Cafetoria: Reilua luomukahvia suurella sydämellä

Cafetorian tummapaahtoinen Gran Palomar -luomukahvi valittiin taannoin Ruohonjuuren parhaaksi kahviksi - eikä lainkaan syyttä!
Cafetoria: Reilua luomukahvia suurella sydämellä

Palkittujen Gran Palomar-kahvien lisäksi muutkin Cafetorian maahantuomat ja paahtamat laatukahvit ovat jo vuosien ajan hivelleet Ruohonjuuren laatutietoisten asiakkaiden  makuhermoja. Mutta keitä ovat ihmiset noiden mahtavien makuelämysten takana? Nyt on aika tutustua Cafetorian porukkaan!

Cafetorian luomukahvien parissa työskentelee kansainvälinen ryhmä vannoutuneita kahvinystäviä, Perusta, Suomesta, Portugalista, USA:sta, Norjasta ja Chilestä. Yrityksen virallinen kieli on espanja, mutta työn tiimellyksessä puhutaan sujuvasti myös suomea, englantia, norjaa, portugalia, ranskaa ja italiaa.

Kaikkia cafetorialaisia yhdistää tietysti kahvi

  • Me tunnemme kahvimme pensaasta kuppiin saakka. Olemme yksi ensimmäisiä pienpaahtimoita Suomessa, jotka alkoivat harjoittaa suorakauppaa ja ostaa kahveja todella suoraan viljelijöiltä eikä välittäjien kautta. Jokainen cafetorialainen tuntee suurta rakkautta kahveja kohtaan ja jokaisella meillä on myös oma vahvuusalueensa kahvien saralla, Mia Nikander-Ore Cafetorialta kertoo.

Cafetorian perustivat vuonna 2002 Ivan Ore ja Mia Nikander-Ore.  Pääpaahtomestarina työskentelevä Ivan on virallinen SCA-kahvikouluttuja ja Cafetorian kahvien luoja. Mian vastuulla on asiakaspalvelu ja myynti. Tiimiin kuuluvat myös pakkaamopäällikkö ja paahtomestari Carlos, paahtimon päällikkö ja pakkaaja Tapio, barista Benjamin, latte art -mestari Daniel, brew master Levi, aeropress master sekä osa-aikaisina baristoina työskentelevät Tanja ja Otso.

Cafetorian juuret juontavat lomamatkaan Perussa

  • Olimme Ivanin kanssa ensimmäisellä yhteisellä lomamatkalla Perussa kun maistoimme siellä paahdettua Gran Palomar -kahvia, joka oli meidän mielestämme niin hyvää, että päätimme alkaa tuoda sitä Suomeen, Mia taustoittaa.

Maahantuonnin aloittamisen aikoihin Perusta kotoisin oleva Ivan työskenteli Nokialla tutkimusinsinöörinä ja Mia taasen oli DHL:n pikakuriiri. Muutaman ensimmäisen vuoden raakakahvia myytiin muille pienpaahtimoille pohjoismaissa. Oma paahtotoiminta aloitettiin vuonna 2005, josta alkaen paahtohommia on paiskittu Cafetorian oamssa pienpaahtimossa Lohjalla.

Cafetorian ensimmäisiä tuotteita olivat Gran Palomar -kahvit, joitajo ihan alusta asti on ollut valikoimissa kolmena versiona: vaalea- ja tummapaahtoiset suodatinkahvit sekä espressokahvi.

Vaaleapaahtoinen Gran Palomar -kahvi on paahdettu perinteiseen suomalaiseen makuun sopivaksi kun taas tummapaahtoinen versio on makuprofiililtaan enemmän keski-eurooppalaistyylinen.

Cafetoria oli tummapaahtoisten kahvien pioneeri Suomessa:

  • Kun toimme aikoinaan markkinoille tummapaahtoisen Gran Palomar -kahvin, se oli uutta: juuri kenelläkään muulla ei ollut tummapaahtoisia kahveja tarjolla, Mia muistelee.

Ruohonjuuren parhaan kahvin tittelinkin taannoin napannut Gran Palomar -sarjan tummapaahtoinen kahvi on ihan asti ollut Cafetorian suosituin kahvi. Laatukahveja arvostavien keskuudessa kehuja kahmii myös saman sarjan espresso, joka on erittäin herkullinen sekä espressona että maitokahveissa käytettynä.

Cafetoria hankkii reiluilla pelisäännöillä tuotetut luomukahvinsa suoraan viljelijöiltä. Pelkkä luomuus ja reiluus ei cafetorialaisille riitä, vaan maahantuontiinsa kelpuutettavien kahvien tulee olla myös ensiluokkaisen herkullisia.

Reilu meininki on Cafetorian meininki

Kahvinviljelijöiden tukeminen ja hyvä yhteistyö on Cafetorian toiminnan peruspilareita.

  • Jo alusta asti olemme hankkineet kahvit suoraan viljelijöitä reiluilla hinnoilla. Teemme pitkiä sopimuksia viljelijöiden kanssa, jotta he voivat kehittää omaa toimintaansa. Esimerkiksi 16 vuoden yhteistyön aikana Gran Palomar -kahvitilalla on rakennettu hyvä taimitarha, kahvilaboratorio sekä koulun ja kirkko kylälle.

  • Pyrimme siihen, että jokainen saa työstään kunnon palkan - niin kahvinpoimijat, viljelijät ja kaikki muutkin, jotka tekevät laatukahvimme mahdollisiksi. Uskomme siihen, että kun ihminen saa kunnon palkan omasta työstään, hän myöskin huolehtii kahveista, luonnosta, itsestään sekä työkavereista paremmin, pyrkien aina parhaaseen lopputulokseen, Mia filosofoi.

Cafetorian Mian oma suosikkikahvi ja “ensirakkaus” kahvien saralla on tummapaahtoinen Gran Palomar. Paahtimomestari Ivanin suosikki taasen on Gran Palomar -sarjan espresso sen vahvan ja suklaiseksikin aistitun aromin ansiosta.

-  Gran Palomar on erittäin korkealla Amazonian sademetsän puoleisilla Andien rinteillä kasvanut erikoiskahvi. Kahvista tulee sitä aromikkaampaa, mitä korkeammalla se kasvaa, koska saa rauhassa hitaasti kysyä täyteen makuunsa. Gran Palomar-kahvit poimitaan käsin, jolloin vain kypsät kahvimarjat pääsevät mukaan. Kahvipavut pestään lähdevedellä ja kuivataan auringossa, jolloin ne saavat kuivua hitaasti, jonka ansiosta ne saavat ominaisen, suklaisen makunsa, Mia kertoo.

Gran Palomar-kahveissa käytetään perinteisiä arabica-kahvilajikkeita: Caturraa, Bourbonia ja Typicaa. Paahtomestareiden vankkumattoman ammattitaidon tuloksena kahvipavuista saadaan irti kaikki niiden suklaiset ja manteliset aromit uljaasti esiin. Cafetorian väki suositteleekin Gran Palomar -luomukahveja aivan erityisesti heille, jotka pitävät täyteläisistä ja aromikkaista, mantelisen suklaisista kahveista.