Eroon makeanhimosta – miksi sokerilakko ei kannata?

Teitkö lupauksen syödä vähemmän sokeria – tai olla jopa nauttimatta siitä lainkaan?
Eroon makeanhimosta – miksi sokerilakko ei kannata?

Tähän aikaan vuodesta moni tavoittelee terveellisempiä elämäntapoja, mikä näkyy muun muassa karkki- ja herkkulakkoina sekä kuntokuureina. Valitettavan usein kyse on kuitenkin vain hetkellisistä muutoksista, jonka jälkeen palataan sokerin äärelle – ehkä jopa korkojen kera.

Terveellisten elämäntapojen tavoittelemisessa ei ole mitään väärää. On kuitenkin tärkeää tehdä se tavalla, joka tuottaa pysyviä ratkaisuja hetkellisten kuurien sijaan. Työssäni diplomiravintoneuvojana saan usein turhautuneita kysymyksiä siitä, mitä tehdä, kun makeanhimo vie kerta toisensa jälkeen mukaansa ja pilaa hyvin alkaneen elämäntaparemontin.

Voin samaistua tuohon tunteeseen hyvin, sillä itse elin vuosia sokerikoukussa ja epäonnistuneiden karkkilakkojen kierteessä. Luulin olevani parantumaton sokerihiiri ja tuomittu kärsimään makeanhimosta lopun elämäni. Nykyisin voin kuitenkin ilolla todeta, että olin väärässä. Erehdysten kautta löysin viimein menetelmät, jotka veivät voimakkaan makeanhimon mennessään, ja jotka ovat pitäneet sokeriset mieliteot loitolla – nyt jo kymmenen vuotta.

Nuo menetelmät eivät sisältäneet lakkoja tai kuureja. Tässä artikkelissa haluan jakaa yleisimmät syyt, miksi sokeri- ja herkkulakot eivät toimi sekä rohkaista aloittamaan elämäntavan, jonka avulla makeanhimo voi väistyä.

5 syytä, miksi karkki- ja herkkulakot epäonnistuvat 

1) Lakkoon sisältyy lähtökohtaisesti ajatus määräajasta; se alkaa ja loppuu. Kun lakon viimeinen päivä koittaa, on hyvin todennäköistä, että sokeriherkut vetävät takaisin luokseen. Ne voivat tuntua ansaitulta, koska lakko on onnistuneesti takana. Ei ole myöskään tavatonta lakon aikana suunnitella, millä kaikilla herkuilla itsensä haluaa lakon jälkeen palkita. Valitettavasti tuloksena on mitä todennäköisimmin herkkuöverit ja usein myös paluu sokerikierteeseen ja makeanhimoon, josta on vaikea päästä irti. 

2) Moni lähtee tavoittelemaan herkuttomuutta itsekurin ja itsesyytösten vimmalla. Takaraivossa jyskyttää ajatus nopeasta ryhtiliikkeestä, jonka toivotaan tuovan tuloksia tehokkaasti. Tehokkuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita toimivaa – vaan päinvastoin. Alkuinnostuksen kadottua hommasta tulee tervassa rämpimistä ja sokeriton elämä tuntuu rangaistukselta. Lopulta koetaan ”repsahdus”, ja tappiomielialassa palataan sokerin äärelle kaksin käsin. Pelihän on menetetty, eikä mitään ole enää tehtävissä. Sokeriövereiden jälkeen vannotaan jälleen herkkulakon nimeen ja kierre alkaa alusta. 

3) Herkkulakoissa on tyypillistä keskittyä sokerin karsimiseen ilman, että tilalle tuodaan ravitsevaa ruokaa ja hyvää energiatasoa ylläpitävää vatsantäytettä. Valitettavasti se johtaa helposti liian vähäiseen syömiseen, mikä saa makeanhimon nostamaan päätään – ennemmin tai myöhemmin. Kyse on aivan luonnollisesta reaktiosta; liian suuressa energiavajeessa elimistö alkaa huutaa nopeita kaloreita – ja niitähän sokeri tarjoaa. Kyse on ihmislajin selviytymiseen tähtäävästä, elimistön luonnollisesta reaktiosta – eikä suinkaan heikosta itsekurista. 

4) Lakkoiluun sisältyy helposti ajatus pelkästä ruokavaliota. Fakta kuitenkin on, että vääränlainen ruokavalio on vain yksi makeanhimon osatekijöistä. Ruokavalion “siivoaminen” harvoin riittää pääsemään – saatikka pysymään – irti makeanhimosta. Ruokavaliolla on toki merkitystä, mutta lakoissa sille annetaan usein kaikki painoarvo. Sen sijaan muut makeanhimon osatekijät, kuten tunnesyöminen, stressi, univaje ja suoliston huono kunto jäävät käsittelemättä. 

5) Lakkoja ajavat helposti lyhytnäköiset motiivit, kuten esimerkiksi joulukilojen karsiminen nopeasti, kaapissa odottavat tavoitefarkut, ahdistava olo herkkuövereiden jälkeen, sosiaalinen paine (”koska kaikki muutkin”) tai ajatus ansaita lakolla tulevan kesän herkuttelut. Moni ajattelee sokerittomuutta myös pakkona; ”pitäisi lopettaa herkuttelu”, ”täytyy elää terveellisesti”, ”en saa ikinä enää kajota sokeriin”. Valitettavasti tuollaiset motiivit ja lähestymistavat vain ruokkivat negatiivista mielialaa. Niistä käsin on mahdotonta rakentaa järkeviä toimintatapoja ja pysyviä ratkaisuja. Täten lakkoilu alkaa tuntua vastatuuleen tarpomiselta ja menettää tehonsa.

Mitä karkkilakkojen tilalle?

Lakko voi toki olla hyvä alkusysäys, joka saa tarttumaan toimeen sokerin vähentämiseksi. Tähän saakka luettuasi tiedätkin jo, millä tavoin toteutettuna lakot epäonnistuvat, ja mitä ei ainakaan kannata tehdä. Niiden sijaan voit lähteä kohti onnistumista näiden askeleiden avulla:

- Ota tavoitteeksi turhan sokerin vähentäminen pitkällä tähtäimellä. Joillekin toimii kaiken lisätyn sokerin välttäminen, toisille kohtuuden opettelu. On linja kumpi tahansa, on tärkeää valita toimia, joita on realistista ja motivoivaa toteuttaa aivan tavallisessa arjessa, päivästä ja kuukaudesta toimeen. Tällöin muutos alkaa juurtua elämäntavaksi, eikä lakoille ole enää tarve.

- Varmista oma tahtotilasi. Ennen aloittamista on tärkeää tehdä itselle selväksi, miksi muutoksen tekeminen on tärkeää. Syy on motivoiva silloin, kun se kantaa hetkellistä palkintoa pidemmälle ja tuo tullessaan hyvinvointia jokapäiväiseen arkeen. Kannattavia motiiveja voivat olla esimerkiksi halu saada lisää energisyyttä ruuhkavuosien keskelle, temppuilevan vatsan ja suoliston rauhoittaminen tai vaikkapa tavoite toimia innostavana esimerkkinä omille lapsille.

- Keskity syihin sen sijaan, että paikkailisit vain oireita. On tärkeää pysähtyä miettimään, mistä liiallinen sokerin syöminen johtuu. Onko se vain tapa vai onko taustalla makeanhimoa, joka juontaa juurensa esimerkiksi suolistomikrobiomin epätasapainoon, taipumukseen säädellä tunteita herkkujen avulla, vajeeseen joistakin ravintoaineista, epäsäännölliseen ateriarytmiin tai sokerisiin makumieltymyksiin, jotka on opittu jo lapsena. Usein taustalla on monia syitä, jotka myös liittyvät toisiinsa. Syiden ja niiden muodostaman kokonaisuuden hahmottuessa on makeanhimon kierre mahdollista purkaa.

- Hyväksy inhimillisyys. On epärealistista vaatia itseltä sataprosenttista suoriutumista ja virheettömyyttä. Heikommat hetket ja takapakit ovat luonnollinen osa prosessia, ja ne toimivat loistavina oppeina jatkoon. Täydellistä suoristusta ei ole olemassakaan, eikä sellaiseen kannata pyrkiä. Mieti, mikä on omassa elämäntilanteessasi realistista ja huomaa, mikäli liian tiukat kiellot tekevät mieliteoista vain entistä voimakkaampia.

- Valitse terveellisemmin, koska arvostat itseäsi – et sen vuoksi, että voisit alkaa arvostaa itseäsi. Negatiivisuudesta käsin on mahdotonta rakentaa mitään hyvää – etenkään pidemmällä tähtäimellä. Sen sijaan kun arvostat kehoasi, haluat tarjota sille parasta. Se tapahtuu hyvää tekevien valintojen kautta, eikä suinkaan kurittamisen, itsesyytösten ja epäinhimillisten dieettien voimalla. 

Lue lisää! Tämän jutun kirjoittajan, diplomiravintoneuvoja ja sosiologi, VTM Leeni Viion tietokirja “Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta” ilmestyi tammikuussa 2021. Ruohonjuurestakin löytyvä opus ohjaa pysyvään elämänmuutokseen selvittämällä, mistä makeanhimo johtuu, mikä sitä pitää yllä ja mikä saa sen tiukentamaan otettaan, kun kaikki keinot on jo kokeiltu. Kirja tarjoaa tutkittuun tietoon ja testattuun käytäntöön perustuvia työkaluja makeanhimon karkottamiseen ja ennaltaehkäisemiseen. Teoksessa on myös kattavasti tietoa sokerikoukusta, sokerin haittavaikutuksista ja sokerin korvaamisesta terveellisemmillä vaihtoehdoilla.

Blogi: www.leeniviio.com Instagram: @leeniviio