Härkäpapua sarvesta!

Tiesitkö, että jo 1200-luvulta saakka pelloilla rehottanut härkäpapu on yksi Pohjolan vanhimmista viljelykasveista?
Härkäpapua sarvesta!

Pula-aikana härkäpapu kohosi korkeaan arvostukseen ja jopa elintärkeään asemaan runsaaan proteiinipitoisuutensa vuoksi. Kun elintaso sittemmin nousi, jäi köyhien aikojen murkinaksi leimautunut papu pikkuhiljaa unohduksiin. Tänä päivänä valtaosa maamme härkäpapusadosta jalostetaan valkuaisrehuksi, joka sitten tuupataan lypsykarjan turpaan. Koska varsinainen voimapapu on oikein oivallista ravintoa ihmisellekin, on nyt korkea aika ottaa härkäpapua sarvesta!

Härkäpapu - tuo fennovegaaninkin herkullinen hengenpidin omaa peräti 30 prosenttia proteiineja.

Ruohonjuuressa myytävät, Vihreä härkä -nimeä kantavat härkäpaputuotteet tulevat Littoisilta, Juha-Pekka Aikolan luomutilalta, jossa puhtipapu on kasvanut kolmen vuoden ajan. Härkäpavun viljelystä on hyötyä myös vihannesten ja juuresten kasvattamiselle: härkäpapu on typensitojakasvina osa viljelykiertoa ja sen jälkeen viljeltävät kasvit hyötyvät sekä maan rakenteen paranemisena että maahan sitoutuneen typen kautta.

- Härkäpavun viljely vaatii omat niksinsä, kuten kaikki viljely, mutta ei se sen vaikeampaa ole kuin mukaan maalaisjärjellä tehty homma, Aikola toteaa vaatimattomana. Juha-Pekka Aikolan mielestä härkäpavusta tekee loistojutun erityisesti sen monipuolisuus ruuanlaitossa. Härkäpapu sopiikin oikein oivallisesti käytettäväksi monenlaisiin murkinoihin aina pihveistä piirakoihin. - Sivuhyötyinä tulevat luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, tuontivalkuaisen korvaaminen kotimaisella vaihtoehdolla ja vähentynyt lannoitus- ja maanmuokkaustarve.


- Oikeilla viljelyvalinnoilla on monipuolisia ja -mutkaisia vaikutuksia sekä peltoon että ihmisiin joko suorasti tai epäsuorasti. Jokaista ruoaksi tuotettua kasvia tulee kunnioittaa raaka-aineena ja ottaa siitä paras hyöty irti niin ravitsemuksellisesti kuin viljelyteknisestikin, Ruohonjuuressa myytävät härkäpavut viljellyt Juha-Pekka Aikola pohjustaa.


Hänen oma suosikkituotteensa on gluteeniton härkäpapupasta joka on valmistettu kahdesta mainiosta raaka-aineesta: kotimaisesta tattarista ja kotimaisesta härkäpavusta.


- Tattarin hitaista hiilihydraateista on hyötyä esimerkiksi kakkostyypin diabetestä vastaan taistellessa ja härkäpavulla turvataan pastan proteiinipitoisuus, viljelijä valistaa.