Hyvää syntymäpäivää, 41-vuotias Ruohonjuuri! Katso vuoden kohokohdat

Taas yksi vuosi auringon ympäri: lokakuussa juhlimme 41-vuotiasta taivaltamme, ja kokosimme sen kunniaksi yhteen kuluneen vuoden kohokohtia.
Hyvää syntymäpäivää, 41-vuotias Ruohonjuuri! Katso vuoden kohokohdat

Marginaalista mainstreamiin

Kun Ruohonjuuri aloitti toimintansa 1980-luvulla, sen tavoitteena oli osoittaa, että ekologisia vaihtoehtoja on tarjolla kaikilla elämän osa-alueilla.


1980-luvulla luomutuotteisiin liitettiin usein hörhöleima, ja ympäristöasiat olivat melko marginaalisia. Olemassaolomme aikana olemme olleet tiiviisti mukana monen alun perin varsin vaihtoehtoisen ekoasian normalisoimisessa: muun muassa luomuruoka, vegaaniset "lihankorvikkeet", Reilun kaupan tuotteet, superfoodit ja eläinkokeeton luonnonkosmetiikka ovat nykyään osa valtavirtaa.


Kuluneen vuoden aikana palvelimme myymälöidemme ja verkkokauppamme kautta yhteensä 12 845 154 kestävän elämän ystävää.

 

Juuri by Ruohonjuuri

Juuri-sarja on kehitetty yhteistyössä kotimaisen luonnonkosmetiikkaa valmistavan yhteistyökumppanin kanssa, ja tuotteiden jokaisen tarkkaan valitun raaka-aineen alkuperä on täysin jäljitettävissä.

Juuri by Ruohonjuuri-hygieniasarja 

Syyskuussa päivänvalon näki ensimmäinen oma hygieniasarjamme. Juuri on Ruohonjuuren oma sarja korkealaatuisia, päivittäiseen käyttöön soveltuvia luonnonkosmetiikkalaatuisia hiusten- ja vartalonhoitotuotteita. Kestävyys on huomioitu tuotekehityksen jokaisessa vaiheessa: tuotteiden jokaisen tarkkaan valitun raaka-aineen alkuperä on täysin jäljitettävissä, tuotteet valmistetaan Suomessa ja ne on pakattu kierrätysmuovipulloihin.

Valikoimalupaus ajankohtaisempi kuin koskaan

Valikoimalupauksemme on yksinkertainen: "Jokainen tuote on kestävämpi ja laadukkaampi valinta niin ihmisen hyvinvoinnille kuin luonnollekin."

 

Haluamme tehdä hyvän puolella olemisesta mahdollisimman helppoa. Valitsit hyllystämme sitten mitä tahansa, kestävä valinta on jo tehty puolestasi. Asiantuntijamme ovat kuratoineet laadukkaan valikoiman luonnonkosmetiikkaa, ravintolisiä, luomuruokaa ja hemmottelutuotteita, jotka kunnioittavat sekä maapalloamme että elävää elämää sen sisällä.

 

Valikoimastamme:

Yli 60 % ruokatuotteista on sertifioitua luomua ja Reilua kauppaa.
Yli 60 % luonnonkosmetiikasta on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.
3 383 tuotetta on vegaanisia.

 

Sertifioimattomien tuotteiden osalta vastaamme itse taustojen selvittämisestä ja selvitämme kattavan vastuullisuuskyselymme avulla kaikkien meillä myynnissä olevien tuotteiden taustat - tunnemme siis toimittajamme ja suosimme pitkäaikaisia suhteita. Riskimaista tulevien tuotteiden sertifiointiprosentti on 83%.

 

Ruohonjuuri luomu ja superfoodit

Yli 60 % Ruohonjuuren ruokatuotteista on sertifioitua luomua ja Reilua kauppaa.

Ravinnerikkaita luomupurtavia

Suosimme Reilun kaupan, pien- ja lähituottajien antimia sekä luonnollisestikin luomua. Haluamme olla hyvän puolella jopa herkkuasioissa, joten varmistamme niidenkin olevan terveellisempiä valintoja luonnollisine vitamiineineen, kuituineen ja hyvine rasvoineen. Luomupurtaviemme ainesosat ja taustat pakkausmateriaaleineen tutkitaan tarkasti, jotta tiedämme tarjoavamme puhtaasti pelkkää hyvää, eettisesti ja ekologisesti korkealaatuista purtavaa nautittaviksi. 

 

Kuluneen vuoden aikana myimme 161 347 kiloa ja 73 041 litraa Luomu-tuotteita.
Kuluneen vuoden aikana myimme 12 301 kiloa ja 150 litraa reilun kaupan tuotteita. 

 

 Ruohonjuuri luonnonkosmetiikka
Huolella kuratoitu luonnonkosmetiikkavalikoima sisältää tuotteita, joiden olemme varmistaneet olevan hyväksi niin iholle, keholle kuin ympäristöllekin.

Luonnonkosmetiikka kasvattaa suosiotaan

Ajattelemme, että välttämättömyyksien lisäksi elämässä tarvitaan myös jonkun verran hauskuutta ja hemmottelua: tästä hyvä esimerkki on huolella kuratoitu luonnonkosmetiikkavalikoimamme. 

 

Luonnonkosmetiikan valikoimamme sisältää vain tuotteita, joiden olemme varmistaneet olevan hyväksi niin iholle, keholle, kuin ympäristöllekin. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat ravinteikkaita, luonnollisia sekä turvallisia ja ne on valmistettu ilman geenimanipulaatiota, synteettisiä lannoitteita ja tuholaismyrkkyjä. Suosimme vegaanisia tuotteita, joiden valmistus on tapahtunut mahdollisimman ympäristöystävällisesti, kiertotalouden hengessä. 

 

Kuluneen vuoden aikana myimme 58 018 litraa ja 17 141 kiloa luonnonkosmetiikkatuotteita.

Puhtaita ja tehokkaita ravintolisiä

Ruohonjuuren ravintolisät ovat puhtaita ja siksi tehokkaita. Jokainen meille päätyvä ravintolisä on tarkistettu toimestamme niin taustoiltaan kuin ainesosiltaankin. Kelpuutamme valikoimiimme vain puhtaita ravintolisiä, joiden pääosassa komeilevat teho- eivätkä täyteaineet. Suosimme mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja eettisesti valmistettuja tuotteita - siksipä valikoimastamme löytyy esimerkiksi monia innovatiivisia vegaanisia vaihtoehtoja perinteisten eläinperäisten ravintolisien vaihtoehdoksi.


Kuluneen vuoden aikana myimme 44 230 kiloa ja 39 246 litraa ravintolisiä ja superfoodeja.


Ruohonjuuri lentoasema

Lentoaseman Ruohonjuuri-myymälä tuo luontoystävälliset valinnat helposti lentomatkustajien saataville.

Uusia myymälöitä: Lentoasema, Kuopion Matkus ja Raision Mylly

Viimeisen vuoden aikana myymäläverkostomme on laajentunut nopeasti. Toukokuussa avasimme pitkään odotetun myymälän Kuopion Matkuksessa, kesäkuussa esittelimme uuden Ruohonjuuri-myymälän Raision Myllyssä.

 

Syyskuussa taas avasimme uuden myymälän Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lentoaseman Ruohonjuuri-myymälän kautta pääsemme tuomaan luontoystävälliset valinnat miljoonien lentomatkustajien saataville: valikoimassa painottuvat luonnonkosmetiikka, luomuvälipalat,  helposti matkalle mukaan otettavat tuotteet sekä lahjaostaminen.

 

Tiesitkö? 14/17 myymälästämme sijaitsee rakennuksessa, jolla on LEED- tai BREEAM-sertifiointi. Näissä sertifioinneissa lasketaan ja arvioidaan rakennuksen kokonaisvaikutus ympäristöön.

 

Laitoimme hyvän kiertämään 

Viime vuonna juhlistimme 40-vuotista taivaltaamme lahjoittamalla 40 000 euroa Luonto-Liitolle metsien suojelutyöhön. Tänä keväänä jatkoimme yhteistyötä ja lahjoitimme 15 000 euroa kotimaisten metsien suojeluun. Luonto-Liiton metsäryhmä käyttää suurimman osan saamastaan lahjoituksesta kuntien ja seurakuntien metsien kartoituksiin, sillä näiden kartoitusten avulla voidaan suojella paljon enemmän metsiä kuin pelkästään niitä ostamalla. Tällöin yksityismetsänomistajat voivat saada METSO-korvausta, joka on yksi valtion keinoista torjua luonnon köyhtymistä yksityismetsissä.

 

Osta, me lahjoitamme -konseptissa valitsemme kuukausittain kohteen ja tuotteen, jonka tuotosta menee kokonaisuudessaan valitun järjestön tukemiseen. Vuoden aikana lahjoitimme yhteensä 9 052 euroa erilaisten järjestöjen toimintaan, joista voit lukea lisää täältä.

 

Yhdessä kohti kestävämpää maailmaa

Kun Ruohonjuuri perustettiin, sen ydinajatuksena oli vastuu tulevaisuuden sukupolville. Perustamisasiakirjaamme on vuonna 1982 kirjattu:

Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään.


Tänään tämä ajatus on ajankohtaisempi kuin koskaan: ilmastonmuutos, luontokato ja viherpesu ovat tulleet merkittäväksi osaksi arkeamme. Maailma tarvitsee edelleen pelastajia, ja me haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään ratkaisuja kestävämpään elämäntapaan. Ruohonjuuri toimii kestävän elämän edistäjänä ja moninkertaistaa positiivisen vaikutuksensa maailmassa myös tulevaisuudessa.


Tällä hetkellä Ruohonjuuri työllistää 236 henkilöä ja palvelemme yhteisöämme 17 myymälässä sekä kolmessa verkkokaupassa.


Ruohonjuuren omistus koostuu ympäristöjärjestöistä ja yksityishenkilöistä. Yhtenä suurimpana osakkeenomistajana ovat suomalaiset ympäristöjärjestöt YKY ry sekä Dodo ry. 

 

Kuvitus: Suvi Suitiala
Juuri-kuvat: Mona Salminen
Ruohonjuuren myyntidata on kerätty ajanjaksolta 1.10.2022 - 30.9.2023
Valikoiman sertifiointiprosentit: Ruohonjuuren vastuullisuuskysely 2020