Välttämättömät aminohapot: EAA terveytesi tueksi

Aminohapot ovat proteiinien rakenneosia - ja ihmiselle aivan välttämättömiä. Kätevästi kahdeksan välttämätöntä aminohappoa on sullottu EAA-valmisteeseen, jonka nimi juontuu sanoista Essential Amino Acids.
Välttämättömät aminohapot: EAA terveytesi tueksi

Popsimamme proteiinit pilkkoutuvat aminohapoiksi suolistossa, josta keho ottaa ne käyttöönsä uusien valkuaisaineiden rakennuspalikoiksi. Tärkeitä aminohappoja on peräti 20, joista kehomme tuottaa yhtätoista erilaista sorttia. Loppuja yhdeksää välttämätöntä aminohappoa (histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini) on siis saatava ravinnosta, koska kroppa ei niitä itsestään kykene muodostamaan. Myös siksi monipuolinen, proteiinipitoinen murkina on välttämätöntä hyvinvoinnillemme. Oivallisia kasviproteiininlähteitä esimerkiksi pavut, linssit, siemenet, pähkinät ja tofu. Eläinperäistä proteiinia puolestaan on kosolti lihassa, kalassa, kananmunassa ja maitotuotteissa.

Proteiinit touhuavat  kehossa mm. solujen ja luuston huolto- ja rakennustehtävissä. Esimerkiksi toipilaat ja leikkauspotilaat tarvitsevat erityisesti proteiinia parantuakseen.

Yksittäisiä aminohappoja voidaan käyttää tietyissä tilanteissa joitain haasteita helpottamaan.
Aminohapoista voi hyvinkin olla apua esimerkiksi mielen myllerrysten liennyttämisessä. Opastusta itselle sopivien aminohappojen käyttöön saa esimerkiksi ravintoterapeuteilta ja muilta ammattilaisilta.

Ravitsemuksellinen kokonaisuus ja aminohappojen tasapaino on tärkeää hyvinvointia edistettäessä. Yhtä ja samaa aminohappoa ei kannata käyttää pitkiä aikoja vaan aminohappolisillä mielummin hoidetaan hetkittäisiä epätasapainotiloja. Tärkeää on luonnollisestikin kiinnittää huomiota riittävään ja hyvälaatuisten proteiinien saantiin ravinnosta.

EAA: kahdeksan välttämätöntä aminohappoa kätevästi kerralla

Aminohappotäydennyksiin helppoutta tuo EAA-ravintolisä, johon on sutjakasti sullottu kahdeksan välttämätöntä aminohappoa samaan settiin. EAA-aminohappovalmiste onkin sangen kätevä ravintolisä, jolla kuuriluonteisesti voi täydentää aminohappojen saantiaan. Yllättävän monella ihmisellä on pulaa joistan aminohapoista ja siksi EAA-täydennys voi toisinaan olla paikallaan - vaikka tietysti ruoka onkin aminohappojen pääasiallinen lähde.

Jos aminohapoista on ollut kehossa selkeästi puutetta, saattaa EAA-valmisteen käyttäminen tuntua olossa jo parin päivän jälkeen. “Ihan kuin valot olisi napsautettu koko kehoon”, totesi eräskin EAA-aminohappoyhdistelmää testannut. Jos puutostilaa ei ole päässyt kehkeytymään, ei luonnollisesti isoja vaikutuksia olossaan havaitse - mutta silti voi olla tyytyväinen siihen, että on tullut tehneeksi amonihappotäydennyksen.

EAA-aminohappovalmiste on liikkujan ylin ystävä

Koska aminohapot ovat proteiinien rakenneosia, monet urheilijat ovat ottaneet EAA--aminohappovalmisteen avosylin vastaan. EAA onkin kuntoilijan ja urheilijan ylin ystävä, joka auttaa kehoamme yltämään parhaimpaansa. Välttämättömiä aminohappoja sisältävä ravintolisä voi hyvinkin olla puuttuva lenkki kuntoilijan ja optimaalisen suorituksen välillä. EAA-aminohapoista hyötyvät huippusuorittajien lisäksi myös tietysti perustason jantterit - eli kaikki, jotka tahtovat olonsa oivallisemmaksi ja lisäbuustia puntteihinsa.

Ruohonjuuren EAA-aminohappovalmisteet

Ruohonjuuren valikoimista löytyy EAA-aminohappokimaroita sekä Puhdas+- että Puhdistamo-sarjojen versioina.

Puhdistamon Optimal EAA-valmiste on korkealuokkainen, kahdeksaa välttämätöntä aminohappoa optimaalisessa suhteessa sisältävä aminohapposekoitus. Optimal EAA on valmistettu 100 % luonnollisista raaka-aineista ilman kompromisseja ja sisältä koostuu näistä aminohapoista: L-leusiini, L-valiini, L-isoleusiini, L-lysiini, L-fenyylialaniini, L-treoniini, L-metioniini, L-tryptofaani. Maustamattoman version lisäksi valittavana on greipin ja mango-vadelman makuiset versiot.

Puhdas+ -sarjan maustamaton EAA-valmiste on loistava tuttavuus sekin! Purkissa tehoaineina temmeltävä nämä kahdeksan välttämätöntä aminohappoa: L-Leusiini, L-Valiini, L-Lysiini, L-Fenyylialaniini, L-Treoniini, L-Isoleusiini, L-Histidiini, L-Metioniini, L-Tryptofaani.