukoistavat. Epätasapainossa passiivinen mielenlaatu ottaa vallan ja rajoittaa ajattelua sekä jarruttaa henkistä kasvua. Harmonisen ja passiivisen mielenlaadun välissä on aktiivinen mielenlaatu, joka on kuin kaksiteräinen miekka. Sitä voidaan käyttää edistämään omaa ja läheisten hyvinvointia, mutta liiallisena se toimii rajoittavana.  Mielen tasapainon saavuttaminen alkaa tiedostamalla omia tuntemuksia ja ajatuksia. Kun tiedät mielesi laadun, voit aloittaa polkuasi kohti harmonista mielentilaa.

Jos haluat saada tarkemmat ohjeet, miten tasapainotat mieltäsi. varaa aikasi ayurveda-vastaanotolle. Way of Life-konsultaatio on suunniteltu erityisesti mielen tasapainon saavuttamiseksi.   www.surya.fi.

Ruohonjuureen lukijana saat 15% alennuksen varauksestasi. Tarjous on voimassa 30.4.2021 saakka koodilla RJUURI15

Kirjoittaja: Dr. Pardaman Sharma on kolmannen sukupolven ayurveda-asiantuntija, joka on suorittanut ayurveda-lääketieteen tutkinnon Intiassa ja harjoittanut ayurvedaa Suomessa jo vuodesta 2007 lähtien. Voit varata ajan hänen vastaanotolle sähköisesti www.surya.fi.

Dr. Pardaman Sharma on kolmannen sukupolven ayurveda-asiantuntija, joka on suorittanut ayurveda-lääketieteen tutkinnon Intiassa ja harjoittanut ayurvedaa Suomessa jo vuodesta 2007 lähtien.