Essentuki-kivennäisvesi – satoja vuosia hyvinvoinnin lähteellä!

1800-luvulla löydetyn lähteen vedet tekevät hyvää vielä tänäkin päivänä. Essentuki- kivennäisvesillä on runsaasti hyvää tekeviä vaikutuksia sisältämiensä kivennäis- ja hivenaineiden ansiosta. Näistä kivennäisvesistä haetaan tukea niin painonhallintaan, vatsan toimintaan kuin kauneuteenkin. Lue lisää blogistamme!
Essentuki-kivennäisvesi – satoja vuosia hyvinvoinnin lähteellä!

Essentuki-4 ja Essentuki-17 kivennäisvedet ovat peräisin mineraalilähteistä, jotka sijaitsevat nukkuvan Elbrus (Euroopan korkein tulivuori) tulivuoren liepeillä. On arvioitu, että kestää jopa 800 vuotta, ennen kuin sulaneet jäätiköt ja sadevesi kulkevat kivien, kivettyneen tuhkan ja laavan läpi, puhdistuen ja keräten ainutlaatuisen tasapainon suoloja ja mineraaleja.

Legendan mukaan lähteet löysivät alun perin vuonna 1811 kasakkojen sotilasjoukot, jotka huomasivat, että heidän hevosensa pyrkivät livahtamaan leiriltä virkistääkseen ja palkitakseen itsensä lähteiden kivennäisvedellä. Löydön jälkeen paikasta tuli nopeasti suosittu lääketieteellinen matkailukohde, koska huomattiin, että Essentuki-kivennäisvedellä on erilaisia parantavia vaikutuksia. Vuonna 1848 ensimmäinen pullo valmistettiin keisarillisen hovin pöytävedeksi, nykyään "Holding Akva" on ainoa Essentuki-4: n ja -17: n laillinen valmistaja. Yhtiö perustettiin vuonna 2017 yhdistäen kolme tuotantolaitosta yksityiseltä ja julkiselta puolelta ja tuotteilla on elintarviketurvallisuusviraston standardi ISO 22000:2005. Yrityksen filosofiana on toimia vastuullisena ja rehellisenä välittäjänä luonnon ja ihmisen välillä.

Essentuki-kivennäisvedet blogi

Mikä tekee Essentuki -kivennäisvesistä erityisiä?

Mineraalivesien Essentuki-4 ja Essentuki-17 vaikutuksia on tutkittu jo vuosia Pyatigorsk Balneologian tieteellisen tutkimuslaitoksen tutkimuksilla.

Essentuki-4 ja -17 sisältävät yli 30 välttämätöntä mikro- ja makroravintoainetta, joita ei ole lisätty keinotekoisesti. Suurimmat ovat kuitenkin: kalium, magnesium, kalsium, sulfaatit, hydraatit, kloori, natrium, boori. Tavalliseen hanaveteen verrattuna Essentuki 4 ja 17 palauttavat paljon tehokkaammin kehon vesi-suola-tasapainon laajojen fyysisten harjoitusten, saunan, alkoholin käytön ja paasto-ohjelmien jälkeen.

Essentuki-kivennäisvedet antavat myös hyvän vastineen erilaisille ravintolisille ja niihin tulisikin suhtautua samalla tavalla. Kivennäisvesien mineraalitaso on suhteellisen korkea ja niitä ei kannata lipitellä mielin määrin. Päivittäiset enimmäisannokset ovat 500 ml (Essentuki 4) ja 250 ml (Essentuki 17). Munuaisongelmista kärsivien ei kannata juoda ensinkään kivennäisvettä. Yli 12-vuotiaat lapset voivat nauttia kivennäisvedestä, mutta sitä pienempien kanssa kannattaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista.

Essentuki-mineraalivesien sisältämillä kivennäis- ja hivenaineilla on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme.

Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää elektrolyyttitasapainoa, edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa, sekä normaalia proteiinisynteesiä. Magnesium edistää myös normaaleja psykologisia toimintoja ja luuston ja hampaiden pysymistä normaalina. Se osallistuu myös solujen jakautumisprosessiin.

Kalsium edistää normaalia veren hyytymistä ja normaalia energia-aineenvaihduntaa. Se edistää lihasten normaalia toimintaa sekä normaalia hermovälitystä. Kalsium edistää myös ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa ja osallistuu solujen jakautumis- ja erikoistumisprosessiin. Se on tarpeellinen luuston ja hampaiden pysymiselle normaaleina.

Kalium edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa, sekä verenpaineen pysymistä normaalina.

Essentuki-kivennäisvedet blogi

Essentuki-kivennäisvesi ja vatsan toiminta

Hyvinvoivassa vatsassa ei kipristele eikä ruokatorvessa polttele. Olo on mukavan kevyt ja ruokakin maistuu ja sulaa normaaliin tapaan. Vääränlainen ruokavalio kuormittaa liikaa ruoansulatuskanavan elimiä, erityisesti vatsaa, maksaa ja haimaa.

Ainutlaatuisen koostumuksensa vuoksi Essentuki-kivennäisvesi vaikuttaa positiivisesti ruoansulatuskanavaan ketjureaktionomaisesti. Ensin se ikäänkuin ärsyttää suun limakalvon reseptoreita, mikä johtaa syljen määrän lisääntymiseen, joka taas vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan. Mitä kauemmin vesi vaikuttaa suuontelon etuosan limakalvoon, sitä voimakkaammin se vaikuttaa vatsaan. Siksi vatsan erityksen ja liikkuvuuden parantamiseksi kivennäisvettä kannattaa juoda hitaasti pieninä kulauksina. Veden lämpötilalla on myös vaikutusta.

Essentuki-4 sopii tukemaan vatsan hyvinvointia jokapäiväisessä elämässä, kun taas Essentuki-17 sisältää voimallisemmin mineraaleja, joten sitä voi hörppiä enemmänkin kuuriluonteisesti silloin kun vatsa ilmaisee epätyytyväisyyden merkkejä.

Essentuki-kivennäisvesi-blogi

Essentuki, liikakilojen torjunta ja urheilu

Essentuki-mineraalivesien sisältävät kivennäisaineet auttavat toden totta painonhallinnassa ja ovat mainioita urheilujuomia! Kivennäisveden kulauttelu vie nälän tunnetta, raikastaa ja aktivoi elimistöä kulkiessaan kaikkien ruoansulatukseen vaikuttavien elimien läpi. Kalsium edistää lisäksi ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa. Magnesium ja kalsium edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä lihasten normaalia toimintaa ja magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, mikä helpottaa kuntoilun aloittamista ja tukee jatkossa rankemmissakin treeneissä kun pääsee vauhtiin! Kivennäisvettä voi kulautella sekä urheilusuorituksen aikana, että sen jälkeen 1-2 lasillista riippuen intensiivisyyden määrästä.

Essentuki ja kauneus

Essentuki -kivennäisvesi vaikuttaa myös kauneuteen – hyvä nesteytys on kauneudenkin kulmakivi! Kivennäisvesi täydentää hikoillessa menettämiämme kivennäis- ja hivenaineita ja ylläpitää myös optimaalista nestepainoa. Ihon kimmoisuus ja nuorekkuus riippuu suurelta osin käytetyn nesteen määrästä ja koostumuksesta. Moni huomaakin nuupahtaneesta ihostaan, että nyt on nestetankkaus jäänyt liian vähälle huomiolle!

Sisäinen hyvinvointi ja terveys näkyy myös ulkoisena kauneutena. Luonnollisesti myös hiukset rakastavat mineraaleja ja sisäistä kosteutusta!
Mineraaleista erityisesti sinkki tunnetaan kauneutta tukevista ominaisuuksistaan, siellä se edistää hiusten, kynsien ja ihon pysymistä normaalina.

Essentuki-kivennäisvesien käyttö eri tilanteissa

Painon hallintaan: 3 kertaa päivässä 20–30 min ennen ruokailua, 200–250 ml huoneenlämpöistä (18−22°С), hitaasti kulautellen, hiilihapollisena
Vatsan miellyttämiseen: Essentuki-4 samalla tavalla, mutta lämpimänä (35–40 °C) ja ilman hiilihahppoja
Vinkki: Hiilihappojen karkuuttaminen on helppoa, riittää kun avaat korkin noin 40-60 min ennen nauttimista ja sekoittelet vettä teelusikalla. Veden lämmitys tapahtuu niin,että asetat lasin muutamaksi minuutiksi astiaan, jossa on kuumaa vettä – teet siis vesihauteen. Kun kivennäisvettä kuumennetaan, ylimääräiset kaasut poistuvat hyvin.
Ähkyyn: Essentuki-4 tai Essentuki-7, molemmat käy. Kulauttele noin 30-60 min ennen raskasta ateriaa 150 – 250 ml määränä, huoneenlämpöisenä tai lämmitettynä 37–40 °С asti.

Kuten ravintolisissäkin, niin näissä kivennäisvesissä pätee sama tuttu juttu: Annostus pakkauksen ohjeen mukaan. Huomaathan ystävällisesti, että ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Tiedäthän myös sen, että tämäkään tuote ei tokikaan korvaa monipuolista ruokavaliota (muista pureskella hyvin ja syödä muutenkin tietoisesti) eikä muita terveellisiä elämäntapoja. Säilytäthän visusti tämän tuotteen pienen lasten ulottumattomissa.