Cafetoria – suuria kahveja pienestä paahtimosta!

Gran Palomar-sarjan tummapaahtoinen luomukahvi valittiin Ruohonjuuren parhaaksi kahviksi ylivoimaisella äänivyöryllä. Mutta kuka kumma on tuon laatukahvin takana?
Cafetoria – suuria kahveja pienestä paahtimosta!
Gran Palomar -kahvi on syynä siihen, miksi Cafetoria ylipäätään on olemassa, toteaa kahvialan monitoiminainen Mia Nikander, toinen tuon kuuluisan pienpaahtimon perustajista.

Mutta mistä kaikki oikein sai alkunsa? Mia ja hänen miehensä Ivan Ore olivat matkalla Ivanin kotimaassa Perussa. Limassa he tapasivat Ivanin sedän, joka oli kahviviljelmiltään saapunut vierailulle pääkaupunkiin. Setä tuskaili kahvin maailmanmarkkinahinnan romahtamista ja se viljelijöille aiheuttamia tukalia olosuhteita - ja antoi Mian ja Ivanin maistaa kahviaan. Se ja kahvi - sehän muuten maistui!

Sillä sekunnilla, sittemmin Gran Palomar:iksi nimettyä kahvia siemailtuaan, Mia ja Ivan päättivät, että heidän on tehtävä jotain kahvintuottajia auttaakseen. Niinpä he kouluttautuivat kahvialalle ja alkoivat tuoda Suomeen parhaimpia papuja paahdettavakseen. Aluksi yrityksensä nimi oli Andesa, koska ensiajatuksena oli tuoda monenlaisiakin luomutuotteita Andeilta Suomeen. Varsin pian päätettiin kuitenkin keskittyä luomukahviin.

Ruohonjuuren kanssa yhteistyö aloitettiin vuonna 2004 - ja Ruohonjuuri olikin Mian ja Ivanin ensimmäisiä asiakkaita.

- Yhteistyö on sujunut ihan mahtavasti, Mia kertoo tyytyväisyyttään hyristen.  - Pidämme toisinaan Ruohonjuuren myymälöissä maistatuspäiviä saadaksemme uusia asiakkaita tutustumaan kahviemme saloihin. Ruohonjuureen on aina hirmuisen  mukava tulla, koska työntekijät ja asiakkaat ovat ovat niin sydämellisiä ja kahveistamme innostuneita.

Cafetorian alkuajoista moni asia on kahvimarkkinoilla kehittynyt - ja niin myös pienpaahtimon toiminnassa.

-Paahtomestarillamme Ivanilla on nyt yli kymmenen vuoden kokemus kahvin paahtamisesta. Se tuo varmuutta tekemiseen, Mia kertoo ylpeänä.

Kahvin paahtaminen ei olekaan mitä tahansa puuhastelua: pienpaahtimonlle paahtomestari merkitsee osapuilleen samaa kuin pääkokki gourmet-ravintolalle.

Moni asia Cafetorian toiminnassa on pysynyt samana alkuajoista asti. Parhaita papuja paahdetaan edelleen suurella sydämellä, kahvitiloissa vieraillaan joka vuosi ja luomulla on tärkeä merkitys kahvivalikoimissa. Vaikka Cafetorian kahvit ovat alusta asti olleet reiluin pelisäännöin tuotettuja ja luomulaatuisia, ovat ne nykyään sitä myös sertifioidusti.

Mutta ken on heistä kaikkein maukkain?

-Omakin suosikkini on tummapaahtoinen Gran Palomar-kahvi, kahvifirman moniosaaja paljastaa. Vaikka tykkään ehdottomasti maistella erilaisia kahveja, Gran Palomarin tumma paahto on aina se, johon palaan.

Cafetorialla on suunnitelmissa avata pikkukahvila Kampin Ruohonjuuren yhteyteen syksyllä 2017.

-Ideana on tarjoilla Ruohonjuuren asiakkaille huippulaadukkaita kahvejamme baristan valmistamina. Ja niiden painikkeeksi tarjolla tottakai tulee olemaan muitakin ajanmukaisia herkkuja, Mia valottaa tulevaisuuden suunnitelmia.