Kolumni: En enää voimaannu ostamalla vaatteita

"Meitä on lapsuudesta saakka uitettu kulutuskulttuurissa, joka on luvannut: osta niin tulet onnelliseksi", pohtii toimittaja ja tietokirjailija Julia Thurén, joka pysähtyi tarkastelemaan omia vaatehankintojaan viisi vaatetta -haasteen kautta.
Kolumni: En enää voimaannu ostamalla vaatteita

MAAPALLOLLA on niin paljon vaatteita, että niillä vaatettaisi seuraavat kuusi sukupolvea, kertoo British Fashion Council. Meitä on lapsuudesta saakka uitettu kulutuskulttuurissa, joka on luvannut: osta niin tulet onnelliseksi. Elokuvissa nörtti muuttuu voimaannuttavan shoppailumontaasin jälkeen cooliksi, ja ostaminen on ratkaisu niin sydänsuruihin kuin elämänmuutoksiin.

 

Mutta enhän minä juuri osta vaatteita, olen ajatellut omahyväisesti. Aloin kuitenkin laskeskella asiaa, kun Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola kertoi saksalaisen Hot or cool -instituutin raportista. Siinä arvioitiin maapallon kestävän noin viitisen uutta vaatetta per ihminen per vuosi. Juu, tilasin netistä ne ihanat lilat housut ja mustan t-paidan. Ai niin, ne urheiluvaatteet! Ja se Arelan upea villatakki. Lenkkarit! Kappas vain, kahden käden sormet loppuivat kesken.

 

Taidan sittenkin ostaa aika paljon uusia vaatteita. Mutta en tänä vuonna.

 

Laitoimme nimittäin ystäväni Aku Varamäen kanssa uudenvuodenaattona haasteen pystyyn: Viiden vaatteen vuosi. Sadat ihmiset ovat lähteneet mukaan. Veikkaan, että moni on innostunut siksi, että idea on armollinen. Nyt ei olla totaalisessa ostolakossa, jonka loputtua tekisi mieli kirmata kauppoihin hulluttelemaan. Lisäksi viisi vaatetta -rajoitus koskee vain uusia vaatteita, ei second handia.

 

Haaste pakottaa minut pysähtymään jokaisen impulssin kohdalla. Onko juuri tämä t-paita yksi hankintani viidestä? Mitä jos yhtäkkiä tarvitsen talvikengät mutta vaatebudjetti on käytetty? On ollut pakko miettiä omia ostotapoja, ja tuntuu siltä, että tämä vuosi muuttaa niitä perustavanlaatuisesti. Ja muutosta me kaipaamme.

 

Vaatteiden päästöt kattavat 10 prosenttia globaaleista päästöistä, ja vaatteiden kulutus on kasvanut 400 prosenttia viimeisen parin vuosikymmenen aikana.

 

Lapsuuden valokuvissa vanhemmillani on aina samat vaatteet, sillä vaatteita ostettiin niin vähän ja harvoin. Koska ylikulutukseen on villiinnytty niin lyhyessä ajassa, uskon, että myös muutos parempaan voi olla nopea.

 

Onneksi jo yli puolet z-sukupolven edustajista etsii vaatteensa ensisijaisesti second hand -markkinoilta. Nämä luvut olen muuten poiminut Timo Huhtamäen instatililtä. Hän on second hand -merkkivaatekauppa Emmyn toimitusjohtaja ja kiertotalouden paras lobbari – tarvitsemme enemmän timoja Suomeen.

 

Nyt vaatesaldoni on kaksi viidestä. En tunne luopuneeni mistään. Päinvastoin. On suloista, että kolmevuotiaani on tajunnut, että vaatteita hankitaan harvoin, ja kun niitä hankitaan, niistä iloitaan. Huhtikuussa puin päälleni uuden hupparin. Lapsi esitteli sitä viikon ajan kaikille vastaantulijoille: ”Katsokaa, äidillä on uusi hieno paita!”

 

Julia Thurén on toimittaja, tieto­kirjailija ja somen ammattilainen. Hänen kirjansa Kaikki kuluttamisesta (2021) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

 

Kuva: Paula Virta