Ekopesuaineet mökillekin mukaan

Puhdasta jälkeä luontoa likaamatta! Etenkin kesämökille kannattaa putsareikseen valita ekopesuaineet ja luonnonshampoot, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän.
Ekopesuaineet mökillekin mukaan

Markettien pesuainehyllyillä riittää valikoimaa eikä tavaranpaljouden keskellä kahlatessa ole aina helppoa tietää, mitkä pesuaineita ovat ekologisia ja mitkä taas pelkkää viherpesua. Myös ympäristömerkkien viidakko on melkoinen eikä kaikkiin merkkeihin ole edes uskominen.

Ruohonjuuressa huolta pesuainepahiksiin törmäämisestä ei ole, koska asiakaslupauksemme mukaisesti hyllyjämme notkuttavat vain hyvät tuotteet - tämä pätee luonnollisesti myös pesuaineisiin. Mökille mukaan sopivat Ruohonjuuren valikoimista siis aivan kaikki pesuaineet. Raaka-aineminimalistit suosivat Ole Hyvä -sarjan tuotteita tai vielä niitäkin simppelimpiä marseille-saippuoita tai mustia saippuoita tai niihin pohjautuvia puunaustuotteita.

Mikä sitten tekee pesuaineesta tai shampoosta ympäristöystävällisen? Ainakin biohajoavuus. Biohajoavuudella tarkoitetaan sitä, että ainesosat hajoavat luonnollisten prosessien tuoksinassa luonnossa kemiallisesti. Monet suurten brändien merkkipesuaineista sisältävät “pahisaineita” (kuten zeoliittia, optisia kirkasteita tai fosforia), jotka eivät hajoa luonnossa vaan jäävät sinne kuormittamaan ympäristöämme. Tällaisista “pahisaineista” voit lukea lisää tämän jutun lopusta.

Ekopesuaineissa ja -shampoissa pyrkimyksenä on simppeliys: mitä vähemmän ainesosia, sen parempi ja turvallisempi. Vahvasti peseviä tensidejä käytetään ekopesuaineissa vain niin vähän kuin on tarpeen eikä muitakaan aineita tuupata puteleihin turhan takia. Peruspesuaineisiin nähden logiikka on täysin erilainen: marketpesuaineissa pitkällä ainesosalistalla pyritään vaikuttamaan mielikuvaan ultimaalisesta pesutehosta ja esimerkiksi vaahdottavat aineet ovat yksi putsausteollisuuden suurista harhoista. Vaahtoamisella ei ole pesutehon kanssa mitään tekemistä, mutta runsasvaahtoisuus luo visuaalisen vaikutelmansa vuoksi mielikuvaa supertehokkaasta puunaustuotteesta.

Säästä luontoa - annostele oikein!

Erittäin olennaista pesuaineiden käytössä on annostelu. Usein pesuaineta lotrataan ihan liian isoja määriä - ja aivan turhaan! Etenkin astianpesuaineiden saralla liiallinen annostelu huonontaa pesutulosta, tuhlaa rahaa ja kuormittaa luontoa ihan turhaan. Tiskatessa tippa siis ihan oikeasti riittää: annostus on 3-5 MILLIlitraa viiteen tai kymmeneen litraan vettä. Ruohonjuuren ekopesuaineet ovat siis riittoisia valintoja: hyvää ainetta käytetään pisara kerrallaan!

Ekopesuaineet ovat fiksu valinta - etenkin kesämökkiolosuhteissa

Moni mökki sijaitsee perustaloja alkeellisimmissa olosuhteissa eikä ole aina liitettynä esimerkiksi kunnolliseen viemärijärjestelmään tai juoksevan veden verkostoon. Koska vedenpuhdistamot eivät siis jokakolkassa pelasta kuormituspinteestä, kannattaa kesämökillä aivan erityisesti suosia ekopesuaineita.

Vaikka Ruohonjuuressa myytävät ekopesuaineet ovatkin ympäristöystävällisiä, kannattaa pesuvedet aina imeyttää maan kautta. Tukan peseminen järvessä shampoolla on toki romanttista, mutta järkevämpää on hoitaa homma kuivalla maalla tai mökin pesutiloissa. Ekopesuaineilla tiskatessa voi pesuvedet huoletta heivata pöpelikköön, ellei viemärijärjestelmää omalla mökillä ole.

Ekopesuaineet ovat iho- ja ympäristöystävällinen valinta

Myös ihonhoidollisesta näkövinkkelistä vilkuillen ekopesuaineita ja luonnonshampoita kannattaa todellakin suosia. Esimerkiksi Ruohonjuuressa myytävissä Ole Hyvä -sarjan ekopesuaineissa ja hygieniatuotteissa pyritään INCI-minimalismiin: niissä mahdollisimman vähän raaka-aineita, jotta tuotteet kuormittaisivat ympäristöä niin vähän kuin mahdollista. Minimaaliset ainesosalistat tekevät myös tuotteista tavallista turvallisempia sekä käyttäjänsä että ympäristön kannalta. Ole Hyvä -tuotteissa on pesevä ja hoitava ainesosa + eteerinen öljy ja vettä - eipä juuri muuta.

Sarjan hygieniatuotteissa käytetään peseviä tensidejä niin vähän kuin mahdollista, jotteivät tuotteet pesisi “liikaa” tai kuivattaisi ihoa. Mietoa putsausta arvostaa myös ihon oma bakteerikanta - kuten hyvin tiedetään, iho on ihmisen suoja maailmaa vastaan ja iso osa vastustuskyvystämme on kirjaimellisesti iholla. Koska hyvinvoiva iho on tärkeä osa elimistömme puolustusjärjestelmää, kannattaa etenkin kesällä ottaa metsämöyrinnästä kaikki ilo irti!

Nykyisin puhutaankin paljon siitä, miten ylihygieenisyys on saanut vastustuskykymme rapautumaan: mm. sen vaikutuksesta olemme ehkä allergisempia kuin koskaan. Tutkittua on, että maaperässä muhivat bakteerit rikastuttavat suolistoflooraamme vahvistaen immuniteettiamme ja vaikuttaen positiivisesti myös mielialaamme. Puutarhahommat, metsissä möyriskeleminen, ruohikolla makoilu, paljain jaloin käpeksiminen ja lemmikkieläinten paijailu tekevät hyvää suolistollemme - ja sitäkin kautta myös mielellemme. Hoitavat luontopuuhat kannattaa sallia myös perheen pikkuväelle.

Liika hygieenisyys ei siis kannata: kodin pintojen ahkera desinfointi saattaa kääntää kelkan ei-toivottuun suuntaan. Hygieeninen kannattaa olla siis oikeissa asioissa: kädet on järkevää pestä huolellisesti esimerkiksi ihmispaljoudesta kotiin palattuaan tai oltuaan tekemisissä flunssaoireisen kanssa. Kohteliasta on myös suojata muita omilta pärskeiltään: hihaan aivastaminen kannattaa.

Ekopesuaineet ovat valinta suolistomikrobiston parhaaksi

Kemikaalikuorman keventäminen on hyväksi niin ihmiselle kuin ympäristöllekin. Jos tiskaat astiat, pyyhit pöydän tai syöt säilöntäaineita sisältävää ruokaa, tulet köyhdyttäneeksi suolistosi bakteerikantaa. Eineksiin tai esimerkiksi pitkäpäiväyksisiin leipiin nakatut säilöntäaineet estävät tuotteissa mikrobien kasvua ja jatkavat hommansa myös ihmisen vatsan kautta suolistoon päädyttyään. E-koodien tiiraileminen ja mahdollisimman aidon sapuskan suosiminen onkin suolistoystävällistä toimintaa - selvähän se!

Suoliston tuikitärkeää bakteerikantaa köyhdyttää myös kationisia tensidejä sisältävien kodinpesuaineiden ja hygieniatuotteiden käyttäminen. Tervettä ihoa suojelee sen pinnalla rehottava runsas bakteerikanta. Jos ihoa pestään säännöllisesti kationisia tensidejä sisältävillä aineilla, ihoa suojaava bakteerikanta köyhtyy. Positiivisesti varautuneet kationiset tensidit tarraavat negatiivisesti varautuneeseen ihoon eikä niitä saa edes huuhdelluksi pois vedellä. Useiden pesukertojen myötä kationisten tensidien kerros iholle kasvaa entisestään. Ihon (ja sitä kautta myös suoliston) bakteerikantaa häiritsevät kationiset tensidit tunnistaa tuotteiden ainesosaluetteloissa nimistä “ammonium tai amino”.

Ekopesuaineiden suosiminen onkin perusteltua puuhaa sekä ympäristön että oman terveytensä kannalta. Esimerkiksi oliivi- tai kookosöljypohjaiset pesuaineet (kuten vaikkapa marseille-saippua) sisältävät anionisia tensidejä, jotka huuhtoutuvat pois iholta eivätkä muutenkaan vaurioita mikrobistoa.

Shampoopala vai nestemäinen shampoo - siinäpä vasta pulma!

Ruohonjuuren kaikki tuotteet ovat hyviä sekä ihmisen ja ympäristön kannalta: suurta väliä ei siis ole, päädytkö hankkimaan mökkikumppaniksesi pesutuotetta palana vai nestemäisessä muodossa.

Palamuotoisten tuotteiden etuna on se, että vedettöminä ne ovat sangen tiivistä tavaraa. Pieneen määrään ovat sullotut kaikki pesevät ja hoitavat ainesosat ja siksi palamuotoiset tuotteet eivät paljoa paina tai vie tilaa.

Pesuaineiden pahisaineet - vältä ainakin näitä!

Tässäpä avuksi “vältä ainakin näitä” -lista pesuaineiden ja hygieniatuotteiden valintaan.

Optiset kirkasteet:

Optisia kirkasteita ovat mm. DASC-4 ja disodium distyrylpibhenyl disulfonate.

Zeoliitti:

Käytetään pesuaineissa vedenpehmentimenä. Se korvaa osittain fosfaatin. Se ei kuitenkaan huuhtoudu kunnolla vaatteista eli zeoliitti voi pestessä jäädä vaatteisiin ja ärsyttää allergikkoa. Se saattaa saostaa myös pesukonetta. Merkitään pakkaukseen nimellä zeoliitti tai natriumalumiinisilikaatti.

Hajusteet ja synteettiset väriaineet:

Jos puhutaan haitoista ihmisille, niin suurimmat ärsyttäjät ovat synteettiset hajusteet ja väriaineet. Ne voidaan tunnistaa ainesosalistoissa sanoista parfum ja colorant.

Valkaisuaine:

Valkaisuaineet ovat usein klooripitoisia ja silloin pesuainepakkauksessa lukee: Sisältää klooriin perustuvaa valkaisuainetta.

Osa säilöntäaineista:

Säilöntäaineet takaavat tuotteelle puhtautta ja pidentävät sen käyttöikää. Säilöntäaineiden käyttö on periaatteessa välttämätöntä ja osa niistä onkin ympäristö- ja ihovaikutuksiltaan OK. Esimerkiksi Ole Hyvä -tuotteissa säilöntäaineena käytettävä Sodiaum Benzoaatti löytyy Ecocert-hyväksyttyjen aineiden listalta.

Jotkut säilöntäaineista aiheuttavat allergisia reaktioita, esimerkiksi seuraavat: Methylisothiazolinone (Metyyli-isotiatsolinoni) kuivattaa ihoa.

Parabeenit puolestaan ovat hormonihäiriköitä ja siksi niitä kannattaa välttää.