Aidon oliiviöljyn jäljillä - tunnista oikea oliiviöljy!

Oliiviöljyjä on moneen junaan - ja osa niistä on syytä jättää jopa asemalle. Aika ajoin oliiviöljy nousee otsikoihin ruokaväärennöksistä puhuttaessa. Väitetäänkin, että juuri oliiviöljy olisi maailman väärennetyin elintarvike ja valtavien myyntimääriensä vuoksi ruokahuijareille yksi tuottoisimmista tulonlähteistä. Mistä sitten voi luotettavasti tunnistaa aidon oliiviöljyn?
Aidon oliiviöljyn jäljillä - tunnista oikea oliiviöljy!

OLIIVIÖLJYN MAKU

- Helpoimmin oliiviöljyn laadun tunnistaa sen mausta ja aromista, joita tosin kaupassa ollessaan pääsee vain aniharvoin testaamaan, oliiviöljyasiantuntija Timo Tyynysniemi toteaa.

- Hyvä oliiviöljy maistuu suussa karvaalta, hiukan pisteliäältäkin - mutta kaikenkaikkiaan miellyttävältä. Maistamisen jälkimainingeissa hyvä oliiviöljy kutkuttelee kurkunpäätä ja tuntuu pienenenä kihelmöintinä. Tämä kertoo tuoreudesta ja siitä, että oliiviöljyssä ovat kaikki sen arvokkaat ravintoaineet visusti tallella.

Vaikka väärennetyn oliiviöljyn väri saatetaan saada vippaskonstein oikeanlaiseksi, makuasioissa on hankalampaa huijata. Siksikin aidon oliiviöljyn tunnistaa helpoimmin sen mausta - ainakin jos on oliiviöljyjen makumaailmoihin vihkiytynyt.

ÖLJYLAATU JA PARASTA ENNEN -PÄIVÄYS

Oliiviöljykauppoja hieroessaan kannattaa tietenkin huomio kiinnittää öljyputelin etikettiin. Onko kyseessä kylmäpuristuksella suoraan oliiveista saatua extra neitsytoliiviöljyä, joka on uutettu alle 27 asteen lämpötilassa ja johon ei ole lisätty mitään? Myös öljyn parasta ennen -päiväys on syytä tarkastaa - mitä kauempana päiväys on nykyhetkestä, sitä tuoreemmasta ja paremmasta satsista on luonnollisestikin kyse. Tuoreutta arvioidessaan on syytä tietää, että extra neitsytoliiviöljy säilyy 1,5-2 vuotta puristamisestaan.

OLIIVIÖLJY - ALKUPERÄTIEDOT

Myös alkuperämaamerkintä tulisi öljypullosta löytyä. Pelkkiin “pullotettu EU:ssa” tai “tuotettu EU:n alueella” -merkintöihin ei välttämättä kannata tyytyä vaan yleensä tarkempi alkuperätieto indikoi laadukkaampaa öljyä.

- Osaltaan jäljitettävyys kertoo öljyn korkeasta laadusta ja aitoudesta. Esimerkiksi Ruohonjuuren suosituimman oliiviöljyn viittaa hartioillaan liehutteleva Terra Creta on kreetalainen, huippulaadukas extra neitsytoliiviöljy, joka on jäljitettävissä viljelmille saakka.

OLIIVIÖLJY - PAKKAUS

Myös öljyn pakkauksella on väliä, koska parhaiten oliiviöljy säilyy tummassa lasipullossa. Koska valo on yksi oliiviöljyn “vihollisista”, tumma, valoa läpäisemätön lasipullo (tai peltikanisteri) on laatuöljylle paras pakkaus. Muovipulloissa oliiviöljyä ei kannata ostella huonomman säilyvyyden vuoksi - ja myös siksi, että muovista saattaa irrota öljyyn ei-toivottuja ainesosia tai makua. Asiallinen pakkaus siis myös osaltaan viestii öljyn laadusta.

OLIIVIÖLJY - ÖLJYN VÄRI

Laadukkaan oliiviöljyn väri voi vaihdella tummanvihreästä kullankeltaiseen. Öljyn väriin vaikuttavat luonnollisesti siinä käytetyt oliivit ja niiden poimimisaika. Sadonkorjuun alkuvaiheessa kerätyistä oliiveista puristetaan vihreämpää öljyä kuin satokauden lopun antimista. Vaikka siis korkealaatuistakin oliiviöljyä on monenväristä, niin läpinäkyvää ei oliiveista puristettu laatuöljy ikinä ole.

OLIIVIÖLJY - TUOKSU

- Laadukkaan oliiviöljyn tuoksu on vehreän hedelmäinen, jopa vastaleikatun ruohon tuoksuakin mukaileva, oliiviöljyasiantuntija Timo Tyynysniemi kuvailee.

OLIIVIÖLJY - KOOSTUMUS

Laadukas oliiviöljyä ei ole vetistä vaan viskositeetiltaan paksuhkoa.

OLIIVIÖLJY - MONTA LAATUA

Ihan aitojakin oliiviöljyjä on monenlaatuista. Oliiviöljyt luokitellaan karkeasti neljään pääryhmään.

Korkein laatuluokka on extra neitsyt, jossa siinäkin on laatupoikkeamia. Korkeimman hintansa vuoksi juurikin extra neitsyt -oliiviöljyt ovat alttiimpia ruokahuijauksille: heikoimmista öljylaaduista pyritään saamaan messevämpien tuottojen toivossa kepulikonsteilla extra neitsyt -oliiviöljyn kaltaisia.

Toiseksi korkein laatuluokka on neitsytoliiviöljyllä, sen jälkeen tulee “oliiviöljy” ja alimpana paistattelevat puhdistetut oliiviöljyt.

OLIIVIÖLJYÄ - TERVEYDEKSESI

Korkealaatuinen ja kylmäpuristettu luomuoliiviöljy on paitsi todella herkullista myös hyväksi terveydelle. Eniten hyötyjä siitä saa joka päivä säännöllisesti käytettynä - päivittäinen käyttö kannattaa myös siksi, että laadukas etxra neitsyt -oliiviöljy säilyy avattuna vain kaksi kuukautta. Pidempään säilytettynä öljyn laadulliset ja ravitsemukselliset ominaisuudet laskevat.

- Oliiviöljyhän on funktionaalinen elintarvike, jota minun mielestäni voi kutsua myös superfoodiksi. Oliviiöljyssä on mm. terveydelle tärkeitä rasvahappoja; omega 3-, 6- ja 9-rasvahappoja ja palmitiinihappoa. Oliiviöljy on myös E-vitamiinin lähde, Tyynysniemi opastaa.


TERRA CRETA ON OLIIVIÖLJYJEN AATELIA

Ruohonjuuren suosituin oliiviöljy on Terra Creta-sarjan kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy. Mikä tässä oliiviöljyssä on erityistä?

- Tiloille saakka jäljitettävissä oleva Terra Creta oliiviöljy on valmistettu pienistä Koroneiki-oliiveista. Erityistä tässä öljyssä on sen ruuassa käytettyjen raaka-aineiden makua korostava ominaisuus. Ainakin omassa keittiössäni Terra Creta -oliiviöljy on tekijä, joka sitoo maut ja mausteet yhteen ja vie ruuat ihan uudelle tasolle, Tyynysniemi julistaa.

Terra Creta -oliiviöljyyn käytetyt oliivit tulevat pienviljelijöiltä, joille maksetaan hyvästä työstä ja salskeasta sadosta kunnon hinta. Terra Creta ei siis hyväksy mitä tahansa tai kenen tahansa oliiveja vaan tähän öljyyn puristetut oliivit ovat korkeaan laatuun ja oikeaoppiseen oliivinkäsittelyyn sitoutuneita sopimusviljelijöitä.

Koroneiki-oliivit kerätään oliivipuista hellävaraisesti ja luontoa kunnioittaen joko käsin tai haravaa muistuttavalla laitteella. Terra Cretan modernissa ja ekologisessa  tuotantolaitoksesta oliivit puristuvat nopeasti öljyksi ja kaikki ylijäämäainekset menevät uusiokäyttöön mm. oliivipuiden lehdet hyödynnetään lähitilojen eläinten rehuna ja oliivien peruvesi käytetään uudelleen oliivipuiden kasteluun. Tuotantolaitoksessa hyödynnetään myös aurinkopaneeleita ja peilejä, jotka “ajavat” auringonvaloa sisälle.

- Kahdeksan tunnin kuluessa pienviljelijän oliivilastin saapumisesta Terra Creta -oliiviöljy on valmiina pullossa. Tuotantoprosessi on siis nopea ja sellaisenaankin laadun tae. Siitä me kaikki öljynnauttijat hyödymme ensiluokkaisen maun muodossa, paikan päälläkin vieraillut Tyynysniemi kertoo.

Erityistä on myös se, että jokainen voi tarkastaa omasta Terra Creta -oliiviöljypullostaan, millä viljelmillä siihen puristetut oliivit on viljelty. Myös kaikkien öljyerien laboratoriotutkimukset ovat saatavilla.

OLIIVIÖLJYÄ MYÖS ULKOISEEN KÄYTTÖÖN

Monet ihonhoitotuotteet sisältävät oliiviöljyä, jota muinaiset kreikkalaiset, roomalaiset ja egyptiläiset ovat käyttäneet jo ammoisina aikoina ihonhoidossa sellaisenaankin.

Oliiviöljy suojaa ja ravitsee ihoa ja sitä voidaan käyttää myös ihon puhdistukseen. Suihkun jälkeen oliiviöljyä voi levittää pyyhekuivalle iholle, jolloin oliiviöljy muodostaa iholle öljymäisen kalvon, joka sitoo kosteutta iholle.

Muihin öljyihin verrattuna oliiviöljyssä on korkein skvalaanipitoisuus. Skvalaani edistää solujen uudistumista, korjaa arpia ja hoitaa ihottumia.

Laadukas oliiviöljy on hyvin antioksidantti- ja E-vitamiinipitoinen, jonka vuoksi se auttaa myös taistelussa ihon ikääntymisenmerkkejä vastaan.

Oliiviöljyä voidaan käyttää myös hiusöljynä päänahan hoidossa hilsettä vastaan sellaisenaan tai muihin kasviöljyihin sekoitettuna. Oliiviöljyhoidon voi tehdä myös hiusten kuiville latvoille.

Kynsiöljyksikin oliiviöljy sopii mitä mainioimmin. Oliiviöljy suojaa ja hoitaa kynsinauhoja paikallisesti siveltynä.

Vaikka oliiviöljyn käyttömahdollisuuden kauneudenhoidossakin tuntuvat olevat lukemattomat, suosittelee Tyynysniemi ensisijaisesti nauttimaan extra neitsyt -oliiviöljynsä sisäisesti.

- Aito, laadukas oliiviöljy on luonnollinen herkku, jolla on kaiken lisäksi suuri määrä terveysvaikutuksia, oliiviöljyihin vihkiytynyt Timo summaa.