Kasviskinkku jouluksi – Ruohonjuuresta!

Porkkananpurijankaan joulu ei ole ankeilun aikaa! Katso reseptit ja loihdi joulupöytääsi notkuttamaan vaikkapa tofu"kinkku", seitanpaisti, vegesalami tai nyhtöseitan.
Kasviskinkku joulupöytään Ruohonjuuresta

Ruohonjuuresta löydät valloittavan valikoiman kasvissyöjillekin sopivia jouluherkkuja. Jos päädyt itse valmistamaan seitan-"kinkkua", kannattaa homma hoitaa hyvissä ajoin - maustuneena se on rutkasti parempaa. Kasvis"kinkku"reseptit saat mukaasi myymälästämme - ja voit napata ne hyödyksesi myös tästä:

Tofu”kinkku” (kasviskinkku)


1 pkt Aito Kylmäsavutofua
1 dl spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 dl vettä
100 g hapankorppuja tai spelttirouhetta

Tee jauhoista, vedestä ja suolasta löysähkö taikina. Murskaa hapankorput monitoimikoneessa hienoksi murskaksi. Kastele savutofu kauttaaltaan taikinassa ja pyörittele sitten hapankorppumurskassa tai spelttirouheessa. Paista 250 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia TAI friteeraa öljyssä nopsasti.

Seitan”kinkku” (kasviskinkku)


4 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
ripaus ruususuolaa
1 tl curryjauhetta
1 tl paprikajauhetta
ripaus inkivääriä
1/2 tl jeeraa (eli juustokuminaa) jauhettuna (valkosipulimurskaa maun mukaan)
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl vettä

Marinadiin:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 dl vettä

Sekoittele huolellisesti kuivat aineet keskenään. Sekoita sitten soijakastike ja öljy veteen ja lisää jauhoihin. Sekoita kinkkuaines tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile massasta kinkun näköinen mötikkä. Sekoita marinadin ainekset. Pyöritä kinkkua marinadissa ja jätä maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli kylmässä. Kääntelekinkkua muutaman kerran maustumisen aikana. Kääri paisti folioon ja paista 175 asteessa noin tunti uunin keskitasolla. Anna kinkun jäähtyä hetki ennen tarjoilua, parhaimmillaan se on kylmänä seuraavana päivänä.

Porkkanainen tofu”kinkku” (kasviskinkku)


2 sipulia silputtuna,
5 valkosipulin kynttä murskattuna,
4 porkkanaa raastettuna
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä,
2 tl curryjauhetta
2 tl paprikajauhetta
2 tl (yrtti)suolaa
1/2 tl jauhettua cayennepippuria tai chiliä
2 tl timjamia
1 tl mustapippurirouhetta
2 pakettia maustamatonta kiinteää tofua
3 rkl sinappia
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl soijajauhoja
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl cashewpähkinöitä palasina
1-2 rkl soijakastiketta
pari ruokalusikallista sinappia hunnutukseen

Lorauta öljy isoon paistinpannuun, kasariin tai wokkiin ja kuullota öljyssä sipuli- ja valkosipulisilppu. Lisää mausteet, porkkanaraaste ja noin desin verran vettä. Kypsyttele välillä sekoitellen kymmenisen minuuttia. Soseuta sillä aikaa tofu isohkossa kulhossa sauvasekoittimen avulla. Lisää joukkoon kypsynyt porkkanaraaste-sipuliseos sekä sinappi ja sekoita vielä hiukan. Nakkaa vielä joukkoon vehnä- ja soijajauho ja sekoittele puuhaarukalla koko komeus tasaiseksi massaksi. Anna turvota parisenkymmentä minuuttia. Tee sillä välin päällys: Kaada pannulle puolisen desiä ruokaöljyä ja paistele siemenet ja pähkinä öljyssä kauniin ruskeiksi. Ota pannu pois hellalta ja sekoita joukkoon soijakastike. Voitele ja korppujauhoja leipävuoka tai muu syvä, uuninkestävä, syvä astia. Kaada turvonnut taikinamassa siihen ja paista murkinaa 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Ota se sitten pois uunista ja jäähdytä. Kumoa jäähtynyt tekele laakealle lautaselle ja sivele se kauttaaltaan sinapilla. Ripottele lopuksi päälle paahtamasi auringonkukansiemen-cashewpähkinä -seos. Tarjoa vegekinkku kylmänä mieleistesi särvinten kera.

Sinappinen kastike


1 pkt maustamatonta tofua
2 dl soijakermaa
3 rkl sinappia
yhden sitruunan mehu
1 tl rouhettua mustapippuria
1 tl intiaanisokeria tai hunajaa, suolaa tai soijakastiketta maun mukaan
1 dl tuoretta persiljaa silputtuna

Sekoita kaikki ainekset persiljaa lukuun ottamatta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikeeksi. Lisää joukkoon persiljasilppu ja sekoit Tarjoile kastike esimerkiksi savutofukinkun tai vegekalkkunan kyytipoikana.