Helpotusta siitepölykauden oireisiin

Allergiat ovat elimistön puolustusjärjestelmän liian voimakasta ja epätarkoituksenmukaista toimintaa. Yleisimmät allergiaoireita aiheuttavia allergeeneja ovat siitepöly (heinänuha), pöly, tietyt metallit, eläinten karvat ja ruoka-aineet.
Kevät tuo keskuuteemme siitepölyallergiat. Jos niihin tahtoisi helpotusta, mitä kannattaisi tehdä ennaltaehkäisyn näkökulmasta?

Miten helpottaa oloa siitepölykaudella?

Siitepölystä johtuva oireilu on jaksottaista ja loppuu yleensä siitepölykauden päättyessä. Siitepölyallergia aiheuttaa nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita. Silmissä siitepöly aiheuttaa ärsytystä, punoitusta, kutinaa, kirvelyä ja kyynelvuotoa. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua ja oireena voi olla myös voimakas väsymys.  

Kevät tuo keskuuteemme muurarin, maalarin ja hanslankarin lisäksi myös siitepölyoireet. Jos niihin tahtoisi helpotusta, mitä kannattaisi tehdä, erityisesti ennaltaehkäisyn näkökulmasta?

- Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja terveys on tässäkin avainasemassa. Monipuolinen ravinteikas ruokavalio on hyvä perusta ja vitamiineista erityisesti D-vitamiini, B-ryhmän vitamiinit, C-, A- ja E-vitamiinit sekä sinkki ja magnesium ovat tärkeitä tukemaan elimistömme vastustuskykyä ja hyvinvointia haastavissakin olosuhteissa. Hyvät rasvahapot, esimerkiksi kalaöljy tai muu omega 3 -valmisteet ovat puolestaan olennainen osa terveellistä ruokavaliota, sillä rasvahapot vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen, mm. matala-asteiseen tulehdukseen. Välttämättömien rasvahappojen puutteen on kuvattu vaikuttavan mm. ihon kuntoon ja hermoston toimintaan, Ruohonjuuren ravintoterapeutti Eijaliisa Koivu opastaa.

Havupuu-uute on metsiemme aarre ja luonnollinen antioksidantti. Havupuu-uutteesta valmistettu havupuu-uutejuoma sisältää vahvan annoksen nuoren männyn kuoresta ja nilasta uutettuja antioksidantteja, jotka estävät vapaiden radikaalien toimintaa kehossamme. Vuoden 2021 terveystuote nauttiikin huikeaa suosiota elvyttävän eheyttävänä 100 % kasviperäisenä valintana! 

Rannikkomännystä antioksidantteja!

Pycnogenol eli rannikkomännyn kuoriuute sisältää kosolti antioksidantteja ja se tukee mm. hengitysteidemme toimintaa.  Pycnogenolin teho perustuu siihen, että se normalisoi immuunijärjestelmän reaktioita ja estää histamiinin purkaantumista tehokkaasti. Moni käyttääkin Pycnogenolia jopa ympärivuotisesti.

Mitä muita tuotteita voisi vielä suositella, jotta elo kääntyisi iloksi siitepölykauden ärsytysten keskellä?

- Luonnon omat antioksidantit on aina hyvä juttu. Rannikkomännyn kuoriuutteen eli Pycnogenolin lisäksi löytyy muitakin bioflavonoideja. Esimerkiksi Terranovan Kversetiini ja nokkonen ovat varsinainen tehotiimi! Nokkonen on hyvin ravinteikas kasvi, se sisältää esimerkiksi kaliumia, piitä ja C-vitamiinia. Nokkonen tukee hengitysteiden ja ihon hyvinvointia sekä vahvistaa vastustuskykyä ja tuo elinvoimaa. Kversetiini on mm. teessä esiintyvä flavonoidi, joka neutraloi haitallisia vapaita radikaaleja ja jolla on tulehdusoireita hillitsevä, hiussuonten haurautta vähentävä ja antihistamiinin kaltainen vaikutus. Mukana valmisteessa keikaroi vielä mustaseljan kukka ja kurkuma, jotka tukevat myös omalta osaltaan hengitysteitä ja vastustuskykyä.  Mustaseljaa voi toki nauttia myös mehuna, Eijaliisa muistuttaa.

- Hyvä nokkosen ja kalsiumin yhdistelmä on Urticalsinissa, jossa nokkonen ja kalsium hyödyt lyövät mainiosti kättä.

- Myös kverilla on oiva apu ärsytysten yllättäessä. Tässä valmisteessa kversetiinin kaverina häärii veripeippi ja plantago eli heinäratamo, joka myöskin tukee hengitysteitä ja vastustuskykyä. Erittäin hyvä kombo tukemaan kovia kokevaa kehoa!

On hyvä muistaa että avun saavuttamiseksi kaikkien tukivalmisteiden käyttö on hyvä aloittaa heti siitepölykauden alkaessa ja käytön oltava säännöllistä, Koivu ohjeistaa. 

Muita vinkkejä olon kohentamiseksi 

Kehon immuniteetistä kannattaa pitää huolta ja siten voimistaa oloaan. Puhdistuminen ja maksan tukeminen on myös tärkeää eli on hyvä pyrkiä syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa, välttämään lisäaineita ja lisäämään kasvisten, vihannesten ja marjojen määrää. Sokerin ja valkojauhotuotteiden määrää on hyvä vähentää sillä sokeri voi ylläpitää tulehduksia kehossa.

Myös päivittäisestä nenähuuhtelusta voi olla iso apu.

- Suolaveden joukkoon voit laittaa tipan seesamöljyä kosteuttamaan limakalvoja.  Olemassa on myös kosteuttavia nenäsuihkeita ja suolainhalaattori hengitysteiden oireita lievittämään. Silmätipoilla voidaan helpottaa silmien kuivuutta ja ärsytystä. Siitepölyallergioiden lisäksi on hyvä selvittää mahdolliset ruoka-aineallergiat jotka voivat pahentaa tilannetta tai aiheuttaa ristireaktioita. Huomioi myös, ettei allergisen talouden pyykkejä kannata kuivattaa ulkona siitepölyaikaan, ravintoterapeuttimme kertoo.

Siitepölyajan ulkopuolella voi tehdä siedätystä siitepölyllä tai hunajalla

- Huomioithan, että ensimmäisten siitepölyjen alkaessa pöllytä on syytä lopettaa siedätysmielessä nautitun hunajan ja siitepölyn käyttö. Suun kautta nautittu siitepöly voi antaa elimistölle samankaltaista siedätys-stimulanssia kuin ihon alle annettavat ruiskeetkin. Herkkien ihmisten on hyvä olla varovainen, jos he lähtevät siedättämään itseään omatoimisesti ilman ammattilaisen ohjausta, ravintoterapeuttimme neuvoo. 

Koivun siitepölylle monet ovat allergisia. Siitepölyallergia aiheuttaa nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita.

Terveysväitteiden perusteet / EFSA:
M-2008-1061 2476 - Pinus pinaster (Maritime Pine) - Vascular health
M-2008-1061 2477 - Pinus pinaster (Maritime Pine) - Respiratory health
M-2008-1061 3505 - Pinus pinaster Ait. Sub Sp. Atlantica French maritime pine barkä - Whole population Antioxidant properties
M-2008-1061 2498 - Urtica dioica (Nettle) - Respiratory health
M-2008-1061 2821 - Nettle - Bone, nails, hair
M-2008-1061 3834 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Invigoration of the body
M-2008-1061 3894 - Urtica dioica (Common Name : Nettle) - Immune health
M-2008-1061 4498 - Urtica dioica-Herb-Nettle - Skin Health
M-2008-1061 2134 - Sambucus nigra (Common Name : Elder) - Immune health
M-2008-1061 2136 - Sambucus nigra (Common Name : Elderberry) - Antioxidative properties.
M-2008-1061 2137 - Sambucus nigra (Common Name : Elderberry) - Respiratory health
M-2008-1061 4009 - Curcuma longa RHIZOME - Immunity. Antioxidant
M-2008-1061 4011 - Curcuma longa RHIZOME - Respiratory
M-2008-1061 3514 - PLANTAGO LANCEOLATA L. - Supports immune defences
M-2008-1061 3790 - PLANTAGO LANCEOLATA L. - Antioxidative
M-2008-1061 3791 - Plantago lanceolata L. (Common name: Ribwort plantain) - Respiratory health