Hirveää hapatusta!

Kysymys: Mitä yhteistä on kombuchalla, hapankaalilla, kimchillä, misolla, tempehillä, tabascolla ja ruotsalaisella hapansilakalla? Vastaus: kaikkia niitä on hapatettu!
Hirveää hapatusta!

Hapatetut elintarvikkeet ovat kivunneet suolistonsa hyvinvointia arvostavien keskuudessa suureen suosioon.

Hapatettujen ruokien ja juomien maku on omanlaisensa - no: hapan. Kaikkia maku ei ensipuremalta miellytä, mutta happamuudesta voi maistamiskertojen myötä oppia tykkäämään. Hapatetuissa elintarvikkeissa on maullisestikin erilaisia "vaikeusasteita" - hapansilakka on taatusti huomattavasti tempehiä haastavampi nakerrettava.

Hapatettujen eli fermentoitujen ruokien ja juomien nauttiminen on hyödyllistä hommaa: hapattamisen kerrotaan petraavan merkittävästi ruoka-aineiden ravitsevaa voimaa.

Fermentoidut herkut sisältävät probioottisia bakteereja - tämä on iso ilo ihmisen kokoinaisterveydelle.

Mitä fermentoidessa tapahtuu?

Kun esimerkiksi kaalista (joka luonnollisesti sisältään runsaasti erilaisia bakteereja ja sieniä) väsätään suolan ryydittämänä hapankaalia, alkavat bakteerit käyttää hyväkseen kaalin hiilareita. Nämä hiilihydraatit saavat bakteerit lisääntymään ja tuottamaan happoja, alkoholia ja hiilidioksidia.  Hapatettu kaali sisältää erityisen paljon maitohappobakteereja, koska fermentointi on luonut otolliset olosuhteet bakteerien lisääntymiselle. Myös kaalin ravitsemukselliset ominaisuudet sekä teveysvaikutteisuus on hapattamisen myötä noussut ihan uudelle tasolle.

Hapatettujen aatelia Ruohonjuuresta

HAPANKAALI JA KIMCHI

Valkokaalista valmistettava hapankaali lienee hapanherkkujen klassikko, jonka maku jakaa mielipiteitä tehokkaasti. Ruohonjuuresta löydät mm. Nordkrautin  herkulliset hapankaalit ja muut hapatetut vihannekset.

Kotimaisesta luomukaalista valmistettu, elävä ja tuore hapankaali - siinä on suomalaisen hapankaalituottaja Nordkrautin missio kiteytettynä. Nordkrautin hapatetut kaalit valmistetaan fermentoimalla ja ne toden totta ovat elävää ruokaa ehoimmillaan. Luonnollinen fermentointi säilöö ruoan ravintoaineet ja saa kehomme voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin.

Nordkrautin hapankaalit valmistetaan Juvalla Etelä-Savon maakunnassa, missä myös ainesosana paistatteleva luomukaali viljellään. Nordkrautin takana on joukko lajitovereitamme (“The Krautgirls and boys”, joita yhdisti aito rakkaus kotona valmistettuun hapankaaliin.

 

MISO

Miso on fermentoiduista aineksista valmistettu tahna, joka japanilaisessa keittiössä on perusmauste - jokaisen japanilaisen on laskettu mupeltavan misoa huimalla seitsemän kilon vuosivauhdilla. Ruohonjuuresta löytyy hapatettua misoa moneen junaan: kaikille niille ominaista kuitenkin on pastöroimattomuus ja monipuolinen soveltuvuus ruokien maustamiseen. Muista myös valmiit misokeitot - niistä on helppoa aloittaa!

KOMBUCHA

Probioottisia ominaisuuksia sisältävä kombucha on vitalisoiva terveysjuoma, joka tekee hyvää elimistöllemme ja maistuu mainiolta! Ruohonjuuresta löydät kombuchaa enemmän kuin Vilkkilästä kissoja. Maista ja ihastu!

TEMPEH

Fermentoiduista eli hapatetuista soijapavuista valmistettu tempeh sisältää kahmalokaupalla maitohappobakteereja, runsaasti proteiinia, rautaa ja kalsiumia. Indonesiasta kotoisin olevan tempeh sopiikin mitä mainioimmin kasvissyöjien ruokavaliota ryydittämään - mutta tottakai myös kaikille muiden ravinteikasta ja maukasta ruokaa arvostavien lautasille. Tempehiä voi käyttää salaateissa, wokkiruuissa tai tamarilla maustettuna paistaa öljyssä ja nauttia sitten sellaisenaan ravinteikkaana lisukkeena. Ruohonjuuresta löydät soijapavuista valmistettua tempehiä Yakson ja Tofumoonin sarjoissa ja mm. herneestä ja lupiinista valmistettuna Palkuaisen versioina.

Eikä tässä vielä kaikki! Muitakin hapatettuja herkkuja Ruohonjuuresta löytyy - tule ja tutustu apajiimme!