Arctic Warriors: Roiloimmat yrtit, arktiset soturit

Moni Ruohonjuuren asiakas tunteekin Arctic Warriors-sarjan Puhti-, Mahti- ja Sinni-shotit. Nyt tutustutaan pohjoisesta ponnistavaan yritykseen noiden puhtipaukkujen takana!
Arctic Warriors: Roiloimmat yrtit, arktiset soturit

Pohjoisen yrtit ovat kuin sotureita. Ne ammentavat mahtivoimansa napapiirin äärimmäisistä olosuhteista ja ovat niin sinnikkäitä, etteivät pahimmatkaan paukkupakkaset niitä nujerra, Arctic Warriorsin Katja Misikangas julistaa.

Lyhyt, intensiivinen kasvukausi ja Lapin talven ankaruus saavat pohjoiset superyrtit pinnistämään parhaimpaansa. Karujen ääriolosuhteiden ja kesän yöttömän yön ansiosta pohjoiset yrttien ravintoainepitoisuus on tutkitusti poikkeuksellisen korkea ja maut hämmästyttävänkin voimakkaita.

Esimerkiksi Unkarissa kasvaneen väinönputken felladreenipitoisuus on noin 2 % kun Lapissa kasvaneessa se on lähes 50 %, Misikangas toteaa ylpeänä.

Lapin wanhan kansan tietämys nykyihmisen iloksi

Kansanparantajasukujuuret omaava Misikangas on alkuperäinen narkauslainen. Narkaus on sijaitsee viitisenkymmentä kilometriä Rovaniemeltä. Napapiirin seutuvilla kasvanut Misikangas on viettänyt yrttien ja luontaishoitojen parissa koko ikänsä. Nuorena Tampereella opiskellessaan hän ymmärsi tietävänsä sekä kasveista ja että ihmiskehosta valtavasti asioita, joista muilla ikätovereilla ei ollut harmainta haisua.

Opiskelujen myötä Katjalle muovautui voimakas visio siitä, kuinka vanhan kansan viisaudet ja viimeisimmät tutkimustulokset yhdistyisivät napapiirin alueen parhaaksi: Lapin kasvit tuli brändätä siten, että nykyihminen ymmärtäisi niiden arvon ja moninaiset hyödyt terveyden tukena. Katja kiersi kouluttamassa yrttitietoutta ja tuli vaahdonneeksi luonnonkasvien “älyttömästä voimasta” ympäriinsä. Kun sitten Tuija Kauppinen eräänä päivänä kellahti luontaishoitojakin tekevän Katjan kuppauspöydälle, alkoi tapahtua pieniä ihmeitä. Kuppaustuokion jälkeen kaksikko jäi turisemaan tuntikausiksi ja Katjan idea Lapin luonnonyrttien brändäämisestä alkoi muotoutua tekojen suuntaan.

Monien vaiheiden jälkeen, alkuvuodesta 2014 Arctic Warriors pykättiin pystyyn Katja Misikankaan sekä Tuija ja Ilkka Kauppisen toimesta. Ensimmäiset tuotteet marssivat markkinoille saman vuoden lopussa.

Voimaa yhteisöllisyydestä

Lapissa on ihmisen hyvä yrittää, Arctic Warriorsin poppoo toteaa polleana kiitellen saman hengenvetoon yhteisöllistä pöhinää, joka pienessä Narkauksen kylässäkin vallitsee.

Kun Arctic Warriors taannoin osallistui television Leijonan luola -ohjelmaan, kokoontui suurin osa narkauslaisista kylätalolle kisastudioon omiaan kannustamaan.

Arctic Warriorsin yhtenä tavoitteena on pitää Narkauksen kylä elävänä ja työllistää paikallisia mahdollisimman paljon.

- Päätöksiä voi tehdä laskimella tai sitten niitä voi tehdä omien arvojen mukaan, Ilkka Kauppinen toteaa. Vaikka virolainen työvoima olisikin narkauslaista merkittävästi halvempaa, Arctic Warriorsille on kunnia-asia työllistää oman kylän porukkaa.

- Autamme viljelijöitä mm. kouluttamalla heitä väinönputken ja ruusujuuren viljelyyn. Olemme myös kasvattaneet ruusujuuren taimia ja antaneet niitä viljelijöille ilmaiseksi.

Tänä vuonna kuusenkerkästä saatiin salskea sato ja kerkänkeruussa ahkeroikin viidenkymmenen uurastajan lössi. Myös ruusujuurta ja väinönputkea saadaan sopimusviljelijöitä tänä vuonna runsaasti.

Aina ei onni ole potkinut eikä vaikeuksilta voitu välttyä

- Viime vuosi oli meille erityisen hankala, koska yhteistyökumppanin tekemän pakastusvirheen vuoksi suurin osa kuusenkerkkäsadosta meni hukkaan. Tuli tunne, että hanskat on heitettävä tiskiin, Ilkka Kauppinen muistelee vaikeita aikoja. Lopettamisen sijaan Arctic Warriorsin yrttisoturit sisuuntuivat entisestään ja puskivat yhtenä rintamana läpi harmaan kiven.

Pitkä matka siemenestä valmiiksi tuotteeksi

Siemenestä kasvatettuna kestää kuusi kokonaista vuotta ennenkuin ruusujuurta päästään kaivamaan maasta tuotteisiin hyödynnettäväksi. Koska väinönputken kasvatuksessa kestää vain kolme vuotta, on väinönputken viljelijöiksi helpompaa houkutella ihmisiä.

Arctic Warriorsin “emotilan” kasvimaalla kasvaa rotevat rivit ruusujuurta ja väinönputkea. Tänä vuonna täysi-ikäisiä kasveja ei ole kerättäväksi vaan juuret ostetaan paikallisilta sopimusviljelijöiltä. Talvisaikaan ruusujuuriapajille koikkekelhtivat poroporukat tekevät toisinaan tuhojaan mahtijuurta ravinnokseen kaivaessaan.

- Silloin soitetaan naapurin porotilalle ja pyydetään ystävällisesti heitä hakemaan eläimensä pois kasvimaalta, Katja toteaa.

Maa-artisokan putsaaminen on ruusujuuren puhdistamiseen verrattuna lasten leikkiä. Ruusujuuri on rakenteeltaan mahdottoman monionkaloinen, ulkonäöltään hämmästyttävän paljon ihmisaivoja muistuttava möykky, jonka uumenista multa pitää huolellisesti saada pestyksi pois.

Niin ruusujuuren kuin väinönputkenkin puhdistus on käsityötä. Suuri osa juurien funktionaalisesti vaikuttavista aineista sijaitsee aivan kuoren tuntumassa ja siksi koneita ei hommassa voi ainakaan toistaiseksi hyödyntää. Arctic Warriorsille äärimmäisen tärkeää on nimenomaan se, että lopputuotteissa yrttien tehoaineet ovat visusti tallella. Tämän vuoksi tuotteisiinsa kelpaavatkin ainoastaan napapiirin alueen mahtiyrtit - nuo artiset soturit, joissa voimat ovat väkevimmillään.

Yhden ruusujuurikasvin peseminen hyödynnyskuntoon ottaa yhdeltä ihmiseltä aikaa usemman tunnin. Väinönputken puhdistus on näppärämpää - vaikka siihenkin tuppaa kulumaan minuutteja kolmisenkymmentä.

Kun juuret on huolellisesti pesty, murskataan ne oksasilppurin avulla rouheeksi, joka sitten pakastetaan. Pakastaminen saa juurten kasvisolut avautumaan ja tehoaineet pääsemään paremmin valloilleen. Pakastettu juurimurske uutetaan kasviglyserolissa parhaimman tehon aikaansaamiseksi. Valmiit seokset annostellaan kertakäyttöisiin shottipakkauksiin tai pullotetaan kestoputeleihin.

Ruusujuuren hyödyt

- Kehon ja mielen tasapainoa edistävä ruusujuuri on minulle henkilökohtaisesti nokkosen ohella se kaikkein tärkein kasvi, Katja Misikangas toteaa.

- Ruusujuuri on adaptogeeni, joka auttaa jaksamaan silloin, kun olo on uupunut ja toisaalta tuo tyyneyttä ylikierroksilla käyvän elämään.

- Venäjällä ruusujuurta käytetään nykyisinkin peruslääketieteessä erilaisten mielen haasteidenkin tukihoitona.

Ruusujuuresta voi juuriosan lisäksi käyttää myös kasvin lehtiä, jotka maistuvat yllättävän mehukkailta. Lehtiä voi pureskella sellaisenaan, viskata salaatin tai smoothien sekaan tai kuivattaa ja hienontaa viherjauheeksi.

Itse juuriosaa ruusunjuurikasvista kaivetaan maasta joko keväisin tai syksyisin, kun kaikki arvokkaat ravintoaineet ovat pakkautuneet juuriosaan. Lehtiä taas hyödynnetään luonnollisesti kesällä.

Intialaisen ayurveda-luonnonlääketieteen vinkkelistä vilkuiltuna ruusujuuri on tasapainottava kasvina hyväksi pitta- ja vata-kehotyypin omaaville.

Väinönputken hyödyt

Väinönputki hoitaa hengitysteiden terveyttä ja pureskeltuna karkottaa kurkun karheuden tuossa tuokiossa.

Ayurvedan kannalta katsoen väinönputki on ruuansulatuksen liekkiä voimistavana hyväksi etenkin kapha-kehotyypille.

 

Ja se roilo - mitä ihmettä se oikein tarkoittaa?

- Roilo on rovaniemeläisalkuinen sana, jonka merkityskirjo on valtava. Onkin ehkä helpompi ilmaista, mitä roilo ei tarkoita, Misikangas avaa.

Roilo on täydellinen vastakohta tylsälle, laimealle ja tavalliselle. Roilot asiat jäävät mieleen ja jättävät lähtemättömän jäljen. Ihan niinkuin Arctic Warriorsin shotit.

 

RESEPTI: Kuusenkerkkälatte kahdelle

 

Kuumenna mantelimaito höyryäväksi. Sekoita tilkka maitoa kuusenkerkkäjauheeseen. Kaada loput maidosta tehosekoittimeen ja lisää kuusen - kerkkäseos ja hunaja. Sekoita vaahtoavaksi. Kaada kuppeihin ja viimeistele juomat ripauksella vaniljajauhetta.

Osta Arctic Warriors -tuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>