Eteeriset öljyt ja lapset

Huoneilmaan tuoksutettuna eteeriset öljyt valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan: tuoksuhommissa niin lapset kuin lemmikkieläimetkin tulee huomioida aivan erityisesti. Lue tästä jutusta aromaterapeutti Liisa Seppälä-Cohenin vinkit eteeristen öljyjen käyttöön lapsiperheissä. 
eteeriset öljyt ja lapset ruohonjuuri
Eteeriset öljyt ovat nyt suuressa suosiossa, koska niin moni on huomannut niiden positiiviset vaikutukset hyvinvointinsa tuken. Jos eteerisiä öljyjä käytetään huoneilmaan tuoksutettuna esimerkiksi diffuusorin, tuoksulampun tai nebulisaattorin avulla, perheen pienimmät tulee huomioida. Kaikki öljyt eivät nimittäin sovi lasten haisteltaviksi - ainakaan suurina annoksina. Mitä käyttörajoituksia liittyy eteeristen öljyjen hyödyntämiseen lapsiperheissä? 

- Yleensä alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ei käytetä lainkaan eteerisiä öljyjä. Sääntönä on muutenkin se, että huoneilmaan tuoksutettuna eteeriset öljyt valitaan aina pienimmän tai heikoimman mukaan. Jos kotia halutaan tuoksuttaa diffuuserin avulla, käytetään silloin vain pienille lapsille sopivia eteerisiä öljyjä. Näitä ovat esimerkiksi laventeli, kamomilla, ruusu, ravintsara, niaouli, mandariini, eucalyptus radiata ja appelsiini, aromaterapeutti Liisa Seppälä-Cohen opastaa.

Eteeristen öljyn huoneilmaan tuoksuttelussa kannattaa aina pitää maltti mielessä - missään nimessä difuusoria ei pidä pitää pöhisemässä koko päivää - oli sitten huoneistossa lapsia tai ei. Kun aikuisille suositellaan diffuusorin kautta tuoksuttelua maksimissaan tunnin annoksissa, lasten kanssa ollaan vieläkin maltillisempi. 

- Lapsille sopivia eteerisiä öljyjä voidaan tuoksuttaa diffuusorin kautta 10-20 miinuutin ajan maksimissaan kolme kertaa päivässä, Seppälä-Cohen opastaa.

Lapsille sopivia eteerisiä öljyjä (laventeli, kamomilla, ruusu, ravintsara, niaouli, mandariini, eucalyptus radiata ja appelsiini) voidaan hyödyntää myös perheen pikkuväen ihoa hoidettaessa.  

- Esimerkiksi eteeristä kamomillaöljyä voidaan neljä tippaa kuuteenkymmeneen millilitraan manteli- tai jojobaöljyä ja käyttää tätä seosta hierontaan tai muuhun ihonhoitoon, aromaterapeutti opastaa.

Vähän isompien lapsukaisten ollessa kyseessä, eteeristen öljyjen osuutta suhteessa pohjaöljyyn voidaan hiukan nostaa: yli kolmevuotiaille 20 ml manteli- tai jojobaöljyä ja neljä tippaa eteeristä on usein varsin pätevä sekoitus.

Eteerisiä öljyjä ei missään nimessä kannata yliannostella: ihanteellisen hoitavan vaikutuksen aikaansaamiseksi usein vähemmän on enemmän - tai ainakin vähän liian vähän on paljon enemmän kuin vähän liian paljon.

eteeriset öljyt ja lapset ruohonjuuri

Mitä eteeriset öljyt ovat?Eteerinen öljy on on kasvin voimaa tiiviissä muodossa. Se on kasvin oma luonnonapteekki, jolla kasvi hoitaa ja korjaa itseään sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Eipä olekaan ihme, että eteeriset öljyt hoitavaa voimaa ja aisteja hemmottelevia tuoksuja tulvillaan.

Eteeriset öljyn sopivat lempeään, luonnonmukaiseen itsehoitoon. Monikäyttöisiä öljyjä voidaan hyödyntää niin mielialan jeesimiseen, ihon hoitoon, desinfiointiin, flunssan oireiden helpottamiseen kuin tunnelman luomiseen tai vaikka pyykinpesuun. 

Osa eteerisistä öljyistä on niin vahvoja, etteivät niitä suositella pienille lapsille lainkaan. 

- Alle 6-vuotiaille eteerisistä öljyistä esimerkiksi piparminttu, rosmariini, timjami, basilika, eucalyptus globulus, mustakuusi, kataja ja seetripuu ovat liian vahvoja, aromaterapeutti neuvoo.

Kouluikäisestä lähtien voidaan Seppälä-Cohenin mukaan käyttää pieninä annoksista tarpeen mukaan myös edellä listattuja öljyjä - vaikkakin aromaterapeutti korostaa lapsiperheissä yleensä pärjättävän mitä mainioimmin myös lapsille paremmin sopivilla öljyvalinnoilla, joihin esimerkiksi kuuluvat varsin monikäyttöiset laventeli ja appelsiini.

Diffuusorin ja nebulisaattorin erot eteeristen öljyjen tuoksuttelussa- Diffuuserin käyttö hyödyntää koko perhettä esimerkiksi flunssa-aikaan. Sen lisäksi voidaan hieroa laimennettua öljyä (eteeristä öljyä sekoitettuna jojoba- tai manteliöljyyn) vaikkapa jalkapohjiin, vatsaan tai rinnan päälle.

- Kouluikäisille lapsille voidaan suositella flunssa-aikaan höyryhengitystä ryyditettynä esimerkiksi 1-2 tipalla niaoulia tai ravintsaraa.

Myös lapsiperheissä voidaan siis hyödyntääsekä ultraäänidiffuuseria että nebulisaattoria. Ultraäänidiffuuseria, jossa eteeriset öljyt sekoittuvat vesihöyryyn, voidaan pitää pöhisemässä pidempiä aikoja kuin nebulisaattoria, josta tuoksut leijailevat huoneilmaan vahvempina.

- Nebulisaattorissa ei käytetä lainkaan vettä, joten se on vaikutuksiltaan huomattavasti terapeuttisempi. Nebulisaattorista eteerinen öljy haihtuu ilmaan pieninä mikrohiukkasina ja vaikutus on vahvempi, Seppälä-Cohen kertoo.

Selvää on, että sekä tuoksutettava on öljy että tuoksutuksen kesto säädetään aina pienimmän haistelijan mukaan.
eteeriset öljyt ja lapset ruohonjuuri

Eteeriset öljyt ovat monikäyttöisiäEteeristen öljyjen käyttötapojahan on lukemattomia aina hierontaöljyn vahvistamisesta jalkakylpyihin ja pyykinpesuhommiin. Mitkä eteeristen öljyjen käyttötavat sopivat mielestäsi parhaiten lapsiperheille ja miksi?

- Diffuuserissa tai tuoksulampussa haihdutettuna eteerinen öljy hyödyttää koko perhettä, kun taas eteerisellä öljyllä ryyditetyssä hieronnassa vanhemman ja lapsen suhde syvenee, kehot rentoutuvat ja verenpaine laskee. Hauteina käytettynä eteeriset öljyt voivat lievittää kipua ja kuumetta, aromaterapeutti opastaa.

Tärkeää on muistaa, ettei eteeristä öljyä laiteta koskaan laimentamattomana lapsen iholle. Eteeriset öljyt sekoitetaan aina pohjaöljyyn (esimerkiksi manteli- tai jojobaöljyyn) - jo muutama tippa riittää hyvin.

Eteerisistä öljyistä on iloa myös pyykkivuorikiipeilijöille:

- Myös viimeisessä pyykin huuhteluvedessä eteeriset öljyt tuovat ihanaa tuoksua synteettisten huuhteluaineiden sijaan.

Siivouksessa puolestaan esimerkiksi edullinen lavandiini on oiva desinfioija ja tuoksun tuoja. Arjen aromaterapiaa kukkeimmillaan!