Ekohyvikset ja viranomaisten kaamea kosto

Makrobios on Ruohonjuuren pitkäaikainen yhteistyökumppani, jota voidaan hyvällä syyllä kutsua myös arjen ekopioneeriksi. Lue tästä jutusta, miksi!

Olipa kerran (ja on edelleen) biohajoavia puhdistusaineita valmistava, belgialainen yritys nimeltään Ecover.

Ecover, tuo puhtaamman maailman ja kodin pioneeri, tuottaa luonnonmukaisia pesuaineita. Ecover pyrkii toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

Makrobios on Ecover-tuotteiden ylpeä maahantuoja jo monen vuoden kokemuksella. Uusimpana tulokkaana tantereilla temmeltää Ecocert-sertifikaatin omaava Ecover Essentials-sarja, jossa käytetään sataprosenttisesti luonnollisia hajusteita.

Ecover valmistaa myös 15:n litran täyttöpakkauksia, joista on tarkoitus annostella omaan tarpeeseen sopiva määrä pesuainetta kaupassa asiakkaan omaan astiaan. Tarkoituksena on minimoida pakkausjäte. Älä kuitenkaan pörhellä vielä Ruohonjuureen suosikkiastiasi kanssa, koska pesuaineiden täyttötemppu onnistuu vain palaamalla menneisyyteen. Tukes nimittäin kielsi pesuaineiden täyttömyynnin Suomessa vuonna 2014. Kielto perustuu viranomaistemme huoleen siitä, ettei asiakas voi olla tietoinen pesuaineen pakkausmerkinnöistä ostaessaan tuotetta täyttöpisteeltä.

Makrobios yritti yhdessä Ruohonjuuren kanssa saada pesuaineiden täyttömyyntiä jatketuksi eri keinoin, mutta viranomaisen päätös oli ehdoton. Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, olimme pakotettuja lopettamaan täyttömyynnit. Keskustelut pettyneiden asiakkaiden kanssa käytiin maailmaa parantavassa hengessä, joskin keskusteluista löytyi myös vivahde turhautuneisuutta.

Makrobios on yrityksenä keitetty monessa liemessä vuosien varrella; on kiistelty viranomaisten kanssa kurpitsansiementen laillisuudesta, on käytetty katteet tullaustoimenpiteisiin ja on kirjoitettu kirjeitä, vastineita sekä perusteluja viranomaistarpeisiin. Tällä on ollut työllistävä vaikutus, mikä sinänsä voi olla ihan hyvä varsinkin viranomaisnäkökulmasta.

Makrobioksella aiotaan jatkossakin toimia siten, että he voivat (ainakin salaa) kutsua itseään arjen ekosankareiksi.

- Jonkun on otettava tämä välillä epäkiitollinenkin rooli, ja se on sopinut meille jo vuodesta 1984 lähtien, Makrobioksen Carina toteaa terhakkana.

-  Ai niin, Ecoverista vielä sen verran, että tänä päivänä osa Ecoverin pakkauksista on täyttä roskaa ja kokonaan kierrätettävissä, Makrobioksella iloitaan.