Härkäpavusta puhtia päivään!

Ruohonjuuren asiakkaita ovat vuosikausia ravinneet Vihreä Härkä -sarjan härkäpapu- ja hernetuotteet. Niiden juuret juontavat 1980-luvulle, josta saakka Yli-Pihanperän maatilalla on viljelty erikoiskasveja. Vuonna 2008 Juha-Pekka Aikola osti tuon maatilan itselleen ja lähti uutterasti kehittämään kasvintuotantoa.
Härkäpavusta puhtia päivään!

- Aloitimme härkäpavun viljelyn vuonna 2014 ja kaikki juonsi juurensa yritysvalmennuksessa 2013 saatuun ideaan ruveta tekemään kasviproteiinituotesarjaa: Vihreää Härkää, Aikola muistelee.

Härkäpapu valikoitu monesta syystä tuotteiden raaka-aineeksi: pontimena oli halu parantaa maan rakennetta ja ottaa monipuolisempi viljelykierron käyttöön vihannesten yksipuolisen viljelyn vastapainoksi.

- Pääsyy on kuitenkin se, että haluan tuottaa ihmisille proteiinia, joka on terveellisempi vaihtoehto. Ja koska rakastan viljelyä ja uusia haasteita, päätin tehdä tuotesarjan, joka on mahdollisimman monipuolinen ja helppokäyttöinen, Aikola kertoo ja lataa samaan hengenvetoon homman olleen alussa “varsinaista umpihankihiihtoa”, jossa moni asia on pitänyt keksiä tyhjästä itse.

Aivan ensimmäinen Vihreä Härkä -tuote oli härkäpapurouhe, joka sai pian rinnalleen härkäpapujauhon.

- Jauho sai alkunsa perinteisessä puumyllyssä, Kyrössä. Kannoin itse säkin kerrallaan 1930-luvulta olevan kuorimakoneen ääreen ja aloitin pavun kuoren irrottamisen kauhallinen kerrallaan.

Kuorimakonetta säädettiin käsipelillä ruuvaten ja samalla kuulosteltiin korvakuulolla, että pavut juoksivat hyvin rööristä ulos!

- Sinänsä aika kultaa muistot, mutta se käsin tekemisen määrä oli 100 %!  Pysyi ainakin haba kunnossa siinä kohtaa, Aikola muistelee  myhäillen työteliästä alkua.

Vihreä Härkä -tuotteiden takana oleva ajatusmaailmansa perustuu kaikkien arvostamiseen: luonnon, toisten tuottajien ja ihmisten, jotka tuotetta syövät.

- Haemme tasapainoa, jossa kaikki voivat hyvin: luonnon monimuotoisuus kasvaa, kuluttajat saavat terveellistä ruokaa ja tuottajatkin saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään, jolloin he voivat ylläpitää ympäristöystävällistä tuotantoa.

- Lisäksi haluamme pitää suomalaista tuotantoa kaikilla tasoilla yllä ja monipuolisena. Emme myöskään ole heti kopioimassa jotain tuotetta, vaan pidämme enemmänkin siitä, että teemme itse jotain uniikkia, josta on aidosti hyötyä, Juha-Pekka Aikola sanoo.

Aikola kertoo keskittyvänsä härkäpaputuotteisiin, koska se on resurssitehokasta: “keskittymällä yhteen kunnolla, voidaan laatua nostaa pikkuhiljaa ylöspäin.”

Viljelijää ajaa voimakkaasti eteenpäin myös ajatus tuontisoijan käytön vähentämisestä, jotta ympäristön kuormitus pienisi ja maamme ruokaomavaraisuus kasvaisi.

Yhdessä ruokalusikallisessa Hippua on saman verran proteiinia, kuin yhdessä desilitrassa maitoa.

Aikolan oma suosikkituote on Hippu-härkäpapuproteiinihiutaleet:

- Helppo kuin mikä, aamupalalla ripotellaan jogurtin päälle tai käytetään ruuanlaitossa vaikka panerointiin, Aikola mainostaa ja lisää:

- Yhdessä ruokalusikallisessa Hippua on saman verran proteiinia, kuin yhdessä desilitrassa maitoa. Hippu on todellinen huipputuote: se taitaa olla yksi ensimmäisistä härkäpapuhiutaleista koko Euroopassa!

- Hippumme on saanut osan porukasta todella innostumaan. Ja paljon kehuja tulee myös gluteenittomasta härkäpapupastasta, jonka sisältämä proteiini on myös hyvinkin korkealla tasolla.

Asiakkaiden keskuudessa suosituin Vihreä Härkä -tuote onkin pasta - ehkä siksi, että se maistuu ihan tavalliselle pastalle ja kuitenkin sisältää proteiinia runsaasti. Ja taas kerran: härkäpapupasta on helppo kuin mikä!

Juha-Pekka Aikola puhuu rinta rottingilla härkäpavun hyötyjen puolesta - eikä lainkaan syyttä!

- Härkäpavun käytön lisäämiseen on monia syitä: se monipuolistaa ruokavaliota, siitä saa erilaisina tuotteita, joten käytön voi aloittaa matalalla kynnyksellä. Härkäpavun rasvan määrä on alhainen, joten energiaa siitä saa helposti, ilman rasvaa käytännössä - tarkkaa ruokavaliota noudattavat voivat täten helpommin säätää syömänsä rasvan määrä ja laatua. Härkäpavun maku on hieno maustettuna oikein - esimerkiksi couscousin tyylisenä lisäkkeenä yrteillä ja sitruunalla maustettuna härkäpapurouhe toimii herkullisena ja proteiinirikkaana lisukkeena, viljelijä listaa härkäpavun etuja.