Ruohonjuuren kaakao on vastuullinen valinta

Kaakaontuotannon eettisyys kiinnostaa ihmisiä entistä enemmän - ja hyvä niin! Selvitimme juurta jaksaen Ruohonjuuressa myytävien kaakaotuotteiden taustat.
Kaakao vastuullisuus Ruohonjuuri

Iso osa maailman kaakaosta tuotetaan valitettavasti edelleen varsin epäreilussa merkeissä - lapsivoimaa ja ihmiskauppaa hyödyntäen.

Monet kaakaonviljelijät elävät äärimmäisessä köyhyydessä, jonka vuoksi vaaralliset työolot, aliravitsemus ja lukutaidottomuus ovat monelle arkipäivää. Ongelmia aiheuttaa globaalisti kaakaokaupan keskittyminen muutaman ison toimijan käsiin. Kun pieni määrä jättifirmoja pitää kaakaopavun jalostustoimintaa hyppysissään, on niillä suhteettomasti valtaa maailman kaakaoasioissa.

Reilua kauppaa ihmistä ja luontoa kunnioittaen

Monissa Ruohonjuuren suklaissa, kuten Malmö Chokladfabrik-, Alter Eco-, Green & Black´s-, Seed and Bean - ja Loving Earth -sarjojen suklaissa on Reilun Kaupan merkki, joka osaltaan takaa niiden eettisyyden.

Reilun kaupan kaakaon viljelyssä lapsityövoiman käyttö on kiellettyä. Omien vanhempiensa perhetilalla tehtävät askareet eivät saa vaarantaa lasten koulunkäyntiä tai terveyttä. Kiellon noudattamista myös valvotaan, ja jos rikkeitä löydetään, niihin puututaan välittömästi.

Reilun kaupan kriteerit turvaavat kaakaonviljelijöille sadostaan vähintään takuuhinnan, joka kaakaopavuissa on aina aina vähintään 2 000 dollaria tonnilta. Tämä kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Lisäksi ostaja maksaa tuottajalle aina erillistä Reilun kaupan lisää, jonka tuottajaorganisaatiot käyttävä yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin, kuten koulutukseen, terveyspalveluihin, prosessointivälineisiin ja jäsenilleen myönnettäviin lainoihin.

Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee takuuhintaa paremmaksi, maksetaan maailmanmarkkinahinnan suuruista korvausta. Reilun kaupan lisä on suuruudeltaan 200 dollaria tonnilta. Reilun kaupan luomukaakaosta maksetaan lisäksi 300 dollaria tonnilta. Viljelijöillä on myös mahdollista saada halutessaan ennakkorahoituksena jopa 60 % ostettavan kaakaoerän arvosta.

Loving Earth-sarjan raakasuklaissa käytettävä kaakao viljellään Ashaninka -yhteisöjen toimesta Perussa.

- Olemme ylpeitä saadessamme työskennellä yhdessä Rainforest Foundation kanssa  sen varmistamiseksi, että kaikki kaakao, joka meidän raakasuklaisiimme käytetään, 100 % eettisesti tuotettua, Bronwyn Johnson Loving Earthiltä, kertoo.

Makrobioksen maahantuomat brändit ostavat kaakaonsa Ecuadorista, Dominikaanisesta Tasavallasta ja Perusta. Luomun ja  Reilun kaupan säännöt ja periaatteet säätelevät luonnollisesti osaltaan myös viljelyehtoja ja muita tuotanto-olosuhteita.

Tee hyvää maailmalle Goodio-raakasuklaata nauttimalla!

Myös Goodio-sarjan raakasuklaiden kaakao on varsin vastuullisesti tuotettu - ja jopa enemmän.

- Kaakaontuotannon eettisyys on tärkeä asia. Me Goodiolla olemme hyvin tietoisia kaakaontuotantoon liittyvistä epäkohdista - ja ne ovatkin yksi iso syy siihen, miksi ylipäänsä yrityksemme on olemassa. Goodio on perustettu siksi, että me voimme omalla esimerkillämme vaikuttaa yritysten tapaan toimia, kuluttajien valintoihin ja tätä kautta vaikuttaa positiviisesti planeetan sekä ihmisten hyvinvointiin. Me Goodiolla emme käytä epäeettisesti tuotettuja kaakaoita, vaan papumme tulevat tällä hetkellä Perusta, Ecuadorista ja Kongon tasavallasta. Maksamme pavuistamme noin 2-4-kertaisen hinnan maailman kaakaon markkinahintaan (ICCO) verrattuna, , Goodion perustaja Jukka Peltola kertoo.

Missionamme on tuoda täysi läpinäkyvyys tuotteisiimme, sillä uskomme, että tätä kautta saamme kasvatettua tietoisuutta ja edistettyä positiivista muutosta. Tällä hetkellä käymme eri tahojen kanssa keskusteluja kuinka voisimme esimerkiksi hyödyntää blockchain-teknologiaa rahan liikkumisen todentamiseen sekä virtuaalitodellisuutta farmien ja tuotantovaiheiden esittelyyn. Lisäksi tulemme julkaisemaan tuotteidemme reseptit sekä kehitämme 1-on-1-mallia, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että jokaista suklaalevyä kohti lapsi vaikkapa Sierra Leonessa pääsee kouluun tietyksi ajaksi. Laskimme varovasti, että esimerkiksi miljoonan suklaalevyn myynnillä pystyisimme tukemaan noin 20 000 lapsen vuosittaista opiskelua, Peltola kalkuloi.

Goodio on vielä nuori yritys ja resurssit on varsin pienet, mutta uskomme vahvasti siihen, että oma esimerkkimme saa massoja taakseen ja suklaa-alalla aiemmin vallinneet toimintatavat tulevat kokemaan mullistuksen, Goodion Peltola ennustaa.

Puhdistamon tuotteiden takana on reilu meininki!

Myös Puhdistamon kaakaotuotteiden tiimoilta asiat ovat kunnossa - ja ostamalla Puhdistamon raakakaakaotuotteita voit olla varma laadun ja puhtauden lisäksi myös eettisestä toiminnasta.

- Me maksamme viljelijöillemme paremman hinnan kaakaosta, minkä ansiosta heidän on mahdollista kasvattaa kaikista laadukkainta Arriba Nacional-lajiketta. Lisäksi he voivat panostaa enemmän elämänlaatuunsa, omaan onnellisuuteensa ja kehittämään yhteisönsä hyvinvointia ja taloutta, minkä ansiosta ihmisten on mahdollista jäädä kotikyliinsä sen sijaan, että muuttaisivat kaupunkeihin työn perässä, Markus Lundström Puhdistamolta kertoo.

- Haluamme myös tarjota viljelijöillemme mahdollisuuden kehittyä työssään ja tuemme heidän kouluttamistaan muun muassa viljelymenetelmistä, luomusertifikaateista, biodynaamisista toimintatavoista ja hallinnollisista toimista. Moni, joka on aloittanut keräilijänä, toimii nykypäivänä luomukaakaon tuottajana.

- Tuemme myös koulutusohjelman järjestämistä nuorille kaakaon tuottamisesta ja kaupallistamisesta, laadun kehittämisestä ja viljelijöiden aseman parantamisesta tuotantoketjussa. Täten takaamme, että kylän tulonlähde säilyy, tulevaisuuden osaaminen on taattu ja toimintatavat kehittyvät, Lundström taustoittaa.

Foodinin tuotteet ovat vastuullinen valinta

Myös Foodin-sarjan kaakaotuotteiden kohdalla reilut sävelet ovat myös varsin selvät.

- Foodinin kaakao tulee Perusta, Macchu Picchun kupeesta Atalayasta, jossa sitä viljelevät sadat perheviljelijät. Näiden viljelijöiden muodostamilta yhteisöiltä kumppanimme ostaa kaakaon. Kumppanimme myös kouluttaa viljelijöitä kestävään viljelyyn, jossa otetaan huomioon monipuolinen metsäviljely. Kaakaon ohella viljellään myös muun muassa banaania ja kahvia. Kumppanimme tarjoaa työvälineitä viljelijöille kaakaon käsittelyyn ja  tekee myös yhteistyötä paikallisen organisaation kanssa ekologisten viljelymenetelmien edistämiseksi, Foodin:in perustaja ja toimitusjohtaja Lasse Jalkanen taustoittaa.

- Tuomme myös kaakaota Ecuadorista, Esmeraldasista, jossa kaakao kasvaa myös hieman korkeammalla vuorilla. Ecuadorilainen kaakao päätyy erityisen makuprofiilinsa vuoksi tiettyihin suklaalajeihimme. Myös tästä kaakaosta maksetaan reilu korvaus viljelijöille, Jalkanen lisää.

 

Osta raakasuklaat Ruohonjuuren verkkokaupasta >>

Osta kaakaotuotteet Ruohonjuuren verkkokaupasta >>