Aivojen hyvinvointi: vinkkejä pääkoppasi parhaaksi

Aivoterveydestä huolehtiminen ei ole rakettitiedettä vaan yksinkertainen perussääntö pätee myös tähän: ajatushautomomme tarvitsee sekä treeniä että palautumista.
Aivojen hyvinvointi: vinkkejä pääkoppasi parhaaksi

Nykymaailman melske ei ole omiaan hellimään aivojamme. Supersuorittamista ja maksimitehokkuutta ihannoiva meininki saa osakseen ihmiset uupumaan ja on vahingollista myös pääkopallemme. Ylipäätään nykyihmisen arki on pullollaan vimmattuja virikkeitä, jotka tuuppaavat kuuppaamme ylikuormittumista kohti. On selvää, ettei kukaan voi olla vuorokaudet ympäriinsä paras versio itsestään vaan armollista asennetta ja riittävästi lepoa tarvitsee sekä keho että mieli - ja tietysti siinä samassa myös aivot.

Etenkin ns. ruuhkavuodet ovat kupolillemme rankkaa aikaa. Kun työasioiden lisäksi päässämme pyörii satapäin arjen askareita, on kovalevymme koetuksella. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen haasteidenkin rämeikössä rämpiessä kannattaa elämänhallintarepertuaariin ottaa mukaan karsiminen: kaikkeen ei pysty eikä kaikkea edes tarvitse tehdä. Oleellisten asioiden hoitaminen riittää, toissijaiset puuhat voi jättää tekemättä. Riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä.

Myös erilaiset muistutukset ja tehtävälistat vapauttavat aivonystyröitämme liialta muistamisen taakalta. Erityisen autuasta aikaa aivoillemme ovat lepotauot - pienetkin hellityshetket saavat aikaan isoja muutoksia arkeemme. Jo viiden minuutin päivittäiset meditaatio- tai hengitysharjoitukset ovat oivallisia askeleita parempaan päin.

Pelkän olemisen sijaan moni täyttää taukonsa kännykkää hipelöiden - eikä mikään ihme; aivomme mielihyväkeskus koukuttuu helposti kissavideoiden selailuun ja sometykkäyksen antamaan palautteeseen. Television tuijottaminen tai puhelimen kanssa pelmuaminen ei kuitenkaan ole optimaalisinta toimintaa aivojen palautumisen kannalta. Parempi olisi olla tekemättä yhtään mitään - tai vaihtoehtoisesti tehdä jotain mieluista käsillä olevaan hetkeen täysin keskittyen ja hitaasti edeten.

Miten aivoilleen sitten voisi antaa armoa työelämän pyörityksessä? Oleellista on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan - multitaskaamisen aika on todellakin ohi. Ajatushautomomme hyvinvointia jeesivät myös tehtävälistat ja hommien priorisointI, jotka osaltaan myös lisäävät selkeyden ja työelämän hallinnan tunnetta. Tehtäessä monta asiaa yhtä aikaa aivojen tarkkaavaisuus hyppii salamannopeasti tehtävästä toiseen. Tämä aiheuttaa maksimaalista kuormitusta pääkopallemme. Työteho ei multitaskatessa ainakaan parane ja tehtävästä toiseen sompailu saattaa saada myös mielen tuntumaan sekavalta.

Yksi asia siis kerrallaan ja tärkeimmät hommat ensin.

Työpäivän aikana kannattaa pitää kiinni tauoista - jo pienet hengähdyshetket työtehtävästä toiseen siirryttäessä ovat autuutta aivoillemme.

Levon lisäksi aivomme tarvitsevat harjoitusta

Perusasiat pätevät myös aivojen hyvinvoinnista puhuttaessa: riittävä lepo, hyvä yöuni, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sekä sopiva määrä treeniä tekevät eetvarttia myös pääkopallemme.

Monella työikäisellä aivotreeni hoituu kuin itsestään duunipuuhia pähkäillessä. Jos näin ei ole, kannattaa aivojaan pyrkiä vasiten harjoittamaan. Ristisanatehtävien, muistiharjoitteiden ja muiden pulmapähkinöiden parissa pähkäily avittaa aivojemme hyvinointia. Aivot ovat muovautuvat elin, jota voi harjoittaa myös meditoiden tai muiden läsnäoloharjoitusten avulla. Oleellista on tehdä asioita, jotka aidosti tuntuvat mieleisiltä. Meditaation suorittaminen hampaat irvessä ei siis ole oikotie onneen.

Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole toiselle parasta. Kokeilemalla jokainen löytää oman tapansa aivojen autuuttamiseen. Kutominen, metsissä samoilu, hyvän mielen hölkkäily, halonhakkuu tai souteleminen ovat kaikki mainioita keinoja pääkoppansa lepuuttamiseen.

Aivojensa hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole huuhaa-hommaa. On tutkittu, että asialla on tekemistä myös onnellisuuden kokemusten ja pitkäikäisyydenkin kanssa.

Etenkin elämänkokemusta kartuttaneiden kanssakulkijoiden kannattaa harjoittaa aivojaan. On tutkittu, että aivojaan aktivoimalla saadaan pienennetyksi riskiä sairastua esimerkiksi muistisairauksiin. Ei olekaan sattumaa, että ristisanatehtävät ja muut pulmapähkinät ovat suosituimpia juuri eläkeikään ehtineiden keskuudessa.

Ristisanatehtävien, muistiharjoitteiden ja muiden pulmapähkinöiden parissa pähkäily avittaa aivojemme hyvinointia.

Ravitsemusvinkkejä aivojen parhaaksi

Monipuolisen, kahmalokaupalla värikkäitä kasviksia ja hyviä rasvoja sisältävän ruokavalion merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa aivojen hyvinvoinnista puhuttaessa. Se on siis ravitsemuksellinen selkäranka, jota voi halutessaan täydentää aivojen hyvinvointia petraavilla ravintolisillä ja rohdoksilla.

Neidonhiuspuu eli ginkgo biloba avittaa verenkiertoa pikkuruisissa hiusverisuonissa, joita aivoissammekin on. Ginkgo biloban on lisäksi todettu edistävän kognitiivisia kykyjä, joihin kuuluvat esimerkiksi muisti, motivaatio, tarkkaavaisuus ja oppiminen.

Kognitiivisille kyvyillemme ja hermostollemme hyvää tekee myös Suomen luonnon superyrtiksi tituleerattu ruusujuuri (Rhodiola rosea), jonka tuo tyyneyttä ja tasapainoa hektisiinkin hetkiin. Adaptogeeninä ruusujuuri auttaa kehoa sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin, joten tästä yrtistä saa apua myös silloin, kun lisäpuhtia tarvitaan.

Ravintolisistä kognitiivista toimintaa edistävät mm. sinkki, jodi ja rauta, joiden saannista kannattaa tietysti pitää huolta.

Aivoistamme peräti 60 % on rasvaa - enimmäkseen DHA- ja omega-3-rasvahappoja. Hyvät rasvat ovatkin aivoillemme tuikitärkeitä. Etenkin DHA-rasvahappo on aivotoimintamme kannalta tärkeä ravintoaine. DHA-rasvahappoa saadaan rasvaisista kaloista, jotka saavat sitä itseensä mikroleviä mutustamalla. Laadukkaat kalaöljyt ovatkin loistavia DHA:n lähteitä. Myös kasvissyöjille Ruohonjuuresta löytyy lukuisia DHA-pitoisia ravintolisiä. NIiden sisältämä DHA on eristetty levistä.

 


M-2008-1061 3768 - Ginkgo Biloba (Common Name : Ginkgo) - Cognitive function
M-2008-1061 4304 - Ginkgo Biloba (Common Name : Ginkgo) - blood system microcirculation
M-2008-1061 2659 - extract of rhodolia (Rhodiola rosea) - adaptogen, helps to stimulate nervous system
M-2008-1061 2829 - Roseroot (Rhodiola rosea) - Physical performance and condition. Antioxidativity
M-2008-1061 3877 - Rhodiola rosea (Common Name : Rhodiola) - Cognitive and mental performance